E100 |E200 |E300 |E400 |E500
|E600
E700 |E900 |E1100 |E1200 |E1400
|E1500 |Onderkant pagina
|
NR |
CAT |
NAAM VAN DE STOF |
OPMERKING |
E100 |
K |
Curcumine |
Natuurlijke gele kleurstof in rijstgerechten. |
E101(i) |
K |
Riboflavine |
[GEN] Wordt in grote hoeveelheden geproduceerd m.b.v. gentechniek. Vitamine B2. Een overmaat wordt snel afgebroken. Gevoelig voor licht. |
E101(ii) |
K |
Riboflavine-5'-fosfaat |
Geel tot oranje. Zwakke geur. Bittere smaak. |
N101a |
K |
Lactoflavine-5'-fosfaat |
Afgeleid van E101, beter oplosbaar, synthetisch. |
E102 |
K |
Tartrazine |
Synthetisch geel. Zeer berucht om allergie. Vooral in combinatie
met benzoe-zuur (E210). O.a. astmatische reacties, hyperactiviteit, soms netelroos. Hindert de opname van zink en heeft dus invloed op de weerstand. Stoort de werking van enzymen die nodig zijn voor de spijsvertering. |
X103 |
K |
Alkannine, alkannarood (Chrysoine resorcinol) |
Plantaardige kleurstof uit Alkanna tinctoria. Toestemming voor gebruik in voedsel is INGETROKKEN in 1977. Mag nog wel gebruikt worden in beitsen, wolverf e.d. |
E104 |
K |
Cholinegeel |
Wordt nauwelijks opgenomen uit de darm. Niet toegestaan in Noorwegen, VS, Australi&
en Japan. Kan mogelijk astma, hyperactiviteit en huiduitslag veroorzaken. Te vermijden door mensen met een allergie voor Aspirine (Acetyl salicylzuur). Let op: kan ook in lipstick voorkomen! |
X105 |
K |
Fast Yellow AB |
Synthetische kleurstof. Toestemming ingetrokken [1977]. |
E106 |
|
zie E101(ii) |
Het voorgestelde nr. E106 is E101(ii) gebleven. |
N107 |
K |
Geel 2G |
Synth. geel. In fritesaus. Reacties bij astma en aspirine-overgevoeligheid.
Zie E123. |
E110 |
K |
Oranjegeel S |
Synth. geel, vaak samen met Karamel (E150). Reacties bij
astma en aspirine-overgevoeligheid. |
X111 |
K |
Oranje CGN |
Alfa-naftol Oranje. Oranje kleurstof, TOESTEMMING INGETROKKEN in de EU (1977) en de VS. Giftig. |
E120 |
K |
Cochenille |
Bereid uit schildluizen. Niet kosher. Meestal vervangen
door E124 (Cochenillerood A). |
X121 |
K |
Citrusrood II |
Toestemming ingetrokken (1977). Kankerverwekkend. |
E122 |
K |
Azorubine |
Hyperaktiviteit bij kinderen. Net als andere azo-kleurstoffen.
Zie E123. |
E123 |
K |
Amarant |
Reacties bij astma en overgev. voor aspirine. Hyperaktiviteit
bij kinderen. Netelroos. Kan mogelijk geboorte-defecten en foetus-sterfte veroorzaken. Reeds in 1976 verbannen uit de VS. Mag ook niet meer gebruikt worden in Canada, Japan, Noorwegen, Rusland en Zweden. |
E124 |
K |
Cochenillerood A |
Synth. vervanger voor E120. Kankerverwekkend in dieren. Verbannen uit Canada, Noorwegen en Zweden. Zie verder E123. |
E125 |
K |
Scharlaken rood. Red no. 4. |
Ponceau SX. Scarlet GN. Azo kleurstof.Toestemming ingetrokken (1977). |
X126 |
K |
Kristal scharlaken rood. |
Ponceau SR. Azo kleurstof. Vroeger toegestaan op fruitschil en in marasquin kersen. Toestemming ingetrokken (1977). |
E127 |
K |
Erythrosine |
Koolteerkleurstof. Speelt mogelijk een rol bij Minimal Brain
Disfunction! Bevat jodium. Opgepast bij bestaande schildklierproblemen. Verbannen uit Australië in 1990. Niet toegestaan in Noorwegen. |
X128 |
K |
Rood 2G |
Toestemming ingetrokken in 2008. Verdacht van kanker bevorderende invloed. |
E129 |
K |
Allura-rood, vervanger voor E123 (E123 is niet toegestaan in de VS) |
Een AZO-kleurstof, dus afrader voor astmalijders en hyperactieve kinderen!
Niet toegestaan in: BE, FR, DU, CH, S, AU, DK, N |
X130 |
K |
Idantrene Blue |
TOESTEMMING INGETROKKEN (1977) |
E131 |
K |
Patentblauw V |
Donkerblauw tot violet. Netelroos/jeuk; verlaagde bloeddruk;
moeilijke ademhaling. Gebr. in kersen op sap. Medisch als kontrastmiddel
voor foto's. |
E132 |
K |
Indigotine |
Zie E131. Verhoogt mogelijk vatbaarheid voor virusziekten. |
E133 |
K |
Briljantblauw FCF |
Allergische reakties zoals eczeem. Kan voorkomen in doperwten
in blik. |
E140 |
K |
Chlorofyl |
Bladgroen |
E141 |
K |
Chlorofylverbinding |
Kopercomplexen van chlorofylen |
E142 |
K |
Groen S |
Veilig in kleine hoeveelheden? |
X143 |
K |
Fast Green FCF |
Synthetische kleurstof. Toestemming ingetrokken. |
E150 |
K |
Karamel |
[GEN] Bruine kleur-/smaakstof |
E150a |
K |
Karamel |
[GEN] Suikerkleurstof. Bruine kleur-/smaakstof |
E150b |
K |
Alkali-sulfietkaramel |
[GEN] Sulfietloog-suikerkleurstof. Bruine kleur-/smaakstof |
E150c |
K |
Ammoniakkaramel |
[GEN] Ammonia-suikerkleurstof. Bruine kleur-/smaakstof |
E150d |
K |
Sulfiet-ammoniakkaramel |
[GEN] Ammoniumsulfiet-suikerkleurstof. Bruine kleur-/smaakstof. Veel in Cola-dranken gebruikt. |
E151 |
K |
Briljantzwart BN |
Azo-kleurstof. Zie E123. In vis- en schaaldierproducten. |
X152 |
K |
Black 7984 |
TOESTEMMING INGETROKKEN (1977) |
E153 |
K |
Houtskool (Carbo medicinalis vegetabilis) |
Geen bijwerkingen bekend indien voldoende zuiver. In gerijpte (Morbier) kaas, in vis- en schaaldierenpasta, in voorgekookte schaaldieren en gerookte vis. |
E154 |
K |
Bruin FK. [Wordt niet meer gebruikt volgens de levensmiddelenindustrie.] |
Kan erfelijk materiaal veranderen. In gerookte vis (niet
in Nederlandse produkten). |
E155 |
K |
Chocoladebruin HT |
Azo-kleurstof. Op onverwerkt vlees uitsluitend voor keurmerken. Vanaf 1 juni 2013 ook: In verwerkte vis en visserijproducten, waaronder weekdieren en (voorgekookte) schaaldieren. |
E160a |
K |
[GEN] Alfa-, beta- en gamma-caroteen |
Gele kleurstof, provitamine A (wordt omgezet in vitamine
A).
Zuiverheidsregels aangescherpt 1 april 2004. O.a. in gerijpte kaas, boter.
|
E160b |
K |
Anatto, Bixine, Norbixine |
[GEN] Gele kleurstof uit het zaad van Bixa orellana. |
E160c |
K |
Capsanthine |
[GEN] Oranje/rode kleurstof uit paprika. In kippenvoer om 'scharrelei
kleur' aan dooier te geven. |
E160d |
K |
Lycopeen |
[GEN] Rode kleurstof uit tomaten. |
E160e |
K |
beta-apo-8'-carotenal |
Beta-caroteen met fenylgroep. Wordt omgezet in vitamine
A. |
E160f |
K |
Ethylester van beta-apo-8'-caroteenzuur. [Wordt niet meer gefabriceerd.] |
E160e met toegevoegde ethylgroep. |
E161 |
K |
Xanthofyllen |
Plantaardige gele kleurstof. |
X161a |
K |
Flavoxanthine |
Plantaardige gele kleurstof uit boterbloemen. Niet meer toegestaan |
E161b |
K |
Luteine |
Geel/rode kleurstof. Wordt uit natuurlijk materiaal gewonnen
m.b.v. oplosmiddelen. |
X161c |
K |
Cryptoxanthine |
Komt van nature voor in boter, eierdooier, sinaasappelschil.
