Ga direct naar: E100 |E200 |E300 |E400 |E500 |E600 | E700 |E900 |E1100 |E1200 |E1400 |E1500 |Onderkant pagina |Menu E-nummers | Hoofdmenu site

Attentie: De maker van deze site kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de gevolgen van onjuistheden op deze pagina's. N-nummers duiden stoffen aan die in SOMMIGE EU-landen worden gebruikt. E-nummers zijn wettelijk toegelaten in de gehele EU. Informatie over de (E)nummers is verzameld uit algemeen toegankelijke Europese literatuur. Correcties en aanvullingen per e-mail worden op prijs gesteld. De informatie op deze pagina's wordt regelmatig getoetst aan en aangevuld met materiaal dat beschikbaar is op de website van de Europese Unie, http://europa.eu. Een overzichtelijke frames versie van deze site is ook beschikbaar. Deze bevat meer links naar individuele toelichtingen (pop-ups/javascript nodig).

(E)-nummers van in de EU goedgekeurde hulpstoffen

Bij stoffen die kunnen worden verkregen m.b.v. gentechnologisch gemodificeerde organismen wordt de "Opmerking" voorafgegaan door [GEN]. Hieronder volgt een verklaring van de letters die ik heb gebruikt om de categorie aan te duiden waarin een stof valt. Zie ook de officiële classificatie van de EU.:
LETTER CATEGORIE
A Anti-aanbakmiddel
B Bleekmiddel
C Conserveermiddel
D Verdikkingsmiddel
E Emulgator
F Buffer
G Geleermiddel
H Verpakkingsgas
I Stabilisator
J Vulmiddel
K Kleurstof
L Glansmiddel
M Meelverbeteraar
Mt Metaalionenbinder
LETTER CATEGORIE
N Voedingszuur
O Anti-oxydant
P Oplosmiddel
Q Zuurteregelaar
R Rijsmiddel
S Anti-schuim
T Versteviger
U Zoetstof
V Smaakversterker
W Aroma
X Smaakstof
Y Anti-klonter
Z Gemodificeerd zetmeel
GEN Mogelijk verkregen uit genetisch gemodificeerd materiaal
E100 |E200 |E300 |E400 |E500 |E600
E700 |E900 |E1100 |E1200 |E1400 |E1500 |Onderkant pagina
NR CAT NAAM VAN DE STOF OPMERKING
E100 K Curcumine Natuurlijke gele kleurstof in rijstgerechten.
E101(i)  K Riboflavine [GEN] Wordt in grote hoeveelheden geproduceerd m.b.v. gentechniek. Vitamine B2. Een overmaat wordt snel afgebroken. Gevoelig voor licht.
E101(ii)  K Riboflavine-5'-fosfaat Geel tot oranje. Zwakke geur. Bittere smaak.
N101a  K Lactoflavine-5'-fosfaat Afgeleid van E101, beter oplosbaar, synthetisch.
E102  K Tartrazine Synthetisch geel. Zeer berucht om allergie. Vooral in combinatie met benzoe-zuur (E210). O.a. astmatische reacties, hyperactiviteit, soms netelroos. Hindert de opname van zink en heeft dus invloed op de weerstand. Stoort de werking van enzymen die nodig zijn voor de spijsvertering.
X103  K Alkannine, alkannarood (Chrysoine resorcinol) Plantaardige kleurstof uit Alkanna tinctoria. Toestemming voor gebruik in voedsel is INGETROKKEN in 1977. Mag nog wel gebruikt worden in beitsen, wolverf e.d.
E104  K Cholinegeel Wordt nauwelijks opgenomen uit de darm. Niet toegestaan in Noorwegen, VS, Australi& en Japan. Kan mogelijk astma, hyperactiviteit en huiduitslag veroorzaken. Te vermijden door mensen met een allergie voor Aspirine (Acetyl salicylzuur). Let op: kan ook in lipstick voorkomen!
X105 K Fast Yellow AB Synthetische kleurstof. Toestemming ingetrokken [1977].
E106    zie E101(ii) Het voorgestelde nr. E106 is E101(ii) gebleven.
N107  K Geel 2G Synth. geel. In fritesaus. Reacties bij astma en aspirine-overgevoeligheid. Zie E123.
E110  K Oranjegeel S Synth. geel, vaak samen met Karamel (E150). Reacties bij astma en aspirine-overgevoeligheid.
X111  K Oranje CGN Alfa-naftol Oranje. Oranje kleurstof, TOESTEMMING INGETROKKEN in de EU (1977) en de VS. Giftig.
E120  K Cochenille Bereid uit schildluizen. Niet kosher. Meestal vervangen door E124 (Cochenillerood A).
X121  K Citrusrood II Toestemming ingetrokken (1977). Kankerverwekkend.
E122  K Azorubine Hyperaktiviteit bij kinderen. Net als andere azo-kleurstoffen. Zie E123.
E123  K Amarant Reacties bij astma en overgev. voor aspirine. Hyperaktiviteit bij kinderen. Netelroos. Kan mogelijk geboorte-defecten en foetus-sterfte veroorzaken. Reeds in 1976 verbannen uit de VS. Mag ook niet meer gebruikt worden in Canada, Japan, Noorwegen, Rusland en Zweden.
E124  K Cochenillerood A Synth. vervanger voor E120. Kankerverwekkend in dieren. Verbannen uit Canada, Noorwegen en Zweden. Zie verder E123.
E125  K Scharlaken rood. Red no. 4. Ponceau SX. Scarlet GN. Azo kleurstof.Toestemming ingetrokken (1977).
X126  K Kristal scharlaken rood. Ponceau SR. Azo kleurstof. Vroeger toegestaan op fruitschil en in marasquin kersen. Toestemming ingetrokken (1977).
E127  K Erythrosine Koolteerkleurstof. Speelt mogelijk een rol bij Minimal Brain Disfunction! Bevat jodium. Opgepast bij bestaande schildklierproblemen. Verbannen uit Australië in 1990. Niet toegestaan in Noorwegen.
X128  K Rood 2G Toestemming ingetrokken in 2008. Verdacht van kanker bevorderende invloed.
E129  K Allura-rood, vervanger voor E123 (E123 is niet toegestaan in de VS) Een AZO-kleurstof, dus afrader voor astmalijders en hyperactieve kinderen! Niet toegestaan in: BE, FR, DU, CH, S, AU, DK, N
X130  K Idantrene Blue TOESTEMMING INGETROKKEN (1977)
E131  K Patentblauw V Donkerblauw tot violet. Netelroos/jeuk; verlaagde bloeddruk; moeilijke ademhaling. Gebr. in kersen op sap. Medisch als kontrastmiddel voor foto's.
E132  K Indigotine Zie E131. Verhoogt mogelijk vatbaarheid voor virusziekten.
E133  K Briljantblauw FCF Allergische reakties zoals eczeem. Kan voorkomen in doperwten in blik.
E140  K Chlorofyl Bladgroen
E141  K Chlorofylverbinding Kopercomplexen van chlorofylen
E142  K Groen S Veilig in kleine hoeveelheden?
X143  K Fast Green FCF Synthetische kleurstof. Toestemming ingetrokken.
E150 K Karamel [GEN] Bruine kleur-/smaakstof
E150a K Karamel [GEN] Suikerkleurstof. Bruine kleur-/smaakstof
E150b K Alkali-sulfietkaramel [GEN] Sulfietloog-suikerkleurstof. Bruine kleur-/smaakstof
E150c K Ammoniakkaramel [GEN] Ammonia-suikerkleurstof. Bruine kleur-/smaakstof
E150d K Sulfiet-ammoniakkaramel [GEN] Ammoniumsulfiet-suikerkleurstof. Bruine kleur-/smaakstof. Veel in Cola-dranken gebruikt.
E151 K Briljantzwart BN Azo-kleurstof. Zie E123. In vis- en schaaldierproducten.
X152 K Black 7984 TOESTEMMING INGETROKKEN (1977)
E153 K Houtskool (Carbo medicinalis vegetabilis) Geen bijwerkingen bekend indien voldoende zuiver. In gerijpte (Morbier) kaas, in vis- en schaaldierenpasta, in voorgekookte schaaldieren en gerookte vis.
E154 K Bruin FK. [Wordt niet meer gebruikt volgens de levensmiddelenindustrie.] Kan erfelijk materiaal veranderen. In gerookte vis (niet in Nederlandse produkten).
E155 K Chocoladebruin HT Azo-kleurstof. Op onverwerkt vlees uitsluitend voor keurmerken. Vanaf 1 juni 2013 ook: In verwerkte vis en visserijproducten, waaronder weekdieren en (voorgekookte) schaaldieren.
E160a K [GEN] Alfa-, beta- en gamma-caroteen Gele kleurstof, provitamine A (wordt omgezet in vitamine A).