Wordt omgezet in vitamine A. Niet meer toegestaan |
X161d |
K |
Rubixanthine |
Komt van nature voor in rozebottels. Niet meer toegestaan |
X161e |
K |
Violoxanthine |
Komt van nature voor in gele viooltjes. Niet meer toegestaan |
X161f |
K |
Rhodoxanthine |
Komt van nature voor in Taxus baccata bessen. Niet meer toegestaan |
E161g |
K |
Cantaxanthine |
Uit paddestoelen en schaaldieren. Omstreden stof. Niet langer toegestaan in bruiningstabletten. Kan
gezichtsvermogen aantasten. Gebruik in saucisses de Strasbourg is afgeschaft. Off. alleen nog toegelaten in geneesmiddelen(!). |
E162 |
K |
Bietenrood, betanine |
Afgeraden voor baby's en jonge kinderen door veelvuldige
combinatie met E251. |
E163 |
K |
Anthocyanen |
Uit bloemen en vruchten (E163a t/m E163f). Blauw/paars,
rood. Mogelijk reaktie bij astma. |
E170 |
AK |
Calciumcarbonaat |
kalk |
E171 |
K |
Titaandioxyde |
In snoep en in sausen. Niet toegestaan in Duitsland. |
E172 |
K |
IJzeroxiden, ijzerhydroxiden |
Levert vrijwel geen extra ijzer! |
E173 |
K |
Aluminium |
Huidklachten (jeuk), nierafwijkingen, Parkinson. Toegestaan in zoetwaren, o.a. ademverfrissende mintjes, in (bak)decoraties and vullingen m.u.v. fruitvullingen. |
E174 |
K |
Zilver |
Giftig voor bacterien, niet voor mensen. |
E175 |
K |
Goud |
Als versiering op banketwaren. Goud wordt in principe onveranderd uitgescheiden. [In de homeopathie gebruikt bij mannen met erectiestoornissen.] |
E180 |
K |
Litholrubine BK |
In kaaskorst (enig toegestane toepassing). Azo-kleurstof.
Zie E123. |
X181 |
|
Looizuur. Burnt Umber. |
Vroeger gebruikt als bruine kleurstof voor kaaskorst. TOESTEMMING INGETROKKEN (1977). |
X182 |
K |
Lakmoes |
Natuurlijke kleurstof. Toestemming ingetrokken. |
E100 |E200 |E300 |E400 |E500
|E600
E700 |E900 |E1100 |1200 |E1400
|E1500 |Onderkant pagina
|
NR |
CAT |
NAAM VAN DE STOF |
OPMERKING |
E200 |
C |
Sorbinezuur |
Kleurloze naalden of wit vrij stromend poeder met
een lichte
kenmerkende geur. In melkprodukten, roggebrood, diepvriespizza.
Mogelijk huidirritatie
bij uitwendig kontakt. |
E201 |
C |
Natriumsorbaat |
Diepvriespizza, gedroogde abrikozen. Zie E200. |
E202 |
C |
Kaliumsorbaat |
Zie E200 |
E203 |
C |
Calciumsorbaat |
Ingetrokken per 12 augustus 2018 |
E210 |
C |
Benzoezuur |
Netelroos, spijsverteringsremmend. Reacties bij
astma en overgevoeligheid voor salicylaten (aspirine). Zie E102. |
E211 |
C |
Natriumbenzoaat |
Zie E210. Afgeraden bij hyperaktieve kinderen. |
E212 |
C |
Kaliumbenzoaat |
Zie E210. |
E213 |
C |
Calciumbenzoaat |
Zie E210. |
E214 |
C |
Ethylester van 4-hydroxybenzoezuur |
Zie E210. In gedroogd fruit, gekookte biet, zie
verder verpakkingen. |
E215 |
C |
Natriumzout van de ethylester van 4-hydroxybenzoezuur |
Zie E214 en E210. |
X216 |
C |
Propylester van 4-hydroxybenzoezuur |
Zie E214 en E210. Toestemming ingetrokken
[CELEX:52004PC0650] |
X217 |
C |
Natriumzout van de propylester van 4-hydroxybenzoezuur |
Zie E214 en E210. Toestemming ingetrokken
[CELEX:52004PC0650] |
E218 |
C |
Methylester van 4-hydroxybenzoezuur |
Zie E214 en E210. |
E219 |
C |
Natriumzout van de methylester van 4-hydroxybenzoezuur |
Zie E214 en E210. |
E220 |
OC |
Zwaveldioxyde |
In fruit- en aardappelprodukten, wijnen.
Vermijden bij slechte
nier- en leverwerking. Hartkloppingen, huiduitslag. |
E221 |
C |
Natriumsulfiet |
Op vlees, gedroogde vis, gedroogde tomaten en als
deegverbetermiddel. Breekt vitaminen af. Vermijden bij nier- en
leverzwakte en bij astma. |
E222 |
C |
Natriumwaterstofsulfiet / Natriumbisulfiet |
Cons.midd.in alc.dranken. Kan vit. afbreken.
Oppassen bij astma. |
E223 |
C |
Natriummetabisulfiet / Dinatriumdisulfiet |
Zie E220 voor bijwerkingen. |
E224 |
C |
Kaliummetabisulfiet / Dikaliumdisulfiet |
Vooral in pakket om zelf wijn te maken. Zie
verder E220. |
E225 |
C |
Calciumdisulfiet |
Kan schadelijk zijn voor astmapatiënten en
voor personen
met slechte lever- of nierwerking. Kan vitaminegehalte van voeding
verlagen.
Afgeraden voor hyperactieve kinderen. Zie E220. |
E226 |
C |
Calciumsulfiet |
Verstevigingsmiddel fruit en groenten
(conserven). Zie E220. |
E227 |
C |
Calciumwaterstofsulfiet |
Kan schadelijk zijn voor astma-, nier- en
leverpatienten. Overgevoeligh. Breekt vitaminen af in voeding |
E228 |
C |
Kaliumbisulfiet |
Breekt vitaminen af in voeding. Zie E220.
Gebruikt in pakketten
voor het thuis maken van wijn. Verhindert afbreken van zuren. Tegen
verkleuring. |
E230 |
C |
Bifenyl |
Op citrusschil. Misselijkh, overgeven, irritatie |
E231 |
C |
Orthofenylfenol |
Beschad. lever en nieren bij blootstelling aan
grote hoeveelheden |
E232 |
C |
Natriumorthofenylfenolaat |
Overgevoeligheid. Aantasting zenuwstelsel bij
grote hoeveelheden |
X233 |
C |
Thiabendazol |
Veel op schil/papier van citrusvruchten Toestemming ingetrokken, richtlijn 98/72/EC |
E234 |
C |
Nisine |
[GEN] Mogelijk allergie (huiduitslag). Natuurlijk
antibioticum.
In kaas, room, kwark, griesmeel- en tapiocapudding. Slechts toegelaten in een beperkte groep levensmiddelen. |
E235 |
C |
Pimaricine |
[GEN] Mogelijk allergie met huiduitslag, braken,
diarrhee en anorexiaverschijnselen. Natuurlijk antibioticum, product
van de bacterie Streptomyces natalensis (de stof wordt ook Natamycine
genoemd). Gebruikt in kaas en vleesproducten. |
E236 |
C |
Mierezuur |
Lever- en nierbeschadiging. Tast huid aan. Grote
hoeveelh. in toiletontkalker |
E237 |
C |
Natriumformiaat |
Zie E236. Stof maakt mierezuur vrij. |
E238 |
C |
Calciumformiaat |
Zie E236. Stof maakt mierezuur vrij. |
E239 |
C |
Hexamethyleentetramine |
!!DNA-mutatie. Nier- en urinewegbeschad., kanker.
Komt formaldehyde
uit vrij |
N240 |
C |
Formaldehyde |
Ontsmettingsmiddel. Irriterend voor mond,
slijmvliezen,
ogen. Overgev. (huiduitslag, vocht ophoping). Resten door
ontsmetting
apparatuur in voedingsmiddelen. Mogelijk aanwezig in Parmezaanse
kaas. |
E242 |
C |
Dimethyldicarbonaat |
Kleurloze vloeistof die ontleedt in waterige
oplossing. Bijtend
voor de huid en de ogen en giftig bij inademing en inslikken |
E243 |
C |
Ethyllauroylarginaat |
Toegestaan in bepaalde warmtebehandelde vleesproducten (mei 2014). Gemakkelijk oplosbaar in water, ethanol, propaan-1,2-diol en glycerol |
E249 |
C |
Kaliumnitriet |
Overgevoeligheid, aantast. rode bloedlich., kanker |
E250 |
C |
Natriumnitriet |
Verminderde zuurstof-opname rode bloedlich.,
verminderde vit. A-vorming, maagkanker |
E251 |
C |
Natriumnitraat |
Zie E250. Vormt nitriet. |
E252 |
C |
Kaliumnitraat |
Zie E250. Afgeraden voor hyperactieve kinderen |
E260 |
CF |
Azijnzuur |
Bij bierbrouwen. Schadelijke eff.onbek. |
E261 |
CF |
Kaliumacetaat |
Bij slechte nierwerking oppassen (mogel.
overdosis kalium) |
E262 (i) |
CF |
Natriumacetaat |
Eff. onbek. In bouillon, kruidenbuiltjes etc. |
E262 (ii) |
C |
Natriumdiacetaat |
Tegen bact. in deeg en melk. In brood, gebak.
Eff. onbek. |
E263 |
CF |
Calciumacetaat |
Smeltzout, versteviger, metaalionenbinder.