Zuiverheidsregels aangescherpt 1 april 2004. O.a. in gerijpte kaas, boter.
E160b K Anatto, Bixine, Norbixine [GEN] Gele kleurstof uit het zaad van Bixa orellana.
E160c K Capsanthine [GEN] Oranje/rode kleurstof uit paprika. In kippenvoer om 'scharrelei kleur' aan dooier te geven.
E160d K Lycopeen [GEN] Rode kleurstof uit tomaten.
E160e K beta-apo-8'-carotenal Beta-caroteen met fenylgroep. Wordt omgezet in vitamine A.
E160f K Ethylester van beta-apo-8'-caroteenzuur. [Wordt niet meer gefabriceerd.] E160e met toegevoegde ethylgroep.
E161 K Xanthofyllen Plantaardige gele kleurstof.
X161a K Flavoxanthine Plantaardige gele kleurstof uit boterbloemen. Niet meer toegestaan
E161b K Luteine Geel/rode kleurstof. Wordt uit natuurlijk materiaal gewonnen m.b.v. oplosmiddelen.
X161c K Cryptoxanthine Komt van nature voor in boter, eierdooier, sinaasappelschil. Wordt omgezet in vitamine A. Niet meer toegestaan
X161d K Rubixanthine Komt van nature voor in rozebottels. Niet meer toegestaan
X161e K Violoxanthine Komt van nature voor in gele viooltjes. Niet meer toegestaan
X161f K Rhodoxanthine Komt van nature voor in Taxus baccata bessen. Niet meer toegestaan
E161g K Cantaxanthine Uit paddestoelen en schaaldieren. Omstreden stof. Niet langer toegestaan in bruiningstabletten. Kan gezichtsvermogen aantasten. Gebruik in saucisses de Strasbourg is afgeschaft. Off. alleen nog toegelaten in geneesmiddelen(!).
E162 K Bietenrood, betanine Afgeraden voor baby's en jonge kinderen door veelvuldige combinatie met E251.
E163 K Anthocyanen Uit bloemen en vruchten (E163a t/m E163f). Blauw/paars, rood. Mogelijk reaktie bij astma.
E170 AK Calciumcarbonaat kalk
E171 K Titaandioxyde In snoep en in sausen. Niet toegestaan in Duitsland.
E172 K IJzeroxiden, ijzerhydroxiden Levert vrijwel geen extra ijzer!
E173 K Aluminium Huidklachten (jeuk), nierafwijkingen, Parkinson. Toegestaan in zoetwaren, o.a. ademverfrissende mintjes, in (bak)decoraties and vullingen m.u.v. fruitvullingen.
E174 K Zilver Giftig voor bacterien, niet voor mensen.
E175 K Goud Als versiering op banketwaren. Goud wordt in principe onveranderd uitgescheiden. [In de homeopathie gebruikt bij mannen met erectiestoornissen.]
E180 K Litholrubine BK In kaaskorst (enig toegestane toepassing). Azo-kleurstof. Zie E123.
X181   Looizuur. Burnt Umber. Vroeger gebruikt als bruine kleurstof voor kaaskorst. TOESTEMMING INGETROKKEN (1977).
X182  K Lakmoes Natuurlijke kleurstof. Toestemming ingetrokken.
E100 |E200 |E300 |E400 |E500 |E600
E700 |E900 |E1100 |1200 |E1400 |E1500 |Onderkant pagina
NR CAT NAAM VAN DE STOF OPMERKING
E200 C Sorbinezuur Kleurloze naalden of wit vrij stromend poeder met een lichte kenmerkende geur. In melkprodukten, roggebrood, diepvriespizza. Mogelijk huidirritatie bij uitwendig kontakt.
E201 C Natriumsorbaat Diepvriespizza, gedroogde abrikozen. Zie E200.
E202 C Kaliumsorbaat Zie E200
E203 C Calciumsorbaat Zie E200
E210 C Benzoezuur Netelroos, spijsverteringsremmend. Reacties bij astma en overgevoeligheid voor salicylaten (aspirine). Zie E102.
E211 C Natriumbenzoaat Zie E210. Afgeraden bij hyperaktieve kinderen.
E212 C Kaliumbenzoaat Zie E210.
E213 C Calciumbenzoaat Zie E210.
E214 C Ethylester van 4-hydroxybenzoezuur Zie E210. In gedroogd fruit, gekookte biet, zie verder verpakkingen.
E215 C Natriumzout van de ethylester van 4-hydroxybenzoezuur Zie E214 en E210.
X216 C Propylester van 4-hydroxybenzoezuur Zie E214 en E210. Toestemming ingetrokken [CELEX:52004PC0650]
X217 C Natriumzout van de propylester van 4-hydroxybenzoezuur Zie E214 en E210. Toestemming ingetrokken [CELEX:52004PC0650]
E218 C Methylester van 4-hydroxybenzoezuur Zie E214 en E210.
E219 C Natriumzout van de methylester van 4-hydroxybenzoezuur Zie E214 en E210.
E220 OC Zwaveldioxyde In fruit- en aardappelprodukten, wijnen. Vermijden bij slechte nier- en leverwerking. Hartkloppingen, huiduitslag.
E221 C Natriumsulfiet Op vlees, gedroogde vis, gedroogde tomaten en als deegverbetermiddel. Breekt vitaminen af. Vermijden bij nier- en leverzwakte en bij astma.
E222 C Natriumwaterstofsulfiet / Natriumbisulfiet Cons.midd.in alc.dranken. Kan vit. afbreken. Oppassen bij astma.
E223 C Natriummetabisulfiet / Dinatriumdisulfiet Zie E220 voor bijwerkingen.
E224 C Kaliummetabisulfiet / Dikaliumdisulfiet Vooral in pakket om zelf wijn te maken. Zie verder E220.
E225 C Calciumdisulfiet Kan schadelijk zijn voor astmapatiënten en voor personen met slechte lever- of nierwerking. Kan vitaminegehalte van voeding verlagen. Afgeraden voor hyperactieve kinderen. Zie E220.
E226 C Calciumsulfiet Verstevigingsmiddel fruit en groenten (conserven). Zie E220.
E227 C Calciumwaterstofsulfiet Kan schadelijk zijn voor astma-, nier- en leverpatienten. Overgevoeligh. Breekt vitaminen af in voeding
E228 C Kaliumbisulfiet Breekt vitaminen af in voeding. Zie E220. Gebruikt in pakketten voor het thuis maken van wijn. Verhindert afbreken van zuren. Tegen verkleuring.
E230 C Bifenyl Op citrusschil. Misselijkh, overgeven, irritatie
E231 C Orthofenylfenol Beschad. lever en nieren bij blootstelling aan grote hoeveelheden
E232 C Natriumorthofenylfenolaat Overgevoeligheid. Aantasting zenuwstelsel bij grote hoeveelheden
X233 C Thiabendazol Veel op schil/papier van citrusvruchten Toestemming ingetrokken, richtlijn 98/72/EC
E234 C Nisine [GEN] Mogelijk allergie (huiduitslag). Natuurlijk antibioticum. In kaas, room, kwark, griesmeel- en tapiocapudding. Slechts toegelaten in een beperkte groep levensmiddelen.
E235 C Pimaricine [GEN] Mogelijk allergie met huiduitslag, braken, diarrhee en anorexiaverschijnselen. Natuurlijk antibioticum, product van de bacterie Streptomyces natalensis (de stof wordt ook Natamycine genoemd). Gebruikt in kaas en vleesproducten.
E236 C Mierezuur Lever- en nierbeschadiging. Tast huid aan. Grote hoeveelh. in toiletontkalker
E237 C Natriumformiaat Zie E236. Stof maakt mierezuur vrij.
E238 C Calciumformiaat Zie E236. Stof maakt mierezuur vrij.
E239 C Hexamethyleentetramine !!DNA-mutatie. Nier- en urinewegbeschad., kanker. Komt formaldehyde uit vrij
N240 C Formaldehyde Ontsmettingsmiddel. Irriterend voor mond, slijmvliezen, ogen. Overgev. (huiduitslag, vocht ophoping). Resten door ontsmetting apparatuur in voedingsmiddelen. Mogelijk aanwezig in Parmezaanse kaas.
E242 C Dimethyldicarbonaat Kleurloze vloeistof die ontleedt in waterige oplossing. Bijtend voor de huid en de ogen en giftig bij inademing en inslikken
E243 C Ethyllauroylarginaat Toegestaan in bepaalde warmtebehandelde vleesproducten (mei 2014). Gemakkelijk oplosbaar in water, ethanol, propaan-1,2-diol en glycerol
E249 C Kaliumnitriet Overgevoeligheid, aantast. rode bloedlich., kanker
E250 C Natriumnitriet Verminderde zuurstof-opname rode bloedlich., verminderde vit. A-vorming, maagkanker
E251 C Natriumnitraat Zie E250. Vormt nitriet.