Eff.onbek. |
E270 |
C |
Melkzuur |
[GEN] Darmstoring bij zuigelingen. Kunnen het nog
niet verteren |
E280 |
C |
Propionzuur |
Bij overgevoeligheid migraine (boterzuur
overgevoeligheid) |
E281 |
C |
Natriumpropionaat |
Bij overgevoeligheid mogelijk migraine |
E282 |
C |
Calciumpropionaat |
In brood, gebak, diepvriespizza. Bij overgev.
mogelijk migraine |
E283 |
C |
Kaliumpropionaat |
Zie E282 |
E284 |
C |
Boorzuur |
Stabiliseert zuurgraad van product. Wordt alleen
gebruikt in zeer kleine hoeveelheden. |
E285 |
C |
Natriumtetraboraat / Borax |
Alleen in kaviaar(?) |
E290 |
C |
Kooldioxyde |
Koolzuurgas. Versterkt werking van alcohol door
verhoogde opname |
E296 |
F |
Appelzuur |
Baby's: darmstoringen bij synthetische vorm |
E297 |
F |
Fumaarzuur |
In de natuur voorkomende stof. Tussenprodukt in
energiehuishouding. |
E100 |E200 |E300 |E400 |E500
|E600
E700 |E900 |E1100 |1200 |E1400
|E1500 |Onderkant pagina
|
NR |
CAT |
NAAM VAN DE STOF |
OPMERKING |
E300 |
O |
L-ascorbinezuur |
[GEN] Vitamine C: goed voor de weerstand, maar in
te grote hoeveelheden slecht voor de nieren. Overmaat verhindert opname
van koper. |
E301 |
O |
Natrium-L-ascorbaat |
Zie E300. Deze vorm versterkt mogelijk
kankerverw. stoffen |
E302 |
O |
Calcium-L-ascorbaat |
Zie E300. Deze vorm kan mogelijk leiden tot
niersteenvorming |
E304 (i) |
O |
6-Palmitoyl-L-ascorbinezuur / Ascorbylpalmitaat |
Tegen ranzig worden van (vooral plantaardig) vet. Zuurstofverwijderaar. Zie E300. Goed vetoplosbaar
en bestand tegen verhitting. Een synthetische vorm van vit. C. Tevens gebruikt als drager voor de kleurstoffen E160 en E161. |
E304 (ii) |
O |
L-Ascorbylstearaat |
Witte of geelwitte vaste stof met een
citrusachtige geur |
E306 |
O |
Tocoferol-extracten |
[GEN] Natuurlijke vitamine E. Beschermt
meervoudig onverzadigde vetzuren in het lichaam tegen oxydatie.
Beschermer van rode bloedlichaampjes. Overgevoeligheid kan leiden tot
eczeem. Sterke invloed op de smaak van een product. |
E307 |
O |
[GEN] Synthetisch alfa-tocoferol |
Zie E306. In worst. Mogelijk in olijfolie en soep. |
E308 |
O |
[GEN] Synthetisch gamma-tocoferol |
Synthetische vit. E |
E309 |
O |
Synthetisch delta-tocoferol |
[GEN] Synthetische vit. E. Sterkste vorm. Tegen
veroudering. |
E310 |
O |
Propylgallaat |
Anti-ox. in olien en vetten, maar gaat bij
verhitting verloren |
E311 |
O |
Octylgallaat |
Overgevoeligheid. Slecht voor astmalijders. Niet
toegestaan in voedsel voor kinderen <1 jaar. |
E312 |
O |
Dodecylgallaat |
Zie E311 |
E314 |
O |
Guaiac gum |
Hars uit Guaiacum officinale. Onoplosbaar in water. Oplosbaar in vet. Gedeeltelijk oplosbaar in ethanol. Bruin. Wordt groen naarmate het ouder wordt. |
E315 |
O |
Erythorbinezuur |
Witte tot lichtgele kristallijne vaste stof die
bij blootstelling
aan licht geleidelijk donker wordt |
E316 |
O |
Natriumerythorbaat |
Witte tot kristallijne vaste stof. Goed oplosbaar
in water
en zeer slecht oplosbaar in ethanol. Niet oplosbaar in vet. |
E319 |
O |
Tertiair Butylhydrochinon |
Anti-oxydant voor dierlijke vetten (vlees en vis). |
E320 |
O |
Butylhydroxyanisol |
Tegen ranzig worden van olie. Verstoring
vetstofwisseling. Kan mogelijk erfelijk materiaal beschadigen. |
E321 |
O |
Butylhydroxytolueen |
Zie E320 |
E322 |
EO |
Lecithinen |
[GEN] Tegen neerslaan vetten in aderen. Emulgator
in chocolade. Kan van dierlijke oorsprong zijn. Kan uit genetisch
gemanipuleerde soja zijn gewonnen. |
E325 |
O |
Natriumlactaat |
Darmstoringen bij jonge kinderen (nog niet
verwerkbaar
op jonge leeftijd, door het nog niet aanwezig zijn van het enzym
lactase). |
E326 |
OF |
Kaliumlactaat |
Zie E325 |
E327 |
F |
Calciumlactaat |
Zie E325. In room |
E330 |
FO |
Citroenzuur |
[GEN] Smaakstof. Hulpstof tegen wijntroebeling.
Anti-kristallisatiemiddel in snoep. Geen bijwerkingen bij normaal
gebruik (is een normaal tussenproduct van de stofwisseling). Bij grote
hoeveelheden kan het tandglazuur aantasten en irritatie van de mond
veroorzaken. |
E331 (i) |
F |
Mononatriumcitraat |
[GEN] Kan werking van geneesmiddelen veranderen
door versnelde uitscheiding via de nieren. |
E331 (ii) |
F |
Dinatriumcitraat |
Effect onbek. In wijn en koolzuurh. limonades.,
in kaas. |
E331 (iii) |
F |
Trinatriumcitraat |
Smeltzout voor kaas; in kookworst. |
E332 (i) |
EF |
Monokaliumcitraat |
[GEN] Voedingsmiddel voor gist |
E332 (ii) |
EFO |
Trikaliumcitraat |
Metaalionenbinder. In suikergoed, limonade, wijn,
smeerkaas. |
E333 (i) |
EFT |
Monocalciumcitraat |
[GEN] Zweren in mondholte bij overgevoeligheid |
E333 (ii) |
EF |
Dicalciumcitraat |
Zweren in mondholte bij overgevoeligheid. In
wijn, koolzuurh.
dranken. |
E333 (iii) |
NO |
Tricalciumcitraat |
Meelverbeteraar. Zweren in mondholte bij
overgevoeligheid. |
E334 |
OV |
Wijnsteenzuur |
Natuurlijk zuur. Voor 80% afgebroken in
darmkanaal. 20%
onveranderd uitgescheiden in urine. In suikergoed, jam, limonade. Hulpstof om de werking van anti-oxydanten te optimaliseren. |
E335 (i) |
EOF |
Mononatriumtartraat |
In suikergoed, jam, limonade. |
E335 (ii) |
FO |
Dinatriumtartraat |
In snoep. |
E336 (i) |
FIR |
Monokaliumtartraat |
Bij wijnbereiding. In taartmix. Rijsmiddel voor
deeg. Omzett.
van saccahrose in invertsuiker. Licht laxerend. |
E336 (ii) |
EOF |
Dikaliumtartraat |
In taartmix. |
E337 |
EIFO |
Natriumkaliumtartraat / rochellezout /. seignettezout |
In suikergoed en vruchtenconserven. In vlees- en
kaasprod. Bekend als "wijnsteen" (neerslag in wijn). |
E338 |
OX |
Fosforzuur |
Heldere, kleurloze, viskeuze vloeistof. Gebruikt
in cola, vleesproducten, kaas. Smaakstof voor jam, limonade. Gebruikt
bij bierbrouwen. Synthetisch bereid uit ertsen. De ervan afgeleide
fosfaten zijn onmisbaar in het lichaam. Een overmaat verstoort de
kalkhuishouding en kan mogelijk botontkalking veroorzaken. Kan het
tandglazuur aantasten. |
E339(i) |
INY |
Mononatriumfosfaat |
Poeder, kristallen of korrels. Goed oplosbaar in
water. Onoplosbaar in ethanol en ether. |
E339(ii) |
INY |
Dinatriumfosfaat |
Watervrij: wit, hygroscopisch poeder.
Waterhoudend: kristallen. Goed oplosbaar in water. Onoplosbaar in
ethanol. |
E339(iii) |
INY |
Trinatriumfosfaat |
Kristallen, korrels of kristallijn poeder.
Reukloos. Goed oplosbaar in water. Onoplosbaar in ethanol. |
E340(i) |
INY |
Monokaliumfosfaat |
Kleurloze kristallen, of wit korrelig of
kristallijn poeder. Reukloos. Hygroscopisch. |
E340(ii) |
INY |
Dikaliumfosfaat |
Korrelig poeder, kristallen of amorfe massa,
kleurloos
of wit en vervloeiend. |
E340(iii) |
INY |
Trikaliumfosfaat |
Kleurloze of witte reukloze, hygroscopische
kristallen
of korrels. Goed oplosbaar in water. Onoplosbaar in ethanol. |
E341(i) |
INY |
Monocalciumfosfaat |
Korrelig poeder of witte, vervloeiende kristallen
of korrels. |
E341(ii) |
INY |
Dicalciumfosfaat |
Kristallen, korrels of poeder. Slecht oplosbaar
in water. Oplosbaar in ethanol. |
E341(iii) |
INY |
Tricalciumdifosfaat |
In suikerstroop. Voedingsmiddel voor gist, in
soep en groente-extract. Wit, reukloos poeder dat in lucht stabiel is. |
E343 (i) |
EINY |
Monomagnesiumfosfaat |
Emulgator. In cakemix. Eff. onbek. |
E343 (ii) |
INY |
Dimagnesiumfosfaat |
E |
E350 |
FX |
Natriummalaat en Natriumwaterstofmalaat |
Synthetisch bereid uit appelzuur (N296). Mono- en
dinatriumzout [N350(i) en N350(ii)]In snoep, frisdrank. Niet in voeding
bestemd voor kinderen jonger dan 1 jaar. Deze kunnen appelzuur (N296)
nog niet verteren en krijgen er darmstoring van. |
E351 |
FX |
Kaliummalaat en Kaliumwaterstofmalaat |
Synthetisch bereid uit appelzuur (N296). Mono- en
dikaliumzout [N351(i) en N351(ii)] Zie N350. |
E352 |
FTX |
Calciummalaat en Calciumwaterstofmalaat |
Synthetisch bereid uit appelzuur (N296). Mono- en
dicalciumzout [N352(i) en N352(ii)] Zie N350. |
E353 |
N |
Metawijnsteenzuur |
Metaalionenbinder. Gebruikt bij wijnbereiding om
calcium neer te laten slaan. Wordt omgezet in wijnsteenzuur (E334, zie
aldaar). |
E354 |
F |
Calciumtartraat |
Buffer en smaakverbeteraar voor voedsel op basis
van zeewier. Ook conserveermiddel. Wordt omgezet in wijnsteenzuur
(E334, zie aldaar). |
E355 |
F |
Adipinezuur (1,4-butaandicarbonzuur) |
Zuur, buffer, smaak- en geurversterker. Komt van
nature voor in bietensap. Synthetisch bereid uit cyclohexanol en
salpeterzuur. Niet-hygroscopisch rijsmiddel in bakpoeder. |
E356 |
N |
Natriumadipaat |
Kristallen of kristallijn poeder; wit en reukloos
|
E357 |
N |
Kaliumadipaat |
Kristallen of kristallijn poeder; wit en reukloos
|
E363 |
V |
Barnsteenzuur |
Natuurlijk zuur, komt voor in groenten, vlees,
paddestoelen. Tussenproduct van de stofwisseling. Synth. bereid uit
azijnzuur en kaliumcyanide of ethyleenbromide en kaliumcyanide. Geen
nadelige gevolgen vastgesteld. |
N365 |
V |
Natriumfumaraat |
Voedingszuur. Bufferstof. |
N370 |
E |
1,4-heptonolacton |
Zuur. Metaalionenbinder. Smaakstof. In essences.