E252 C Kaliumnitraat Zie E250. Afgeraden voor hyperactieve kinderen
E260 CF Azijnzuur Bij bierbrouwen. Schadelijke eff.onbek.
E261 CF Kaliumacetaat Bij slechte nierwerking oppassen (mogel. overdosis kalium)
E262 (i) CF Natriumacetaat Eff. onbek. In bouillon, kruidenbuiltjes etc.
E262 (ii) C Natriumdiacetaat Tegen bact. in deeg en melk. In brood, gebak. Eff. onbek.
E263 CF Calciumacetaat Smeltzout, versteviger, metaalionenbinder. Eff.onbek.
E270 C Melkzuur [GEN] Darmstoring bij zuigelingen. Kunnen het nog niet verteren
E280 C Propionzuur Bij overgevoeligheid migraine (boterzuur overgevoeligheid)
E281 C Natriumpropionaat Bij overgevoeligheid mogelijk migraine
E282 C Calciumpropionaat In brood, gebak, diepvriespizza. Bij overgev. mogelijk migraine
E283 C Kaliumpropionaat Zie E282
E284 C Boorzuur Stabiliseert zuurgraad van product. Wordt alleen gebruikt in zeer kleine hoeveelheden.
E285 C Natriumtetraboraat / Borax Alleen in kaviaar(?)
E290 C Kooldioxyde Koolzuurgas. Versterkt werking van alcohol door verhoogde opname
E296 F Appelzuur Baby's: darmstoringen bij synthetische vorm
E297 F Fumaarzuur In de natuur voorkomende stof. Tussenprodukt in energiehuishouding.
E100 |E200 |E300 |E400 |E500 |E600
E700 |E900 |E1100 |1200 |E1400 |E1500 |Onderkant pagina
NR CAT NAAM VAN DE STOF OPMERKING
E300 O L-ascorbinezuur [GEN] Vitamine C: goed voor de weerstand, maar in te grote hoeveelheden slecht voor de nieren. Overmaat verhindert opname van koper.
E301 O Natrium-L-ascorbaat Zie E300. Deze vorm versterkt mogelijk kankerverw. stoffen
E302 O Calcium-L-ascorbaat Zie E300. Deze vorm kan mogelijk leiden tot niersteenvorming
E304 (i) O 6-Palmitoyl-L-ascorbinezuur / Ascorbylpalmitaat Tegen ranzig worden van (vooral plantaardig) vet. Zuurstofverwijderaar. Zie E300. Goed vetoplosbaar en bestand tegen verhitting. Een synthetische vorm van vit. C. Tevens gebruikt als drager voor de kleurstoffen E160 en E161.
E304 (ii) O L-Ascorbylstearaat Witte of geelwitte vaste stof met een citrusachtige geur
E306 O Tocoferol-extracten [GEN] Natuurlijke vitamine E. Beschermt meervoudig onverzadigde vetzuren in het lichaam tegen oxydatie. Beschermer van rode bloedlichaampjes. Overgevoeligheid kan leiden tot eczeem. Sterke invloed op de smaak van een product.
E307 O [GEN] Synthetisch alfa-tocoferol Zie E306. In worst. Mogelijk in olijfolie en soep.
E308 O [GEN] Synthetisch gamma-tocoferol Synthetische vit. E
E309 O Synthetisch delta-tocoferol [GEN] Synthetische vit. E. Sterkste vorm. Tegen veroudering.
E310 O Propylgallaat Anti-ox. in olien en vetten, maar gaat bij verhitting verloren
E311 O Octylgallaat Overgevoeligheid. Slecht voor astmalijders. Niet toegestaan in voedsel voor kinderen <1 jaar.
E312 O Dodecylgallaat Zie E311
E314 O Guaiac gum Hars uit Guaiacum officinale. Onoplosbaar in water. Oplosbaar in vet. Gedeeltelijk oplosbaar in ethanol. Bruin. Wordt groen naarmate het ouder wordt.
E315 O Erythorbinezuur Witte tot lichtgele kristallijne vaste stof die bij blootstelling aan licht geleidelijk donker wordt
E316 O Natriumerythorbaat Witte tot kristallijne vaste stof. Goed oplosbaar in water en zeer slecht oplosbaar in ethanol. Niet oplosbaar in vet.
E319 O Tertiair Butylhydrochinon Anti-oxydant voor dierlijke vetten (vlees en vis).
E320 O Butylhydroxyanisol Tegen ranzig worden van olie. Verstoring vetstofwisseling. Kan mogelijk erfelijk materiaal beschadigen.
E321 O Butylhydroxytolueen Zie E320
E322 EO Lecithinen [GEN] Tegen neerslaan vetten in aderen. Emulgator in chocolade. Kan van dierlijke oorsprong zijn. Kan uit genetisch gemanipuleerde soja zijn gewonnen.
E325 O Natriumlactaat Darmstoringen bij jonge kinderen (nog niet verwerkbaar op jonge leeftijd, door het nog niet aanwezig zijn van het enzym lactase).
E326 OF Kaliumlactaat Zie E325
E327 F Calciumlactaat Zie E325. In room
E330 FO Citroenzuur [GEN] Smaakstof. Hulpstof tegen wijntroebeling. Anti-kristallisatiemiddel in snoep. Geen bijwerkingen bij normaal gebruik (is een normaal tussenproduct van de stofwisseling). Bij grote hoeveelheden kan het tandglazuur aantasten en irritatie van de mond veroorzaken.
E331 (i) F Mononatriumcitraat [GEN] Kan werking van geneesmiddelen veranderen door versnelde uitscheiding via de nieren.
E331 (ii) F Dinatriumcitraat Effect onbek. In wijn en koolzuurh. limonades., in kaas.
E331 (iii) F Trinatriumcitraat Smeltzout voor kaas; in kookworst.
E332 (i) EF Monokaliumcitraat [GEN] Voedingsmiddel voor gist
E332 (ii) EFO Trikaliumcitraat Metaalionenbinder. In suikergoed, limonade, wijn, smeerkaas.
E333 (i) EFT Monocalciumcitraat [GEN] Zweren in mondholte bij overgevoeligheid
E333 (ii) EF Dicalciumcitraat Zweren in mondholte bij overgevoeligheid. In wijn, koolzuurh. dranken.
E333 (iii) NO Tricalciumcitraat Meelverbeteraar. Zweren in mondholte bij overgevoeligheid.
E334 OV Wijnsteenzuur Natuurlijk zuur. Voor 80% afgebroken in darmkanaal. 20% onveranderd uitgescheiden in urine. In suikergoed, jam, limonade. Hulpstof om de werking van anti-oxydanten te optimaliseren.
E335 (i) EOF Mononatriumtartraat In suikergoed, jam, limonade.
E335 (ii) FO Dinatriumtartraat In snoep.
E336 (i) FIR Monokaliumtartraat Bij wijnbereiding. In taartmix. Rijsmiddel voor deeg. Omzett. van saccahrose in invertsuiker. Licht laxerend.
E336 (ii) EOF Dikaliumtartraat In taartmix.
E337 EIFO Natriumkaliumtartraat / rochellezout /. seignettezout In suikergoed en vruchtenconserven. In vlees- en kaasprod. Bekend als "wijnsteen" (neerslag in wijn).
E338 OX Fosforzuur Heldere, kleurloze, viskeuze vloeistof. Gebruikt in cola, vleesproducten, kaas. Smaakstof voor jam, limonade. Gebruikt bij bierbrouwen. Synthetisch bereid uit ertsen. De ervan afgeleide fosfaten zijn onmisbaar in het lichaam. Een overmaat verstoort de kalkhuishouding en kan mogelijk botontkalking veroorzaken. Kan het tandglazuur aantasten.
E339(i) INY Mononatriumfosfaat Poeder, kristallen of korrels. Goed oplosbaar in water. Onoplosbaar in ethanol en ether.
E339(ii) INY Dinatriumfosfaat Watervrij: wit, hygroscopisch poeder. Waterhoudend: kristallen. Goed oplosbaar in water. Onoplosbaar in ethanol.
E339(iii) INY Trinatriumfosfaat Kristallen, korrels of kristallijn poeder. Reukloos. Goed oplosbaar in water. Onoplosbaar in ethanol.
E340(i) INY Monokaliumfosfaat Kleurloze kristallen, of wit korrelig of kristallijn poeder. Reukloos. Hygroscopisch.
E340(ii) INY Dikaliumfosfaat Korrelig poeder, kristallen of amorfe massa, kleurloos of wit en vervloeiend.
E340(iii) INY Trikaliumfosfaat Kleurloze of witte reukloze, hygroscopische kristallen of korrels. Goed oplosbaar in water. Onoplosbaar in ethanol.