Bijwerk. onbekend. |
N375 |
E |
Nicotinezuur |
Vitamine B3. Natuurlijk zuur. Komt voor in gist,
lever, groenten, vlees, het vlies van rijst. Synth. bereid door ox. van
nicotine met salpeterzuur. Overdosis kan leiden tot
bloedvatverwijding/hoofdpijn. |
E380 |
EF |
Triammoniumcitraat |
Synth. bereid uit citroenzuur (E330). Buffer.
Emulgator. In smeerkaas. Mogelijk lever- en alvleesklierproblemen. Zie
ook E330. |
N381 |
Y |
Ammoniumijzercitraat |
Varianten bruin [N381(i)] en groen [N381(ii)].
Aanvulling v. ijzer in voeding. Gebruikt bij bloedarmoede. Verwerkt in
meel. |
E385 |
IO |
Calcium EDTA, Calciumdinatrium ethyleendiamine tetra-acetaat |
Zuur. Metaalionenbinder. Oplosbaar in water, niet
in olie en vet. Een overmaat kan armoede aan metalen veroorzaken. In
mayonaise, peulvr., alc. dranken. Med. gebr. bij vergiftiging met zware
metalen. |
N386 |
I,Mt |
Natrium EDTA |
Zuur. Metaalionenbinder. Zie E385 voor
eigenschappen. |
N387 |
I,Mt |
Oxystearine |
Metaalionenbinder. Zie E385 voor eigenschappen. |
N388 |
O |
Thiodipropionzuur |
Zuur. Anti-oxydant |
E392 |
? |
Rozemarijn-extract |
In melkpoeder voor automaten, en in melkpoeder voor ijsbereiding. [Nieuw E-nummer per nov. 2011, op verpakkingen te verwachten vanaf 2013] |
E100 |E200 |E300 |E400 |E500
|E600
E700 |E900 |E1100 |1200 |E1400
|E1500 |Onderkant pagina
|
NR |
CAT |
NAAM VAN DE STOF |
OPMERKING |
E400 |
EG |
Alginezuur |
Belemmert opname mineralen/sporen bij grote
hoeveelheden. Voert echter ook zware metalen af uit het lichaam
(lood/cadmium) en zou radioactieve elementen afvoeren. |
E401 |
EG |
Natriumalginaat |
Bij bierbrouwen om eiwitten en tanine te laten
neerslaan. Zie E400. |
E402 |
EG |
Kaliumalginaat |
Zie E400. In natriumarme voedingsprodukten. Als coating voor vleesproducten. |
E403 |
E |
Ammoniumalginaat |
Zie E400. In frisdranken, taartglazuur. |
E404 |
EG |
Calciumalginaat |
Zie E400. O.a. in IJs. |
E405 |
E |
Propyleenglycolalginaat |
Bier (schuim), ijs, slasaus, snoep.
Overgevoeligheid. Zie verder E400. Niet toegestaan in FR. |
E406 |
EG |
Agar-Agar |
Uit rode zeewieren. Laxerend. Kan winderigheid veroorzaken.
Verdikkingsm. in ijs enz. |
E407 |
EG |
Carrageen |
Uit rode zeewieren. Mogelijk schadelijk samen met
kankerverwekkers. |
E407a |
EG |
Bewerkt zeewier Eucheuma (PES: Processed Euchema Seaweed) |
Uit zeewier. [toegelaten: 1996] |
E408 |
G |
Furcelleran |
Uit roodwieren. De laag-moleculaire vorm kan
darmontstekingen veroorzaken. Onderdeel van E407. |
E410 |
EG |
Johannesbroodpitmeel |
"Carob". Mogelijk overgevoeligheid.
Cholesterolverlagend |
E412 |
E |
Guarpitmeel |
Verdikkingsmiddel, emulgator en stabilisator.
Vulmiddel voor zuivelprod. Stabilisatie bloedsuikergehalte bij
diabetici. In barbecuesaus, slasaus, soep (poedervorm), piccalilly,
milkshakes, suikerglazuur, vruchtendrank. Kan bij overgev. netelroos
veroorzaken. Kan in comb. met voedingsvezel opname van mineralen en
sporen belemmeren. Kan in grote hoeveelheden winderigheid veroorzaken
en diarrhee. |
E413 |
E |
Tragacanth |
Gomsoort. Voorkomt uitkristalliseren v. suiker. Hoog viskeus. Bij overgev. huidonsteking, diarrhee. |
E414 |
E |
Arabische gom |
Bij overgev. astma, netelroos.
Cholesterolverlagend. In snoep, kauwgum. Gaat suiker uitkristalliseren
tegen. Maakt verwerken van oliën
(b.v. uit citrusvruchten) in zoetwaren gemakkelijker. In bierbereiding
gebruikt
om eiwitten en tanninen te laten neerslaan. |
E415 |
E |
Eanthaangom |
[GEN] Weinig bekend over effecten. Daarom
toegest. 10 mg/kg lichaamsgewicht. |
E416 |
E |
Karayagom |
In blikvruchten, piccalilly. Bevordert levensduur
product. Kan laxerend werken, huidontsteking, asthma, loopneus en
netelroos veroorzaken. |
E417 |
D |
Taragom |
Polysachariden met een hoog molecuulgewicht,
hoofdzakelijk opgebouwd uit galactomannanen. |
E418 |
D |
Gellangom |
Polysacharidegom met hoog molecuulgewicht . |
E420 |
E |
[GEN] Sorbitol (i) en Sorbitolstroop (ii) |
Bij grote hoev. winderigheid. Wordt omgezet in
suiker,
niet in glucose. In prod. voor diabetici. |
E421 |
E |
[GEN] Mannitol |
Mogel. nierziekten. Overgeven. Diarrhee.
Suikervervanger. Niet in voedingsmidd. voor kinderen jonger dan 1 jaar. |
E422 |
E |
Glycerol, glycerine |
[Gen]. Vaak uit genetisch gemodificeerd raapzaad (uit Canada). Kan ook gemaakt worden uit Propeen. Bij grote hoeveelh. misselijkheid, dorst en
hoofdpijn.
Oplosmidd. voor olieachtige smaakstoffen. Licht laxerend. |
E423 |
E |
Octenylbarnsteenzuurgemodificeerde Arabische gom |
-- |
E425 |
D |
Konjac (gom en glucomannaan |
[toegelaten: 1998]Verstikkingsrisico kinderen en
ouderen ) Daarom niet meer toegestaan in minicups met gelei-achtige producten [2003]. |
E426 |
D |
Sojaboon-hemicellulose |
[toegelaten: oct2004]Mogelijk risico van
allergie. Verdikkingsmidel, emulgator en anti-kleef. |
E427 |
E |
Cassiagom |
-- |
E430 |
E |
Polyoxyethyleen(8)stearaat |
Mogelijk huiduitslag |
E431 |
E |
Polyoxyethyleen(40)stearaat |
Mogelijk huiduitslag bij overgevoeligheid
(uitwendig contact). |
E432 |
E |
Polyoxyethyleen(20)sorbintaan-laurylester |
Verbetert vetopname. Mogelijk huiduitslag.
Medisch gebruikt bij pers. met slechte vetopname. |
E433 |
E |
Polyoxyethyleen(20)sorbintaan-oleylester |
Zie E432. Mogelijk eczeem. |
E434 |
E |
Polyoxyethyleen(20)sorbintaan-palmitylester |
Zie E432. In cake, suikerglazuur, ijs,
koffiemelkpoeder |
E435 |
E |
Polyoxyethyleen(20)sorbintaan-stearylester |
Zie E432. In chocolade, snoep, nagerechten,
cakemix |
E436 |
E |
Polyoxyethyleen(20)sorbintaan-tri(stearylester) |
Zie E432. In donuts, cake, ijs. |
E440 (i) |
EG |
Pectine, Ammoniumpectaat, Kaliumpectaat, Natriumpectaat |
Geleermiddel voor jams e.d. Bij grote hoev.
winderigheid. Cholesterolverlagend |
E440 (ii) |
EG |
Geamideerde pectine |
Zie E440(i). Synthetische variant |
N441 |
EG |
Gelatine (tegenwoordig zonder nummer vermeld) |
Verdikkingsmiddel. Uit slachtafval. Kan varkens-
en runderproducten bevatten. |
E442 |
E |
Ammoniumfosfatiden |
Eff. onbek. Emulgator voor cacaoproducten. |
E444 |
EIQ |
Sucroseacetaatisobutyraat |
? |
E445 |
EDI |
Glycerolesters van houthars |
? |
E450 (i) |
EIF |
Dinatriumdifosfaat |
Zie E338 |
E450 (ii) |
EIF |
Trinatriumdifosfaat |
Zie E338 |
E450 (iii) |
EINR |
Tetranatriumdifosfaat |
Zie E338 Fosforzuur |
E450 (v) |
EINR |
Tetrakaliumdifosfaat |
Zie E338 Fosforzuur |
E450 (vi) |
EINR |
Dicalciumdifosfaat |
Zie E338 Fosforzuur |
E450 (vii) |
EINR |
Calciumdiwaterstofdifosfaat |
Zie E338 Fosforzuur |
E451(i) |
EINR |
Pentanatriumtrifosfaat |
Goed wateroplosbaar. Onoplosbaar in ethanol. |
E451(ii) |
EINR |
Pentakaliumtrifosfaat |
Korrels of poeder. Wit. Zeer hygroscopisch. |
E452(i) |
EINR |
Natriumpolyfosfaat |
Plaatjes, korrels of poeder. Wit of transparant.