E341(i) INY Monocalciumfosfaat Korrelig poeder of witte, vervloeiende kristallen of korrels.
E341(ii) INY Dicalciumfosfaat Kristallen, korrels of poeder. Slecht oplosbaar in water. Oplosbaar in ethanol.
E341(iii) INY Tricalciumdifosfaat In suikerstroop. Voedingsmiddel voor gist, in soep en groente-extract. Wit, reukloos poeder dat in lucht stabiel is.
E343 (i) EINY Monomagnesiumfosfaat Emulgator. In cakemix. Eff. onbek.
E343 (ii) INY Dimagnesiumfosfaat E
E350 FX Natriummalaat en Natriumwaterstofmalaat Synthetisch bereid uit appelzuur (N296). Mono- en dinatriumzout [N350(i) en N350(ii)]In snoep, frisdrank. Niet in voeding bestemd voor kinderen jonger dan 1 jaar. Deze kunnen appelzuur (N296) nog niet verteren en krijgen er darmstoring van.
E351 FX Kaliummalaat en Kaliumwaterstofmalaat Synthetisch bereid uit appelzuur (N296). Mono- en dikaliumzout [N351(i) en N351(ii)] Zie N350.
E352 FTX Calciummalaat en Calciumwaterstofmalaat Synthetisch bereid uit appelzuur (N296). Mono- en dicalciumzout [N352(i) en N352(ii)] Zie N350.
E353 N Metawijnsteenzuur Metaalionenbinder. Gebruikt bij wijnbereiding om calcium neer te laten slaan. Wordt omgezet in wijnsteenzuur (E334, zie aldaar).
E354 F Calciumtartraat Buffer en smaakverbeteraar voor voedsel op basis van zeewier. Ook conserveermiddel. Wordt omgezet in wijnsteenzuur (E334, zie aldaar).
E355 F Adipinezuur (1,4-butaandicarbonzuur) Zuur, buffer, smaak- en geurversterker. Komt van nature voor in bietensap. Synthetisch bereid uit cyclohexanol en salpeterzuur. Niet-hygroscopisch rijsmiddel in bakpoeder.
E356 N Natriumadipaat Kristallen of kristallijn poeder; wit en reukloos
E357 N Kaliumadipaat Kristallen of kristallijn poeder; wit en reukloos
E363 V Barnsteenzuur Natuurlijk zuur, komt voor in groenten, vlees, paddestoelen. Tussenproduct van de stofwisseling. Synth. bereid uit azijnzuur en kaliumcyanide of ethyleenbromide en kaliumcyanide. Geen nadelige gevolgen vastgesteld.
N365 V Natriumfumaraat Voedingszuur. Bufferstof.
N370 E 1,4-heptonolacton Zuur. Metaalionenbinder. Smaakstof. In essences. Bijwerk. onbekend.
N375 E Nicotinezuur Vitamine B3. Natuurlijk zuur. Komt voor in gist, lever, groenten, vlees, het vlies van rijst. Synth. bereid door ox. van nicotine met salpeterzuur. Overdosis kan leiden tot bloedvatverwijding/hoofdpijn.
E380 EF Triammoniumcitraat Synth. bereid uit citroenzuur (E330). Buffer. Emulgator. In smeerkaas. Mogelijk lever- en alvleesklierproblemen. Zie ook E330.
N381 Y Ammoniumijzercitraat Varianten bruin [N381(i)] en groen [N381(ii)]. Aanvulling v. ijzer in voeding. Gebruikt bij bloedarmoede. Verwerkt in meel.
E385 IO Calcium EDTA, Calciumdinatrium ethyleendiamine tetra-acetaat Zuur. Metaalionenbinder. Oplosbaar in water, niet in olie en vet. Een overmaat kan armoede aan metalen veroorzaken. In mayonaise, peulvr., alc. dranken. Med. gebr. bij vergiftiging met zware metalen.
N386 I,Mt Natrium EDTA Zuur. Metaalionenbinder. Zie E385 voor eigenschappen.
N387 I,Mt Oxystearine Metaalionenbinder. Zie E385 voor eigenschappen.
N388 O Thiodipropionzuur Zuur. Anti-oxydant
E392 ? Rozemarijn-extract In melkpoeder voor automaten, en in melkpoeder voor ijsbereiding. [Nieuw E-nummer per nov. 2011, op verpakkingen te verwachten vanaf 2013]
E100 |E200 |E300 |E400 |E500 |E600
E700 |E900 |E1100 |1200 |E1400 |E1500 |Onderkant pagina
NR CAT NAAM VAN DE STOF OPMERKING
E400 EG Alginezuur Belemmert opname mineralen/sporen bij grote hoeveelheden. Voert echter ook zware metalen af uit het lichaam (lood/cadmium) en zou radioactieve elementen afvoeren.
E401 EG Natriumalginaat Bij bierbrouwen om eiwitten en tanine te laten neerslaan. Zie E400.
E402 EG Kaliumalginaat Zie E400. In natriumarme voedingsprodukten. Als coating voor vleesproducten.
E403 E Ammoniumalginaat Zie E400. In frisdranken, taartglazuur.
E404 EG Calciumalginaat Zie E400. O.a. in IJs.
E405 E Propyleenglycolalginaat Bier (schuim), ijs, slasaus, snoep. Overgevoeligheid. Zie verder E400. Niet toegestaan in FR.
E406 EG Agar-Agar Uit rode zeewieren. Laxerend. Kan winderigheid veroorzaken. Verdikkingsm. in ijs enz.
E407 EG Carrageen Uit rode zeewieren. Mogelijk schadelijk samen met kankerverwekkers.
E407a EG Bewerkt zeewier Eucheuma (PES: Processed Euchema Seaweed) Uit zeewier. [toegelaten: 1996]
E408 G Furcelleran Uit roodwieren. De laag-moleculaire vorm kan darmontstekingen veroorzaken. Onderdeel van E407.
E410 EG Johannesbroodpitmeel "Carob". Mogelijk overgevoeligheid. Cholesterolverlagend
E412 E Guarpitmeel Verdikkingsmiddel, emulgator en stabilisator. Vulmiddel voor zuivelprod. Stabilisatie bloedsuikergehalte bij diabetici. In barbecuesaus, slasaus, soep (poedervorm), piccalilly, milkshakes, suikerglazuur, vruchtendrank. Kan bij overgev. netelroos veroorzaken. Kan in comb. met voedingsvezel opname van mineralen en sporen belemmeren. Kan in grote hoeveelheden winderigheid veroorzaken en diarrhee.
E413 E Tragacanth Gomsoort. Voorkomt uitkristalliseren v. suiker. Hoog viskeus. Bij overgev. huidonsteking, diarrhee.
E414 E Arabische gom Bij overgev. astma, netelroos. Cholesterolverlagend. In snoep, kauwgum. Gaat suiker uitkristalliseren tegen. Maakt verwerken van oliën (b.v. uit citrusvruchten) in zoetwaren gemakkelijker. In bierbereiding gebruikt om eiwitten en tanninen te laten neerslaan.
E415 E Eanthaangom [GEN] Weinig bekend over effecten. Daarom toegest. 10 mg/kg lichaamsgewicht.
E416 E Karayagom In blikvruchten, piccalilly. Bevordert levensduur product. Kan laxerend werken, huidontsteking, asthma, loopneus en netelroos veroorzaken.
E417 D Taragom Polysachariden met een hoog molecuulgewicht, hoofdzakelijk opgebouwd uit galactomannanen.
E418 D Gellangom Polysacharidegom met hoog molecuulgewicht .
E420 E [GEN] Sorbitol (i) en Sorbitolstroop (ii) Bij grote hoev. winderigheid. Wordt omgezet in suiker, niet in glucose. In prod. voor diabetici.
E421 E [GEN] Mannitol Mogel. nierziekten. Overgeven. Diarrhee. Suikervervanger. Niet in voedingsmidd. voor kinderen jonger dan 1 jaar.
E422 E Glycerol, glycerine [Gen]. Vaak uit genetisch gemodificeerd raapzaad (uit Canada). Kan ook gemaakt worden uit Propeen. Bij grote hoeveelh. misselijkheid, dorst en hoofdpijn. Oplosmidd. voor olieachtige smaakstoffen. Licht laxerend.
E425 D Konjac (gom en glucomannaan [toegelaten: 1998]Verstikkingsrisico kinderen en ouderen ) Daarom niet meer toegestaan in minicups met gelei-achtige producten [2003].
E426 D Sojaboon-hemicellulose [toegelaten: oct2004]Mogelijk risico van allergie. Verdikkingsmidel, emulgator en anti-kleef.
E430 E Polyoxyethyleen(8)stearaat Mogelijk huiduitslag
E431 E Polyoxyethyleen(40)stearaat Mogelijk huiduitslag bij overgevoeligheid (uitwendig contact).