Zeer goed wateroplosbaar. Er is ook een onoplosbare variant.
(polyfosfaten hebben geen vaste samenstelling). |
E452(ii) |
EINR |
Kaliumpolyfosfaat |
Plaatjes, korrels of poeder. Wit of transparant.
Oplosbaar in een 4%-oplossing van natriumacetaat 1g/100ml) |
E452(iv) |
EINR |
Calciumpolyfosfaat |
Reukloos, kleurloos. Kristallen of wit poeder.
Meestal
slecht wateroplosbaar. (polyfosfaten hebben geen vaste samenstelling).
Oplosbaar in zuur milieu. |
E456 |
I |
Kaliumpolyaspartaat |
-- |
E459 |
I |
Beta-cyclodextrine |
[toegelaten: okt.'98]Verkregen uit Bacillus
macerans, Bacillus circulans en verwanten |
E460 |
AE |
[GEN] Mikrokrist. cellulose, cellulosepoeder. Uit katoenvezels. |
Mag niet in babybvoeding gebruikt worden. |
E461 |
E |
Methylcellulose |
[GEN] Niet voor mensen met darmverstopping. In
glutenvrij dieet toegepast |
E462 |
E |
Ethylcellulose |
[Toeg. 2004: COM/2004/0650 final - COD 2004/0237] |
E463 |
E |
Hydroxypropylcellulose |
[GEN] Eff. onbek. In synthetische slagroom |
E463a |
E |
Laag gesubstitueerd Hydroxypropylcellulose (L-HPC) |
[Gen] Als desintegratiemiddel in tabletten. Zorgt ervoor dat farmaceutische tabletten goed uit elkaar vallen ter bevordering van opname van een geneesmiddel. |
E464 |
E |
Hydroxypropylmethylcellulose |
[GEN] Geleermiddel. In kant-en-klaar
puddingpoeders |
E465 |
E |
Methylethylcellulose |
[GEN] Eff. onbek. In vruchtenvulling voor
taart(bodems). Sterk schuimende werking. Reversibele thermische gelering. |
E466 |
EG |
Natriumcarboxymethylcellulose |
[GEN] Vermindert opname van vetten |
E467 |
|
Ethyl hydroxyethyl cellulose |
[toegelaten: 1999 maar wordt opnieuw bekeken] |
E468 |
|
[GEN] Crosslinked natrium carboxymethyl cellulose |
[toegelaten: 1998] |
E469 |
|
[GEN] Carboxymethyl cellulose, enzym. gehydroliseerd |
[toegelaten: 1998] |
E470 |
E |
Vetzuurzouten |
Effect onbekend |
E470a |
E |
Natrium-, Calcium- en Kaliumzouten van vetzuren |
[Gen] Effect onbekend |
E470b |
E |
Magnesiumzouten van vetzuren |
[Gen] Effect onbekend |
E471 |
E |
[Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren |
Kan van dierlijke oorsprong zijn, ook uit varkensvlees. |
E472a |
E |
[Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met
azijnzuur |
Kan van dierlijke oorsprong zijn, ook uit varkensvlees. |
E472b |
E |
[Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met
melkzuur |
Kan van dierlijke oorsprong zijn, ook uit varkensvlees. |
E472c |
E |
[Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met
citroenzuur |
Kan van dierlijke oorsprong zijn, ook uit varkensvlees. |
E472d |
E |
[Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met
wijnsteenzuur |
Kan van dierlijke oorsprong zijn, ook uit varkensvlees. |
E472e |
E |
[Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met mono-
en diacetylazijnzuur |
Kan van dierlijke oorsprong zijn, ook uit varkensvlees. |
E472f |
E |
[Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met
mengsel v. azijn-
en wijnsteenzuur |
Kan van dierlijke oorsprong zijn, ook uit varkensvlees. |
E473 |
E |
Suiker-esters |
[Gen] Effect onbekend |
E474 |
E |
Suikerglyceriden |
Effect onbekend |
E475 |
E |
Polyglycerol-vetzuuresters |
Effect onbekend |
E476 |
E |
Polyglycerol-polyricinolzuuresters |
Effect onbekend |
E477 |
E |
Propyleenglycol, veresterd met vetzuren |
Bij overgevoeligheid huiduitslag |
N478 |
E |
Vetzuuresters van glycerol en propyleen, veresterd met
melkzuur |
Bij overgevoeligheid huiduitslag |
N479 |
E |
Thermisch geoxydeerde sojaolie. Voor het invetten van
bakplaten. In bakspray. |
Bijw. onbek. |
E479b |
E |
[Gen] Thermisch geoxydeerde sojaolie met mono- en
diglyceriden van voedingsvetten. |
Bijw. onbek. |
E480 |
E |
Dioctylnatriumsulfosuccinaat |
Emulgator. Stabilisator. Geleermiddel en
anti-uitdroogmiddel. Reeds in kleine hoev. laxerend. In cacaopoeder en
bouillonblokjes. |
E481 |
E |
Natriumstearoyllactylaat |
Effect onbekend |
E482 |
E |
Calciumstearoyllactylaat |
Deegverbeteraar. In stokbrood en bouillonblokjes.
Wordt normaal afgebroken in het lichaam. |
E483 |
BE |
Stearyltartraat |
Effect onbekend |
N484 |
BE |
Stearylcitraat |
Effect onbekend |
E485 |
EG |
Was een voorgesteld nieuw nummer voor het voormalige N441
(zie aldaar). |
|
N490 |
E |
Propyleenglycol |
Bij overgevoeligheid huiduitslag |
E491 |
E |
Sorbitaan monostearaat |
Versnelt vetopname |
E492 |
E |
Sorbitaan tristearaat |
Versnelt vetopname |
E493 |
E |
Sorbitaan monolauraat |
Versnelt vetopname |
E494 |
E |
Sorbitaan mono-oleaat |
Versnelt vetopname |
E495 |
E |
Sorbitaan monopalmitaat |
Versnelt vetopname |
E499 |
E |
Stigmasterol-rijke plantensterolen |
Emulgator in zeer koud te serveren alcoholische dranken en mixdranken. |
E100 |E200 |E300 |E400 |E500
|E600
E700 |E900 |E1100 |1200 |E1400
|E1500 |Onderkant pagina
|
NR |
CAT |
NAAM VAN DE STOF |
OPMERKING |
E500 (i) |
QR |
Natriumcarbonaat (soda) |
Natuurlijk zout. Toegepast in bierbrouwerij
(verwijderen
van testinezuur uit gerst). Eff. onbekend. |
E500 (ii) |
QR |
Natriumwaterstofcarbonaat |
Bakpoeder (rijsmiddel). Tegen eiwitklontering van
het bloed
na elektrische schok. |
E500 (iii) |
QR |
Natriumsesquicarbonaat |
Natuurlijk zout. In ijs. |
E501 |
QR |
Kaliumcarbonaat (i) en kaliumwaterstofcarbonaat (ii) |
Synth. uit kaliumchloride en koolzuurgas. In
Cacao. |
E503 (i) |
QR |
Ammoniumcarbonaat |
Synth. uit ammoniumsulfaat en calciumcarbonaat.
Kan darmslijmvlies
irriteren doordat het een slijmoplosser is. In bakpoeder. Vormt in de
maag
koolzuurgas. |
E503 (ii) |
QFR |
Ammoniumwaterstofcarbonaat |
Synth. uit koolzuurgas en ammoniak. Base. Zie
ammoniumcarbonaat. |
E504 (ii) |
Y |
Magnesiumhydroxidecarbonaat |
Natuurlijk zout. Anti-klontermiddel. Voorkomt
vervaging van kleuren. In keukenzout, suikerglazuur, ijs, boter. In
grote hoeveelheden (medisch) laxerend en om maagzuur te neutraliseren. |
N505 |
Q |
IJzer(II)carbonaat, ferrocarbonaat |
IJzeraanvulling in voeding; in dieetpreparaten |
E507 |
Q |
Waterstofchloride (Zoutzuur) |
Toegepast in bierbrouwproces. Als additief in
geneutraliseerde
vorm. Geen bijwerkingen bekend. |
E508 |
G |
Kaliumchloride |
Vochtafdrijvend. In grote hoeveelheden
maag-/darmbloedingen |
E509 |
T |
Calciumchloride |
Metaalionenbinder. Verstevigingsmiddel. Aanvull.
v. calcium
in voedsel. In peulvruchten in blik. Eff.onbek. |
N510 |
T |
Ammoniumchloride (Salmiak) |
Maakt urine zuur. Slijmoplossend. In drop. Niet
voor mensen
met slechte lever- of nierwerking. |
E511 |
T |
Magnesiumchloride |
Natuurlijk zout. Reeds in kleine hoeveelh.
laxerend. |
E512 |
zie>> |
Tin(II)chloride |
Kleurstabilisator. Kleurloze of witte kristallen
met soms een zoutzuurgeur. |
E513 |
Q |
Zwavelzuur |
Bij bierbrouwen. Als additief in geneutraliseerde
vorm.
Geen schadelijke effecten bekend. |
E514 |
Q |
Natriumsulfaat (i) en Natriumwaterstofsulfaat (ii) |
Natuurlijk zout. Bij bierbrouwen. Reeds in kleine
hoeveelh.
laxerend. |
E515 |
Q |
Kaliumsulfaat (i) en Kaliumwaterstofsulfaat (ii) |
Keukenzout vervanger. Reeds in kleine hoeveelh.
laxerend.
Mogelijk irriterend voor het darmslijmvlies |
E516 |
Q |
Calciumsulfaat |
Voedingsmiddel voor gist. Metaalionenbinding.
Maakt brouwgist
minder gevoelig voor wisselende waterkwaliteit. In bier, schimmelkaas.
Eff.
onbek. |
E517 |
Q |
Ammoniumsulfaat |
Poeder, glimmende plaatjes of kristallijne
fragmenten; wit |
N518 |
Q |
Magnesiumsulfaat, bitterzout, epsomzout |
Natuurlijk zout. Reeds in kleine hoeveelh.
laxerend. Niet
voor mensen met slechte nierwerking. |
E520 |
T |
Aluminiumsulfaat |
Remt opname fosfaat in het lichaam. Remt
fosforyleringsenzymen.
In bier. |
E521 |
T |
Aluminiumnatriumsulfaat |
Bloedstelpend. Remt fosforyleringsenzymen. In
schimmelkaas. |
E522 |
Q |
Aluminiumkaliumsulfaat / Kalialuin |
Grote transparante kristallen of wit kristallijn
poeder |
E523 |
R |
Aluminiumammoniumsulfaat |
Bloedstelpend. Remt fosforyleringsenzymen.
Bakpoeder. |
E524 |
Q |
Natriumhydroxide, natronloog |
Synthetisch. Base bij bereiding van vetzuren. Geeft bakprod.
glimmende bruine laag. Zwart maken van groene olijven. Als additief in geneutraliseerde
vorm. Op internet rapporteert een aantal mensen maag- en darmklachten na gebruik van met E524 bewerkte produkten, zoals olijven, olijfolie en cacao. |
E525 |
Q |
Kaliumhydroxide, kaliloog |
Synthetisch. Maakt groene olijven zwart. In
cacao. Als additief
in geneutraliseerde vorm. Zie verder E524. |
E526 |
QT |
Calciumhydroxyde |
Synthetisch. Bij het brouwen van bier.
Bloedstelpende werking. |
E527 |
Q |
Ammoniumhydroxyde, Ammonia |
Synthetisch. Als add. in
geneutraliseerde vorm gebruikt. Bijw. onbek. In gedroogd ei, jam, zwarte olijven. |
E528 |
Q |
Magnesiumhydroxyde, Marinco H, Hydromagma |
Natuurlijk zout (in mineraal periklaas). In
Cacao. Bijw.
onbek. |
E529 |
I |
Calciumoxyde |
Stabilisator voor deeg. In Cacaoprod., deegwaren,
worst.
Bijw. onbek. |
E530 |
Y |
Magnesiumoxyde |
Laxerend. Mogelijk nierbeschading. |
E535 |
Y |
Natriumferrocyanide |
Zie E249. Kleine hoeveelheden blauwzuur kunnen
vrijkomen. |
E536 |
Y |
Kaliumferrocyanide |
Zie E249: kan zuurstofopname in bloed verminderen |
N537 |
Y |
Ferrohexacyanomanganaat |
Zie E249: kan zuurstofopname in bloed
verminderen. Onder
invloed van licht kan (een geringe hoeveelheid) vrij blauwzuur
ontstaan.
In drop, salmiakzout, keukenzout. |
E538 |
Y |
Calciumferrocyanide |
Kristallen of kristallijn poeder; geel |
N539 |
O |
Natriumthiosulfaat |
"Fixeer". Anti-oxydant. |
N540 |
FR |
Dicalciumdifosfaat |
Voedingsmiddel voor gist. Kalkaanvuller in
voedsel. Deegstabilisator.
Draagstof. In kaas en zoutjes. Niet-ontkalkend fosfaat. |
E541 |
R |
Zuur of basisch natriumaluminiumfosfaat |
Kan afwijkingen aan skelet veroorzaken. In
cakemix (zuur).
In smeerkaas (basisch). Zie E173 (aluminium) en E338 (fosforzuur). |
N542 |
Y |
Beendermeel |
Uit dierlijke botten. NIET KOSHER. In
rietsuikerstroop |
N543 |
EI |
Natriumcalciumpolyfosfaat |
Synthetisch. Zie E338. Polyfosfaten kunnen de
spijsvertering
belemmeren. |
N544 |
ET |
Calciumpolyfosfaat |
Aanvulling van kalk in voedsel. Polyfosfaten
kunnen de spijsvertering
belemmeren. |
N545 |
E |
Ammoniumpolyfosfaten |
Voedingsmiddel voor gist. Smeltzout voor kaas.
OOk in vleesconserven.
Zie E338.Polyfosfaten kunnen de spijsvertering belemmeren. |
N546 |
EI |
Dimagnesiumdifosfaat |
Zie E338. In kaasprodukten. Polyfosfaten kunnen
de spijsvertering
belemmeren. |
N550 |
Y |
Natriumsilicaat en natriummmetasilicaat, Waterglas |
Synth. uit siliciumdioxyde en natriumcarbonaat.
Drager.
In vanillepoeder. Bijw. onbek. |
E551 |
Y |
Siliciumdioxyde |
Bij wijn- en bierbereiding. Eff. onbek. |
E552 |
Y |
Calciumsilicaat |
Glansmiddel. Antiklontermiddel. In knoflook- en
uienzout.
In kauwgum, rijst, snoep. In keukenzout, melkpoeder. Effect onbekend |
E553a |
Y |
Synthetisch magnesiumsilicaat, Magnesiumtrisilicaat |
Kan in zeer grote hoeveelheden probleemloos
genuttigd worden |
E553b |
Y |
Talk |
Verdacht i.v.m. maagkanker |
E554 |
Y |
Natriumaluminiumsilicaat |
Zie aluminium E173. In zout en in melkpoeder |
E555 |
Y |
Kaliumaluminiumsilicaat |
Natuurlijk mineraal. In zeoliet. Zie E173. In
kaasprod.,
vleesconserven. |
X556 |
Y |
Aluminiumcalciumsilicaat |
Toestemming ingetrokken 1FEB2014 |
N557 |
Y |
Zinksilicaat |
Eff. onbek. |
X558 |
Y |
Bentoniet |
Kleisoort. Toestemming ingetrokken juni 2013 |
X559 |
Y |
Aluminiumsilicaat / Kaolien |
Kleisoort. Om wijn te klaren. Toestemming ingetrokken 1FEB2014 |
E570 |
Y |
Stearinezuur |
[Gen] Zeer vaak uit genetisch gemodificeerde grondstoffen. Natuurlijk vetzuur. |
N571 |
Y |
Ammoniumstearaat |
|
N572 |
EY |
Magnesiumstearaat |
In snoepjes, harde pepermunt (Fortuin
Wilhelmina). Eff.onbekend |
N573 |
EY |
ALuminiumstearaat |
Synthetisch, uit E570. In oploskoffie. |
E574 |
Zie >> |
Gluconzuur |
[Gen] Metaalionenbinder (synergist - hulpmiddel voor anti-oxydanten). In limonades, en
vruchtensappen. |
E575 |
Zie >> |
Glucono-delta-lacton |
[Gen] Synth. bereid (ox. van glucose met broom).
Metaalionenbinder (synergist - hulpmiddel voor anti-oxydanten).
Zuur. Tegen neerslag in melkverwerking en bierfabricage. |
E576 |
Zie >>? |
Natriumgluconaat |
Synth. uit E574 en natriumcarbonaat.
Metaalionenbinder (synergist - hulpmiddel voor anti-oxydanten).
In puddingpoeder. |
E577 |
Zie >>? |
Kaliumgluconaat |
Synth. uit E574 en kaliumcarbonaat.
Metaalionenbinder (synergist - hulpmiddel voor anti-oxydanten). In
puddingpoeder. |
E578 |
FT |
Calciumgluconaat |
Synth. uit E574. Metaalionenbinder (synergist - hulpmiddel voor anti-oxydanten). In
puddingpoeder. |
E579 |
K |
Ferrogluconaat |
Synth. uit bariumgluconaat en ijzersulfaat. Aanv.
van ijzer
in dieetvoeding. Gele kleurstof. |
E585 |
Drager |
IJzer(II)lactaat |
Groenwitte kristallen of lichtgroen poeder.
Kenmerkende
geur. |
E586 |
C |
4-hexylresorcinol |
[Toev.: oct2004] Vervangmiddel voor sulfiet. Gaat
het zwart kleuren tegen van b.v. garnalen, geschilde aardappelen. |
E100 |E200 |E300 |E400 |E500
|E600
E700 |E900 |E1100 |1200 |E1400
|E1500 |Onderkant pagina
|
NR |
CAT |
NAAM VAN DE STOF |
OPMERKING |
E620 |
V |
L-glutaminezuur |
[Gen] Zie E621 [natriumglutamaat]. o.a. krampen,
misselijkh.,
duizel |
E621 |
V |
Natriumglutamaat |
[Gen] Migraine-achtige hoofdpijn door uitdroging.