E432 E Polyoxyethyleen(20)sorbintaan-laurylester Verbetert vetopname. Mogelijk huiduitslag. Medisch gebruikt bij pers. met slechte vetopname.
E433 E Polyoxyethyleen(20)sorbintaan-oleylester Zie E432. Mogelijk eczeem.
E434 E Polyoxyethyleen(20)sorbintaan-palmitylester Zie E432. In cake, suikerglazuur, ijs, koffiemelkpoeder
E435 E Polyoxyethyleen(20)sorbintaan-stearylester Zie E432. In chocolade, snoep, nagerechten, cakemix
E436 E Polyoxyethyleen(20)sorbintaan-tri(stearylester) Zie E432. In donuts, cake, ijs.
E440 (i) EG Pectine, Ammoniumpectaat, Kaliumpectaat, Natriumpectaat Geleermiddel voor jams e.d. Bij grote hoev. winderigheid. Cholesterolverlagend
E440 (ii) EG Geamideerde pectine Zie E440(i). Synthetische variant
N441 EG Gelatine (tegenwoordig zonder nummer vermeld) Verdikkingsmiddel. Uit slachtafval. Kan varkens- en runderproducten bevatten.
E442 E Ammoniumfosfatiden Eff. onbek. Emulgator voor cacaoproducten.
E444 EIQ Sucroseacetaatisobutyraat ?
E445 EDI Glycerolesters van houthars ?
E450 (i) EIF Dinatriumdifosfaat Zie E338
E450 (ii) EIF Trinatriumdifosfaat Zie E338
E450 (iii) EINR Tetranatriumdifosfaat Zie E338 Fosforzuur
E450 (v) EINR Tetrakaliumdifosfaat Zie E338 Fosforzuur
E450 (vi) EINR Dicalciumdifosfaat Zie E338 Fosforzuur
E450 (vii) EINR Calciumdiwaterstofdifosfaat Zie E338 Fosforzuur
E451(i) EINR Pentanatriumtrifosfaat Goed wateroplosbaar. Onoplosbaar in ethanol.
E451(ii) EINR Pentakaliumtrifosfaat Korrels of poeder. Wit. Zeer hygroscopisch.
E452(i) EINR Natriumpolyfosfaat Plaatjes, korrels of poeder. Wit of transparant. Zeer goed wateroplosbaar. Er is ook een onoplosbare variant. (polyfosfaten hebben geen vaste samenstelling).
E452(ii) EINR Kaliumpolyfosfaat Plaatjes, korrels of poeder. Wit of transparant. Oplosbaar in een 4%-oplossing van natriumacetaat 1g/100ml)
E452(iv) EINR Calciumpolyfosfaat Reukloos, kleurloos. Kristallen of wit poeder. Meestal slecht wateroplosbaar. (polyfosfaten hebben geen vaste samenstelling). Oplosbaar in zuur milieu.
E459 I Beta-cyclodextrine [toegelaten: okt.'98]Verkregen uit Bacillus macerans, Bacillus circulans en verwanten
E460 AE [GEN] Mikrokrist. cellulose, cellulosepoeder. Uit katoenvezels. Mag niet in babybvoeding gebruikt worden.
E461 E Methylcellulose [GEN] Niet voor mensen met darmverstopping. In glutenvrij dieet toegepast
E462 E Ethylcellulose [Toeg. 2004: COM/2004/0650 final - COD 2004/0237]
E463 E Hydroxypropylcellulose [GEN] Eff. onbek. In synthetische slagroom
E464 E Hydroxypropylmethylcellulose [GEN] Geleermiddel. In kant-en-klaar puddingpoeders
E465 E Methylethylcellulose [GEN] Eff. onbek. In vruchtenvulling voor taart(bodems). Sterk schuimende werking. Reversibele thermische gelering.
E466 EG Natriumcarboxymethylcellulose [GEN] Vermindert opname van vetten
E467
Ethyl hydroxyethyl cellulose [toegelaten: 1999 maar wordt opnieuw bekeken]
E468
[GEN] Crosslinked natrium carboxymethyl cellulose [toegelaten: 1998]
E469
[GEN] Carboxymethyl cellulose, enzym. gehydroliseerd [toegelaten: 1998]
E470 E Vetzuurzouten Effect onbekend
E470a E Natrium-, Calcium- en Kaliumzouten van vetzuren [Gen] Effect onbekend
E470b E Magnesiumzouten van vetzuren [Gen] Effect onbekend
E471 E [Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren Kan van dierlijke oorsprong zijn, ook uit varkensvlees.
E472a E [Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijnzuur Kan van dierlijke oorsprong zijn, ook uit varkensvlees.
E472b E [Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met melkzuur Kan van dierlijke oorsprong zijn, ook uit varkensvlees.
E472c E [Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met citroenzuur Kan van dierlijke oorsprong zijn, ook uit varkensvlees.
E472d E [Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met wijnsteenzuur Kan van dierlijke oorsprong zijn, ook uit varkensvlees.
E472e E [Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met mono- en diacetylazijnzuur Kan van dierlijke oorsprong zijn, ook uit varkensvlees.
E472f E [Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met mengsel v. azijn- en wijnsteenzuur Kan van dierlijke oorsprong zijn, ook uit varkensvlees.
E473 E Suiker-esters [Gen] Effect onbekend
E474 E Suikerglyceriden Effect onbekend
E475 E Polyglycerol-vetzuuresters Effect onbekend
E476 E Polyglycerol-polyricinolzuuresters Effect onbekend
E477 E Propyleenglycol, veresterd met vetzuren Bij overgevoeligheid huiduitslag
N478 E Vetzuuresters van glycerol en propyleen, veresterd met melkzuur Bij overgevoeligheid huiduitslag
N479 E Thermisch geoxydeerde sojaolie. Voor het invetten van bakplaten. In bakspray. Bijw. onbek.
E479b E [Gen] Thermisch geoxydeerde sojaolie met mono- en diglyceriden van voedingsvetten. Bijw. onbek.
E480 E Dioctylnatriumsulfosuccinaat Emulgator. Stabilisator. Geleermiddel en anti-uitdroogmiddel. Reeds in kleine hoev. laxerend. In cacaopoeder en bouillonblokjes.
E481 E Natriumstearoyllactylaat Effect onbekend
E482 E Calciumstearoyllactylaat Deegverbeteraar. In stokbrood en bouillonblokjes. Wordt normaal afgebroken in het lichaam.
E483 BE Stearyltartraat Effect onbekend
N484 BE Stearylcitraat Effect onbekend
E485 EG Was een voorgesteld nieuw nummer voor het voormalige N441 (zie aldaar).
N490 E Propyleenglycol Bij overgevoeligheid huiduitslag
E491 E Sorbitaan monostearaat Versnelt vetopname
E492 E Sorbitaan tristearaat Versnelt vetopname
E493 E Sorbitaan monolauraat Versnelt vetopname
E494 E Sorbitaan mono-oleaat Versnelt vetopname
E495 E Sorbitaan monopalmitaat Versnelt vetopname
E499 E Stigmasterol-rijke plantensterolen Emulgator in zeer koud te serveren alcoholische dranken en mixdranken.
E100 |E200 |E300 |E400 |E500 |E600
E700 |E900 |E1100 |1200 |E1400 |E1500 |Onderkant pagina
NR CAT NAAM VAN DE STOF OPMERKING
E500 (i) QR Natriumcarbonaat (soda) Natuurlijk zout. Toegepast in bierbrouwerij (verwijderen van testinezuur uit gerst). Eff. onbekend.
E500 (ii) QR Natriumwaterstofcarbonaat Bakpoeder (rijsmiddel). Tegen eiwitklontering van het bloed na elektrische schok.
E500 (iii) QR Natriumsesquicarbonaat Natuurlijk zout. In ijs.
E501 QR Kaliumcarbonaat (i) en kaliumwaterstofcarbonaat (ii) Synth. uit kaliumchloride en koolzuurgas. In Cacao.
E503 (i) QR Ammoniumcarbonaat Synth. uit ammoniumsulfaat en calciumcarbonaat. Kan darmslijmvlies irriteren doordat het een slijmoplosser is. In bakpoeder. Vormt in de maag koolzuurgas.
E503 (ii) QFR Ammoniumwaterstofcarbonaat Synth. uit koolzuurgas en ammoniak. Base. Zie ammoniumcarbonaat.
E504 (ii) Y Magnesiumhydroxidecarbonaat Natuurlijk zout. Anti-klontermiddel. Voorkomt vervaging van kleuren. In keukenzout, suikerglazuur, ijs, boter. In grote hoeveelheden (medisch) laxerend en om maagzuur te neutraliseren.
N505 Q IJzer(II)carbonaat, ferrocarbonaat IJzeraanvulling in voeding; in dieetpreparaten
E507 Q Waterstofchloride (Zoutzuur) Toegepast in bierbrouwproces. Als additief in geneutraliseerde vorm. Geen bijwerkingen bekend.
E508 G Kaliumchloride Vochtafdrijvend. In grote hoeveelheden maag-/darmbloedingen
E509 T Calciumchloride Metaalionenbinder. Verstevigingsmiddel. Aanvull. v. calcium in voedsel. In peulvruchten in blik. Eff.onbek.
N510 T Ammoniumchloride (Salmiak) Maakt urine zuur. Slijmoplossend. In drop. Niet voor mensen met slechte lever- of nierwerking.
E511 T Magnesiumchloride Natuurlijk zout. Reeds in kleine hoeveelh. laxerend.
E512 zie>> Tin(II)chloride Kleurstabilisator. Kleurloze of witte kristallen met soms een zoutzuurgeur.
E513 Q Zwavelzuur Bij bierbrouwen. Als additief in geneutraliseerde vorm. Geen schadelijke effecten bekend.
E514 Q Natriumsulfaat (i) en Natriumwaterstofsulfaat (ii) Natuurlijk zout. Bij bierbrouwen. Reeds in kleine hoeveelh. laxerend.
E515 Q Kaliumsulfaat (i) en Kaliumwaterstofsulfaat (ii) Keukenzout vervanger. Reeds in kleine hoeveelh. laxerend. Mogelijk irriterend voor het darmslijmvlies
E516 Q Calciumsulfaat Voedingsmiddel voor gist. Metaalionenbinding. Maakt brouwgist minder gevoelig voor wisselende waterkwaliteit. In bier, schimmelkaas. Eff. onbek.
E517 Q Ammoniumsulfaat Poeder, glimmende plaatjes of kristallijne fragmenten; wit
N518 Q Magnesiumsulfaat, bitterzout, epsomzout Natuurlijk zout. Reeds in kleine hoeveelh. laxerend. Niet voor mensen met slechte nierwerking.
E520 T Aluminiumsulfaat Remt opname fosfaat in het lichaam. Remt fosforyleringsenzymen. In bier.
E521 T Aluminiumnatriumsulfaat Bloedstelpend. Remt fosforyleringsenzymen. In schimmelkaas.
E522 Q Aluminiumkaliumsulfaat / Kalialuin Grote transparante kristallen of wit kristallijn poeder
E523 R Aluminiumammoniumsulfaat Bloedstelpend. Remt fosforyleringsenzymen. Bakpoeder.
E524 Q Natriumhydroxide, natronloog Synthetisch. Base bij bereiding van vetzuren. Geeft bakprod. glimmende bruine laag. Zwart in olijven. Als additief in geneutraliseerde vorm. Geen bijw. bek.
E525 Q Kaliumhydroxide, kaliloog Synthetisch. Maakt groene olijven zwart. In cacao. Als additief in geneutraliseerde vorm. Geen bijw. bek.
E526 QT Calciumhydroxyde Synthetisch. Bij het brouwen van bier. Bloedstelpende werking.
E527 Q Ammoniumhydroxyde, Ammonia Synthetisch. Als add. in geneutraliseerde vorm gebruikt. Bijw. onbek. In gedroogd ei, jam, zwarte olijven.
E528 Q Magnesiumhydroxyde, Marinco H, Hydromagma Natuurlijk zout (in mineraal periklaas). In Cacao. Bijw. onbek.
E529 I Calciumoxyde Stabilisator voor deeg. In Cacaoprod., deegwaren, worst. Bijw. onbek.
E530 Y Magnesiumoxyde Laxerend. Mogelijk nierbeschading.
E535 Y Natriumferrocyanide Zie E249. Kleine hoeveelheden blauwzuur kunnen vrijkomen.
E536 Y Kaliumferrocyanide Zie E249: kan zuurstofopname in bloed verminderen
N537 Y Ferrohexacyanomanganaat Zie E249: kan zuurstofopname in bloed verminderen. Onder invloed van licht kan (een geringe hoeveelheid) vrij blauwzuur ontstaan. In drop, salmiakzout, keukenzout.
E538 Y Calciumferrocyanide Kristallen of kristallijn poeder; geel
N539 O Natriumthiosulfaat "Fixeer". Anti-oxydant.
N540 FR Dicalciumdifosfaat Voedingsmiddel voor gist. Kalkaanvuller in voedsel. Deegstabilisator. Draagstof. In kaas en zoutjes. Niet-ontkalkend fosfaat.
E541 R Zuur of basisch natriumaluminiumfosfaat Kan afwijkingen aan skelet veroorzaken. In cakemix (zuur). In smeerkaas (basisch). Zie E173 (aluminium) en E338 (fosforzuur).
N542 Y Beendermeel Uit dierlijke botten. NIET KOSHER. In rietsuikerstroop
N543 EI Natriumcalciumpolyfosfaat Synthetisch. Zie E338. Polyfosfaten kunnen de spijsvertering belemmeren.
N544 ET Calciumpolyfosfaat Aanvulling van kalk in voedsel. Polyfosfaten kunnen de spijsvertering belemmeren.
N545 E Ammoniumpolyfosfaten Voedingsmiddel voor gist. Smeltzout voor kaas. OOk in vleesconserven. Zie E338.Polyfosfaten kunnen de spijsvertering belemmeren.
N546 EI Dimagnesiumdifosfaat Zie E338. In kaasprodukten. Polyfosfaten kunnen de spijsvertering belemmeren.
N550 Y Natriumsilicaat en natriummmetasilicaat, Waterglas Synth. uit siliciumdioxyde en natriumcarbonaat. Drager. In vanillepoeder. Bijw. onbek.
E551 Y Siliciumdioxyde Bij wijn- en bierbereiding. Eff. onbek.
E552 Y Calciumsilicaat Glansmiddel. Antiklontermiddel. In knoflook- en uienzout. In kauwgum, rijst, snoep. In keukenzout, melkpoeder. Effect onbekend
E553a Y Synthetisch magnesiumsilicaat, Magnesiumtrisilicaat Kan in zeer grote hoeveelheden probleemloos genuttigd worden
E553b Y Talk Verdacht i.v.m. maagkanker
E554 Y Natriumaluminiumsilicaat Zie aluminium E173. In zout en in melkpoeder
E555 Y Kaliumaluminiumsilicaat Natuurlijk mineraal. In zeoliet. Zie E173. In kaasprod., vleesconserven.
E556 Y Aluminiumcalciumsilicaat Zie E554 [Natriumaluminiumsilicaat]
N557 Y Zinksilicaat Eff. onbek.
E558 Y Bentoniet. [Wordt niet meer gebruikt volgens de levensmiddelenindustrie.] Effect onbekend. Kleisoort
E559 Y Aluminiumsilicaat / Kaolien Kleisoort. Om wijn te klaren. In porcelein.
E570 Y Stearinezuur [Gen] Zeer vaak uit genetisch gemodificeerde grondstoffen. Natuurlijk vetzuur.
N571 Y Ammoniumstearaat
N572 EY Magnesiumstearaat In snoepjes, harde pepermunt (Fortuin Wilhelmina). Eff.onbekend
N573 EY ALuminiumstearaat Synthetisch, uit E570. In oploskoffie.
E574 Zie >> Gluconzuur [Gen] Metaalionenbinder (synergist - hulpmiddel voor anti-oxydanten). In limonades, en vruchtensappen.
E575 Zie >> Glucono-delta-lacton [Gen] Synth. bereid (ox. van glucose met broom). Metaalionenbinder (synergist - hulpmiddel voor anti-oxydanten). Zuur. Tegen neerslag in melkverwerking en bierfabricage.
E576 Zie >>? Natriumgluconaat Synth. uit E574 en natriumcarbonaat. Metaalionenbinder (synergist - hulpmiddel voor anti-oxydanten). In puddingpoeder.
E577 Zie >>? Kaliumgluconaat Synth. uit E574 en kaliumcarbonaat. Metaalionenbinder (synergist - hulpmiddel voor anti-oxydanten). In puddingpoeder.
E578 FT Calciumgluconaat Synth. uit E574. Metaalionenbinder (synergist - hulpmiddel voor anti-oxydanten). In puddingpoeder.
E579 K Ferrogluconaat Synth. uit bariumgluconaat en ijzersulfaat. Aanv. van ijzer in dieetvoeding. Gele kleurstof.
E585 Drager IJzer(II)lactaat Groenwitte kristallen of lichtgroen poeder. Kenmerkende geur.
E586 C 4-hexylresorcinol [Toev.: oct2004] Vervangmiddel voor sulfiet. Gaat het zwart kleuren tegen van b.v. garnalen, geschilde aardappelen.