Kan impotentie veroorzaken. Agressie. Schizofrenie. Dodelijk voor jonge
dieren. Alg. gebr. smaakstof. Veel in Chinese maaltijden (Ve-Tsin) en kant-en-klaar soepen. |
E622 |
V |
Kaliumglutamaat |
Zie E621 [natriumglutamaat]. o.a. ook impotentie |
E623 |
V |
Calciumglutamaat |
Zie E621 [natriumglutamaat] |
E624 |
V |
Ammoniumglutamaat |
Zie E621 [natriumglutamaat]. Mag niet in
babyvoeding |
E625 |
V |
Magnesiumglutamaat |
Zie E621 [natriumglutamaat] |
E626 |
V |
Guanylzuur |
%">[Gen] Astma-verdacht. Kan verhoogde
urinezuurspiegel opleveren. Vochtophoping/rheuma. |
E627 |
V |
Natriumguanylaat |
[Gen] Zie E626 [Guanylzuur] In zoutjes, pikante
saus in poedervorm. Kan verhoogde urinezuurspiegel opleveren.
Vochtophoping/rheuma. |
E628 |
V |
Kaliumguanylaat |
[Gen] Zie E626 [Guanylzuur]. Vochtophoping.
Astma-aanvallen.
Jicht. In bouillonblokjes. Prod. voor natriumarm dieet. |
E629 |
V |
Calciumguanylaat |
[Gen] Zie E626 [Guanylzuur]. Niet toegestaan in
voedsel voor jonge kinderen |
E630 |
V |
Inosinezuur |
[Gen] Zie E626 [Guanylzuur]. Astma-verdacht. Kan verhoogde urinezuurspiegel opleveren. Vochtophoping/rheuma. |
E631 |
V |
Natriuminosinaat |
[Gen] Zie E626 [Guanylzuur] |
E632 |
V |
NKaliuminosinaat |
[Gen] Zie E626 [Guanylzuur] |
E633 |
V |
Calciuminosinaat |
[Gen] Zie E626 [Guanylzuur] |
E635 |
V |
Natrium-5'-ribonucleotide |
Zie E626 [Guanylzuur] |
E636 |
V |
Maltol |
[Gen] Bak- en braadaroma. Vaak gewoon aangeduid als 'aroma' zonder naam. |
N637 |
V |
Ethylmaltol |
Effect onbekend |
E640 |
V |
E640 (i) Glycine en E640 (ii) natriumglycinaat |
Kristallen of kristallijn poeder; wit. Smaakversterker, versteviger en bindmiddel. In afbakbroodjes, sauzen en desserts. Kan van dierlijke oorsprong zijn. |
E650 |
V |
Zinkacetaat |
Zinkacetaat(-dihydraat). Kleurloze kristallen, of
fijn poeder (kleur: gebroken wit). In kauwgom. |
E100 |E200 |E300 |E400 |E500
|E600
E700 |E900 |E1100 |1200 |E1400
|E1500 |Onderkant pagina
|
NR |
CAT |
NAAM VAN DE STOF |
OPMERKING |
X710 |
C |
Spiramycines |
Natuurlijke antibiotica. Voor zover ik kon
nagaan: toelating INGETROKKEN i.v.m. kweken resistentie tegen
antibiotica. |
X713 |
C |
Tylosine |
Natuurlijk antibioticum. Toelating INGETROKKEN na
klachten uit Scandinavië, aanvankelijk i.v.m. gebruik in
diervoeders. (resistentie en kruisresistentie) |
E100 |E200 |E300 |E400 |E500
|E600
E700 |E900 |E1100 |1200 |E1400
|E1500 |Onderkant pagina
|
NR |
CAT |
NAAM VAN DE STOF |
OPMERKING |
E900 |
AS |
Dimethylpolysiloxaan |
Eff. onbek. Kan echter formaldehyde bevatten. Zie
240 |
E901 |
L |
Bijenwas |
Overgevoeligheid mogelijk |
E901 |
L |
Bijenwas |
Overgevoeligheid mogelijk |
E902 |
L |
Candellilawas |
Eff. onbek. In snoep |
E903 |
L |
Carnaubawas |
Overgevoeligheid mogelijk |
E904 |
L |
Schellak |
Uit schildluis. Kan de huid irriteren |
E905 |
L |
Microkristallijne was |
[toegelaten: 1998] |
E905a |
L |
Minerale olie met hoge viscositeit |
In kauwgum, ademverfrissers en chocolade(producten) |
N906 |
L |
Benzoëgom |
Natuurlijke stof ui de Styrax benzoin. Kan
overgevoeligheid
veroorzaken bij vrijkomen benzoëzuur. Zie E210. In chocolade,
vruchten-
en kruidenessence. |
E907 |
L |
Geraffineerde microkristallijne was. Gehydrogeneerd
poly-1-deceen. Mengsel van alifatische koolwaterstoffen. |
In kauwgom. Glans- en polijstmiddel. Als coating
voor tabletten
(farmaceutica). Toelating 2003. |
N908 |
L |
Rijstkorrelwas |
In kauwgom. Natuurlijk product uit rijst. |
E912 |
L |
Esters van montaanzuur |
Vlokken, poeder, korrels of pellets, vrijwel wit
tot gelig |
N913 |
L |
Lanoline |
Natuurlijke stof uit talgklier van schaap. In
kauwgom en
in zalven. |
E914 |
L |
Geoxideerde polyethyleenwas |
Vlokken, poeder, korrels of pellets, vrijwel wit
tot gelig |
N915 |
L |
Colofoniumesters |
Natuurlijke stof uit pijnbomen. In kauwgom. |
E920 |
B |
L-Cystëinehydrochloride, L-Cystëinehydrochloridemonohydraat |
[Gen] Smaakstof (kipsmaak). Deegverbeteraar. In
bakkerswaren. |
E921 |
B |
[Gen] L-Cystine en chloorhydraten daarvan (natrium- en
kaliumzouten). Zwavelhoudend aminozuur. Meelbehandelingsmiddel. Aroma-versterker in vleesvervangers. |
|
N922 |
B |
Kaliumpersulfaat |
Kan eczeem veroorzaken bij contact |
N923 |
B |
Ammoniumpersulfaat |
Kan eczeem veroorzaken |
X924 |
B |
Kaliumbromaat |
Bierbrouwen. Grote hoev.: misselijkh., buikkramp,
breekt vit.B in meel af. Veroorzaakt mogelijk kanker in de nieren. NIET MEER TOEGESTAAN.
Gepubliceerd in Staatscourant 18885 4 juli 2013 (.PDF) onder kankerverwekkende stoffen. |
N925 |
B |
Chloor |
Bij bleken van meel: vit. E verlies |
N926 |
B |
Chloordioxyde |
Breekt vit. E af in voedsel |
N927 |
B |
Azodicarbonamide |
Niet toegestaan in Australië. In
Groot-Brittannië is de waarschuwing verplicht dat dit product
astma kan verergeren. Gebruikt als stabilisator in brooddeeg. |
E927b |
? |
Carbamide / Ureum |
Kauwgombasis. Kleurloos tot wit prismatisch
kristallijn poeder of kleine
witte pellets |
E928 |
H |
Benzol peroxide |
Verergering astma, allergie algemeen |
E938 |
H |
Argon |
|
E939 |
H |
Helium |
|
E940 |
H |
Dichlorodifluormethaan |
|
E941 |
H |
Stikstof |
|
E942 |
H |
Distikstofoxide |
|
E943a |
H |
Butaan |
Gas of vloeistof, kleurloos, lichte, kenmerkende
geur. |
E943b |
H |
Isobutaan |
Gas of vloeistof, kleurloos, lichte, kenmerkende
geur. |
E944 |
H |
Propaan |
Gas of vloeistof, kleurloos, lichte, kenmerkende
geur. |
E948 |
H |
Zuurstof |
|
E949 |
H |
Waterstof |
Kleurloos, reukloos, licht ontvlambaar gas. |
E950 |
H |
Acesulfaam K |
Eff.onbekend |
E951 |
U |
Aspartaam |
[Gen] Zoetstof met talloze mogelijke
bijwerkingen. Verboden in
Duitsland. Phenylalanine, bouwsteen voor Aspartaam, kan gemaakt zijn m.b.v. genetische gemodificeerde Escherichia coli bacteriën.
|
E952 |
U |
Cyclamaat |
Cyclaamzuur en Na- en Ca-zouten daarvan. Mogelijk
kankerverwekkend. Niet toegestaan in UK en USA |
E953 |
U |
Isomaltose |
[Gen] |
E954 |
U |
Saccharine |
Saccharine en Na-, Ca- en K-zouten daarvan. Moet
vermeden worden door zwangere vrouwen en jonge kinderen. |
E955 |
U |
Sucralose. |
Voorstel toelating juli 2002, no. com(2002)375 |
E957 |
U |
Thaumatine |
[Gen] 2000-3000 x zo zoet als sucrose, 100.000 x zo zoet als rietsuiker. Uit de Afrikaanse zoethoutboom (Thaumatococcus danielii). |
E959 |
U |
Neohesperidine dihydrochalcon |
1000-1800 x zo zoet als sucrose. |
E960a |
U |
Steviolglycoside |
200-300x zo zoet als suiker. Natuurlijke calorievrije suikervervanger uit Stevia rebaudiana bertoni, een plant die oorspr. uit Paraguay komt, maar nu het meest wordt verbouwd in China. Toegestaan sinds december 2011. Er zijn klachten over een zoethout-achtige smaak. Steviapoeder bestaat slechts voor een klein deel uit steviaglycosiden en verder uit een vulmiddel om het doseerbaar te maken.