E100 |E200 |E300 |E400 |E500 |E600
E700 |E900 |E1100 |1200 |E1400 |E1500 |Onderkant pagina
NR CAT NAAM VAN DE STOF OPMERKING
E620 V L-glutaminezuur [Gen] Zie E621 [natriumglutamaat]. o.a. krampen, misselijkh., duizel
E621 V Natriumglutamaat [Gen] Migraine-achtige hoofdpijn door uitdroging. Kan impotentie veroorzaken. Agressie. Schizofrenie. Dodelijk voor jonge dieren. Alg. gebr. smaakstof. Veel in Chinese maaltijden (Ve-Tsin) en kant-en-klaar soepen.
E622 V Kaliumglutamaat Zie E621 [natriumglutamaat]. o.a. ook impotentie
E623 V Calciumglutamaat Zie E621 [natriumglutamaat]
E624 V Ammoniumglutamaat Zie E621 [natriumglutamaat]. Mag niet in babyvoeding
E625 V Magnesiumglutamaat Zie E621 [natriumglutamaat]
E626 V Guanylzuur %">[Gen] Astma-verdacht. Kan verhoogde urinezuurspiegel opleveren. Vochtophoping/rheuma.
E627 V Natriumguanylaat [Gen] Zie E626 [Guanylzuur] In zoutjes, pikante saus in poedervorm. Kan verhoogde urinezuurspiegel opleveren. Vochtophoping/rheuma.
E628 V Kaliumguanylaat [Gen] Zie E626 [Guanylzuur]. Vochtophoping. Astma-aanvallen. Jicht. In bouillonblokjes. Prod. voor natriumarm dieet.
E629 V Calciumguanylaat [Gen] Zie E626 [Guanylzuur]. Niet toegestaan in voedsel voor jonge kinderen
E630 V Inosinezuur [Gen] Zie E626 [Guanylzuur]. Astma-verdacht. Kan verhoogde urinezuurspiegel opleveren. Vochtophoping/rheuma.
E631 V Natriuminosinaat [Gen] Zie E626 [Guanylzuur]
E632 V NKaliuminosinaat [Gen] Zie E626 [Guanylzuur]
E633 V Calciuminosinaat [Gen] Zie E626 [Guanylzuur]
E635 V Natrium-5'-ribonucleotide Zie E626 [Guanylzuur]
E636 V Maltol [Gen] Bak- en braadaroma. Vaak gewoon aangeduid als 'aroma' zonder naam.
N637 V Ethylmaltol Effect onbekend
E640 V E640 (i) Glycine en E640 (ii) natriumglycinaat Kristallen of kristallijn poeder; wit. Smaakversterker, versteviger en bindmiddel. In afbakbroodjes, sauzen en desserts. Kan van dierlijke oorsprong zijn.
E650 V Zinkacetaat Zinkacetaat(-dihydraat). Kleurloze kristallen, of fijn poeder (kleur: gebroken wit). In kauwgom.
E100 |E200 |E300 |E400 |E500 |E600
E700 |E900 |E1100 |1200 |E1400 |E1500 |Onderkant pagina
NR CAT NAAM VAN DE STOF OPMERKING
X710 C Spiramycines Natuurlijke antibiotica. Voor zover ik kon nagaan: toelating INGETROKKEN i.v.m. kweken resistentie tegen antibiotica.
X713 C Tylosine Natuurlijk antibioticum. Toelating INGETROKKEN na klachten uit Scandinavië, aanvankelijk i.v.m. gebruik in diervoeders. (resistentie en kruisresistentie)
E100 |E200 |E300 |E400 |E500 |E600
E700 |E900 |E1100 |1200 |E1400 |E1500 |Onderkant pagina
NR CAT NAAM VAN DE STOF OPMERKING
E900 AS Dimethylpolysiloxaan Eff. onbek. Kan echter formaldehyde bevatten. Zie 240
E901 L Bijenwas Overgevoeligheid mogelijk
E901 L Bijenwas Overgevoeligheid mogelijk
E902 L Candellilawas Eff. onbek. In snoep
E903 L Carnaubawas Overgevoeligheid mogelijk
E904 L Schellak Uit schildluis. Kan de huid irriteren
E905 L Microkristallijne was [toegelaten: 1998]
E905a  Minerale olie met hoge viscositeit In kauwgum, ademverfrissers en chocolade(producten) 
N906 L Benzoëgom Natuurlijke stof ui de Styrax benzoin. Kan overgevoeligheid veroorzaken bij vrijkomen benzoëzuur. Zie E210. In chocolade, vruchten- en kruidenessence.
E907 L Geraffineerde microkristallijne was. Gehydrogeneerd poly-1-deceen. Mengsel van alifatische koolwaterstoffen. In kauwgom. Glans- en polijstmiddel. Als coating voor tabletten (farmaceutica). Toelating 2003.
N908 L Rijstkorrelwas In kauwgom. Natuurlijk product uit rijst.
E912 L Esters van montaanzuur Vlokken, poeder, korrels of pellets, vrijwel wit tot gelig
N913 L Lanoline Natuurlijke stof uit talgklier van schaap. In kauwgom en in zalven.
E914 L Geoxideerde polyethyleenwas Vlokken, poeder, korrels of pellets, vrijwel wit tot gelig
N915 L Colofoniumesters Natuurlijke stof uit pijnbomen. In kauwgom.
E920 B L-Cystëinehydrochloride, L-Cystëinehydrochloridemonohydraat [Gen] Smaakstof (kipsmaak). Deegverbeteraar. In bakkerswaren.
E921 B [Gen] L-Cystine en chloorhydraten daarvan (natrium- en kaliumzouten). Zwavelhoudend aminozuur. Meelbehandelingsmiddel. Aroma-versterker in vleesvervangers.
N922 B Kaliumpersulfaat Kan eczeem veroorzaken bij contact
N923 B Ammoniumpersulfaat Kan eczeem veroorzaken
X924 B Kaliumbromaat Bierbrouwen. Grote hoev.: misselijkh., buikkramp, breekt vit.B in meel af. Veroorzaakt mogelijk kanker in de nieren. NIET MEER TOEGESTAAN. Gepubliceerd in Staatscourant 18885 4 juli 2013 (.PDF) onder kankerverwekkende stoffen.
N925 B Chloor Bij bleken van meel: vit. E verlies
N926 B Chloordioxyde Breekt vit. E af in voedsel
N927 B Azodicarbonamide Niet toegestaan in Australië. In Groot-Brittannië is de waarschuwing verplicht dat dit product astma kan verergeren. Gebruikt als stabilisator in brooddeeg.
E927b ? Carbamide / Ureum Kauwgombasis. Kleurloos tot wit prismatisch kristallijn poeder of kleine witte pellets
E928 H Benzol peroxide Verergering astma, allergie algemeen
E938 H Argon
E939 H Helium
E940 H Dichlorodifluormethaan
E941 H Stikstof
E942 H Distikstofoxide
E943a H Butaan Gas of vloeistof, kleurloos, lichte, kenmerkende geur.
E943b H Isobutaan Gas of vloeistof, kleurloos, lichte, kenmerkende geur.
E944 H Propaan Gas of vloeistof, kleurloos, lichte, kenmerkende geur.
E948 H Zuurstof
E949 H Waterstof Kleurloos, reukloos, licht ontvlambaar gas.
E950 H Acesulfaam K Eff.onbekend
E951 U Aspartaam [Gen] Zoetstof met talloze mogelijke bijwerkingen. Verboden in Duitsland. Phenylalanine, bouwsteen voor Aspartaam, kan gemaakt zijn m.b.v. genetische gemodificeerde Escherichia coli bacteriŽn.
E952 U Cyclamaat Cyclaamzuur en Na- en Ca-zouten daarvan. Mogelijk kankerverwekkend. Niet toegestaan in UK en USA
E953 U Isomaltose [Gen]
E954 U Saccharine Saccharine en Na-, Ca- en K-zouten daarvan. Moet vermeden worden door zwangere vrouwen en jonge kinderen.
E955 U Sucralose. Voorstel toelating juli 2002, no. com(2002)375
E957 U Thaumatine [Gen] 2000-3000 x zo zoet als sucrose, 100.000 x zo zoet als rietsuiker. Uit de Afrikaanse zoethoutboom (Thaumatococcus danielii).
E959 U Neohesperidine dihydrochalcon 1000-1800 x zo zoet als sucrose.
E960 Steviolglycoside 200-300x zo zoet als suiker. Natuurlijke calorievrije suikervervanger uit Stevia rebaudiana bertoni, een plant die oorspr. uit Paraguay komt, maar nu het meest wordt verbouwd in China. Toegestaan sinds december 2011. Er zijn klachten over een zoethout-achtige smaak. Steviapoeder bestaat slechts voor een klein deel uit steviaglycosiden en verder uit een vulmiddel om het doseerbaar te maken.  
E962 U Zout van aspartaam/acesulfaam Voorstel toelating juli 2002, no. com(2002)375
E964 Polyglycitolsiroop In ijs en snoep met verlaagde energiewaarde of waaraan geen suiker is toegevoegd. Toelating: 29/11/2012.
E965(i) U [Gen] Maltitol. Gehydrogeniseerde maltose mild laxerend
E965(ii) U Gehydrogeniseerd glucose siroop met hoog maltosegehalte mild laxerend
N966 U Lactitol Verboden in Duitsland.
E967 U Eylitol [Gen] Effect onbekend
E968 * Erythritol Een polyol. Heeft 60-80% de zoetheid van sucrose. Laxerend in hoge doses. *Smaakstof, drager, bevochtiger, stabilisator en verdikkingsmiddel.
E969 Advantaam Kunstmatige zoetstof. Derivaat van Aspartaam/Acesulfaam. Kan sporen van katalysatoren bevatten (palladium en platina) en van arseen en lood. Commerciële opvolger van het inmiddels beruchte aspartaam. [Zie artikel
E999 W Quillajaextract Poeder, lichtbruin met roze tint.
E100 |E200 |E300 |E400 |E500 |E600
E700 |E900 |E1100 |1200 |E1400 |E1500 |Onderkant pagina
NR CAT NAAM VAN DE STOF OPMERKING
E1100 Enzym Amylase
E1101 Enzym Papaine Een protease (eiwit-omzettend enzym)
E1102 Enzym Glucose oxydase Suiker omzettend enzym
E1103 Enzym Invertase Toev. 23.9.2007: Kan genetisch gemodif. zijn. Genetisch gemodif. enzymen kunnen sporen van gifstoffen bevatten. [Zie Engelse omschrijving op: Foodguide.net]. Gebruikt om suikerkristalvorming tegen te gaan in b.v. marsepein.
E1104 Enzym Lipase Vet-omzettend enzym
E1105 Enzym Lysozym [Gen] Uit kippeneiwit Komt van nature in het lichaam voor, b.v. in traanvocht. Is licht anti-septisch en wordt daarom als conserveermiddel gebruikt. [Zie Engelse omschrijving op: Foodguide.net]. Toegestaan is uitsluitend het gebruik in kaas.
E100 |E200 |E300 |E400 |E500 |E600
E700 |E900 |E1100 |1200 |E1400 |E1500 |Onderkant pagina
NR CAT NAAM VAN DE STOF OPMERKING
1200
Polydextrose [Gen] Effect onbekend.
E1201
Polyvinylpyrrolidone Wit poeder. Oplosbaar in water en ethanol. Onoplosbaar in ether. Effect onbekend
E1202
Polyvinylpolypyrrolidone Onoplosbare variant van E1201. Wit, onoplosbaar poeder met een zwakke, niet onaangename geur. Onoplosbaar in water, ethanol en ether. Bijw.onbek.
E1204
Pullulan [toegelaten: 2006] Gelatinevervanger. Legt een beschermende film om producten heen. Verkregen door fermentatie van stijfsel. Goed oplosbaar in water; vrijwel onoplosbaar in ethanol.
E1205    Basis Methacrylaat Polymeer Toegelaten in capsules en tabletten (niet in kauwtabletten).
E1206    Neutraal Methacrylaat Polymeer In capsules en tabletten met uitz. van kauwtabletten. [toegelaten: 2009]
E1207    Anionisch Methacrylaat Polymeer In capsules en tabletten met uitz. van kauwtabletten. [toegelaten: 2009]
E1208    Polyvinylpyrrolidone-vinyl Acetaat Copolymeer [toegelaten: 2009] Geen verdere gegevens gevonden.
E100 |E200 |E300 |E400 |E500 |E600
E700 |E900 |E1100 |1200 |E1400 |E1500 |Onderkant pagina
NR CAT NAAM VAN DE STOF OPMERKING
N1400 Z Met Dextrine verhit zetmeel Effecten onbekend
N1401  Zuurbehandeld zetmeel  Effecten onbekend 
N1402  Loogbehandeld zetmeel  Effecten onbekend 
N1403  Gebleekt zetmeel  Effecten onbekend 
E1404  Geoxideerd zetmeel  [Gen] Effecten onbekend 
N1405  Met enzymen behandeld zetmeel  Effecten onbekend 
E1410  Monozetmeelfosfaat  [Gen] Effecten onbekend 
N1411  Dizetmeelfosfaat  Effecten onbekend 
E1412  [Gen] Dizetmeelfosfaat sterker verbonden  In vruchtensiroop, ijs, slasaus, puddingpoeder. Eff. onbek. 
E1413  [Gen] Gefosfateerd dizetmeelfosfaat  In vruchtensiroop, mayonaise, kwark, ijs, vruchtenvulling, pudding, vla. Eff.onb. 
E1414  [Gen] Geacetyleerd dizetmeelfosfaat  Diarrhee. Nierstenen bij grote hoeveelheden. Gestoorde nierfuncties. In vla en sausen. 
E1420  Zetmeelacetaat  [Gen] Diarrhee. Bij grote hoev. nierstenen, gestoorde nierfunc. 
N1421  Zetmeelacetaat-II  Diarrhee, nierstenen 
E1422  Geacetyleerd dizetmeeladipaat  [Gen] Eff. onbek. In vruchtensir., mayonaise, kwark, ijs, slasaus, vla, pudding 
N1423  Geacetyleerd dizetmeelglycerol  Niet toegestaan in kindervoeding. Eff. onbek. 
N1430  Dizetmeelglycerol  Niet toegestaan in kindervoeding. Eff. onbek. 
E1440  Hydroxypropylzetmeel  [Gen] Remt spijsvertering. Vergroot appendix. In vruchten siroop (zie verder E1422) 
N1441  Hydroxypropyldizetmeelglycerol  [Gen] Remt spijsvert., vergroot appendix. Niet toegestaan in kindervoeding. In vrucht.sir., mayo
E1442  Hydroxypropyldizetmeelfosfaat  Eff. onbek., niet toegest. in kindervoeding 
E1450  Zetmeel Natrium Octenyl succinaat  [Gen] [toegelaten: 1998] 
E1451  Geactyleerd geoxydeerd zetmeel  [toegelaten: 1998] 
E1452    [Gen] Stijfselaluminiumoctenylsuccinaat  Anti-kleefmiddel 
E100 |E200 |E300 |E400 |E500 |E600
E700 |E900 |E1100 |1200 |E1400 |E1500 |Onderkant pagina
NR CAT NAAM VAN DE STOF OPMERKING
N1501 W Benzylkoolwaterstoffen
N1501(i) W Benzylalcohol Aromatische koolwaterstof. Komt in planten voor. Chemisch bereid voor de industrie. Bij uitwendig gebruik mogelijk irritant voor de huid. Bijwerkingen bij inwendig gebruik zijn nog niet bekend.
N1501(ii) W Benzylacetaat Aromatische koolwaterstof. Komt in planten voor. Chemisch bereid voor de industrie. Bij uitwendig gebruik mogelijk irritant voor de huid. Bijwerkingen bij inwendig gebruik zijn nog niet bekend.
N1501(iii) W Benzylbenzoaat Aromatische koolwaterstof. Komt in planten voor. Chemisch bereid voor de industrie. Bij uitwendig gebruik mogelijk irritant voor de huid. Bijwerkingen bij inwendig gebruik zijn nog niet bekend.
N1502 P Butaan-1,3-diol
N1503 PW Wonderolie Uit geroosterde vrucht van Ricinis communis (Wonderboom)
N1504 P Ethylacetaat
E1505 P Tri-ethylcitraat
N1510 P Ethanol consumeerbare alcohol
N1516 P Glycerol mono-acetaat Lost aroma's op
E1517 P Glycerol di-acetaat Effect onbekend
E1518 P Glycerol tri-acetaat Effect onbekend
E1519 Draagstof Benzylalcohol In aroma's voor alcoholische dranken. Max. 100 ml/l in het eindproduct.
E1520 P Propyleen glycol Water vasthoudende stabilisator en synthetisch oplosmiddel voor anti-oxydanten. Zwak allergeen. Bij overgevoeligheid voor deze stof ook e-nummers E430-E436 vermijden.
E1521 P Polyethyleenglycol 6000 (PEG 6000) Wordt gebruikt om HDL-cholesterol gehalte te testen [uiteraard niet toegelaten in voedsel].
N1525 D Ethyl-hydroxycellulose Laxerend bij gebruik van grote hoeveelheden
E100 |E200 |E300 |E400 |E500 |E600
E700 |E900 |E1100 |1200 |E1400 |E1500 |Bovenkant pagina |Menu E-nummers | Hoofdmenu site
Terug naar de voorpagina van "E-nummers"