|
E960c |
U |
Enzymatisch geproduceerde steviolglycosiden |
Geproduceerd met behulp van genetisch gemodificeerde gisten.
|
E960d |
U |
Geglucosyleerde steviolglycosiden |
Geglucosyleerde steviolglycosiden worden verkregen door de uit Stevia-bladeren geëxtraheerde steviolglycosiden en zetmeel dat geschikt is voor menselijke consumptie te behandelen met cyclomaltodextrine-glucanotransferase (EC 2.4.1.19), afgeleid van een niet-ggo-stam van Anoxybacillus caldiproteolyticus St-88.
|
E961 |
U |
Neotaam |
Bereid uit aspartaam |
E962 |
U |
Zout van aspartaam/acesulfaam |
Voorstel toelating juli 2002, no. com(2002)375 |
E964 |
U |
Polyglycitolsiroop |
In ijs en snoep met verlaagde energiewaarde of waaraan geen suiker is toegevoegd. Toelating: 29/11/2012. |
E965(i) |
U |
[Gen] Maltitol. Gehydrogeniseerde maltose |
mild laxerend |
E965(ii) |
U |
Gehydrogeniseerd glucose siroop met hoog maltosegehalte |
mild laxerend |
N966 |
U |
Lactitol |
Verboden in Duitsland. |
E967 |
U |
Eylitol |
[Gen] Effect onbekend |
E968 |
* |
Erythritol |
Een polyol. Heeft 60-80% de zoetheid van sucrose.
Laxerend in hoge doses. *Smaakstof, drager, bevochtiger, stabilisator
en verdikkingsmiddel. |
E969 |
U |
Advantaam |
Kunstmatige zoetstof. Derivaat van Aspartaam/Acesulfaam. Kan sporen van katalysatoren bevatten (palladium en platina) en van arseen en lood. Commerciële opvolger van het inmiddels beruchte aspartaam. [Zie artikel] |
E999 |
W |
Quillajaextract |
Poeder, lichtbruin met roze tint. |
E100 |E200 |E300 |E400 |E500
|E600
E700 |E900 |E1100 |1200 |E1400
|E1500 |Onderkant pagina
|
NR |
CAT |
NAAM VAN DE STOF |
OPMERKING |
X1100 |
Enzym |
Amylase |
TOESTEMMING INGETROKKEN
|
X1101 |
Enzym |
Papaine |
Een protease (eiwit-omzettend enzym). TOESTEMMING INGETROKKEN |
X1102 |
Enzym |
Glucose oxydase |
Suiker omzettend enzym. TOESTEMMING INGETROKKEN |
E1103 |
Enzym |
Invertase |
Toev. 23.9.2007: Kan genetisch gemodif. zijn.
Genetisch gemodif. enzymen kunnen sporen van gifstoffen bevatten. [Zie
Engelse omschrijving op: Foodguide.net]. Gebruikt om suikerkristalvorming tegen te gaan in b.v. marsepein. |
X1104 |
Enzym |
Lipase |
Vet-omzettend enzym van dierlijke oorsprong. TOESTEMMING INGETROKKEN |
E1105 |
Enzym |
Lysozym |
[Gen] Uit kippeneiwit Komt van nature in het
lichaam voor, b.v. in traanvocht. Is licht anti-septisch en wordt
daarom als conserveermiddel gebruikt. [Zie Engelse omschrijving op: Foodguide.net].
Toegestaan is uitsluitend het gebruik in kaas. |
E100 |E200 |E300 |E400 |E500
|E600
E700 |E900 |E1100 |1200 |E1400
|E1500 |Onderkant pagina
|
NR |
CAT |
NAAM VAN DE STOF |
OPMERKING |
1200 |
|
Polydextrose |
[Gen] Effect onbekend. |
E1201 |
|
Polyvinylpyrrolidone |
Wit poeder. Oplosbaar in water en ethanol.
Onoplosbaar
in ether. Effect onbekend |
E1202 |
|
Polyvinylpolypyrrolidone |
Onoplosbare variant van E1201. Wit, onoplosbaar
poeder
met een zwakke, niet onaangename geur. Onoplosbaar in water, ethanol en
ether. Bijw.onbek. |
E1203 |
|
Polyvinylalcohol |
-- |
E1204 |
|
Pullulan |
[toegelaten: 2006] Gelatinevervanger. Legt een
beschermende film om producten heen. Verkregen door fermentatie van
stijfsel. Goed oplosbaar in water; vrijwel onoplosbaar in ethanol. |
E1205 |
|
Basisch Methacrylaat Polymeer |
Toegelaten in capsules en tabletten (niet in kauwtabletten). |
E1206 |
|
Neutraal Methacrylaat Polymeer |
In capsules en tabletten met uitz. van kauwtabletten. [toegelaten: 2009] |
E1207 |
|
Anionisch Methacrylaat Polymeer |
In capsules en tabletten met uitz. van kauwtabletten. [toegelaten: 2009] |
E1208 |
|
Polyvinylpyrrolidone-vinyl Acetaat Copolymeer |
[toegelaten: 2009] Geen verdere gegevens gevonden. |
E12098 |
|
Polyvinylalcohol-polyethyleenglycol-entcopolymeer |
-- |
E100 |E200 |E300 |E400 |E500
|E600
E700 |E900 |E1100 |1200 |E1400
|E1500 |Onderkant pagina
|
NR |
CAT |
NAAM VAN DE STOF |
OPMERKING |
N1400 |
Z |
Met Dextrine verhit zetmeel |
Effecten onbekend |
N1401 |
Z |
Zuurbehandeld zetmeel |
Effecten onbekend |
N1402 |
Z |
Loogbehandeld zetmeel |
Effecten onbekend |
N1403 |
Z |
Gebleekt zetmeel |
Effecten onbekend |
E1404 |
Z |
Geoxideerd zetmeel |
[Gen] Effecten onbekend |
N1405 |
Z |
Met enzymen behandeld zetmeel |
Effecten onbekend |
E1410 |
Z |
Monozetmeelfosfaat |
[Gen] Effecten onbekend |
N1411 |
Z |
Dizetmeelfosfaat |
Effecten onbekend |
E1412 |
Z |
[Gen] Dizetmeelfosfaat sterker verbonden |
In vruchtensiroop, ijs, slasaus, puddingpoeder. Eff. onbek. |
E1413 |
Z |
[Gen] Gefosfateerd dizetmeelfosfaat |
In vruchtensiroop, mayonaise, kwark, ijs, vruchtenvulling,
pudding, vla. Eff.onb. |
E1414 |
Z |
[Gen] Geacetyleerd dizetmeelfosfaat |
Diarrhee. Nierstenen bij grote hoeveelheden. Gestoorde nierfuncties.
In vla en sausen. |
E1420 |
Z |
Zetmeelacetaat |
[Gen] Diarrhee. Bij grote hoev. nierstenen, gestoorde nierfunc. |
N1421 |
Z |
Zetmeelacetaat-II |
Diarrhee, nierstenen |
E1422 |
Z |
Geacetyleerd dizetmeeladipaat |
[Gen] Eff. onbek. In vruchtensir., mayonaise, kwark, ijs, slasaus,
vla, pudding |
N1423 |
Z |
Geacetyleerd dizetmeelglycerol |
Niet toegestaan in kindervoeding. Eff. onbek. |
N1430 |
Z |
Dizetmeelglycerol |
Niet toegestaan in kindervoeding. Eff. onbek. |
E1440 |
Z |
Hydroxypropylzetmeel |
[Gen] Remt spijsvertering. Vergroot appendix. In vruchten siroop
(zie verder E1422) |
N1441 |
Z |
Hydroxypropyldizetmeelglycerol |
[Gen] Remt spijsvert., vergroot appendix. Niet toegestaan in kindervoeding.
In vrucht.sir., mayo |
E1442 |
Z |
Hydroxypropyldizetmeelfosfaat |
Eff. onbek., niet toegest. in kindervoeding |
E1450 |
Z |
Zetmeel Natrium Octenyl succinaat |
[Gen] [toegelaten: 1998] |
E1451 |
Z |
Geactyleerd geoxydeerd zetmeel |
[toegelaten: 1998] |
E1452 |
|
[Gen] Stijfselaluminiumoctenylsuccinaat |
Anti-kleefmiddel |
E100 |E200 |E300 |E400 |E500
|E600
E700 |E900 |E1100 |1200 |E1400
|E1500 |Onderkant pagina
|
NR |
CAT |
NAAM VAN DE STOF |
OPMERKING |
N1501 |
W |
Benzylkoolwaterstoffen |
|
N1501(i) |
W |
Benzylalcohol |
Aromatische koolwaterstof. Komt in planten voor.
Chemisch bereid voor de industrie. Bij uitwendig gebruik mogelijk
irritant voor de huid. Bijwerkingen bij inwendig gebruik zijn nog niet
bekend.
|
N1501(ii) |
W |
Benzylacetaat |
Aromatische koolwaterstof. Komt in planten voor.
Chemisch bereid voor de industrie. Bij uitwendig gebruik mogelijk
irritant voor de huid. Bijwerkingen bij inwendig gebruik zijn nog niet
bekend.
|
N1501(iii) |
W |
Benzylbenzoaat |
Aromatische koolwaterstof. Komt in planten voor.
Chemisch bereid voor de industrie. Bij uitwendig gebruik mogelijk
irritant voor de huid. Bijwerkingen bij inwendig gebruik zijn nog niet
bekend.
|
N1502 |
P |
Butaan-1,3-diol |
|
N1503 |
PW |
Wonderolie |
Uit geroosterde vrucht van Ricinis communis
(Wonderboom)
|
N1504 |
P |
Ethylacetaat |
|
E1505 |
P |
Tri-ethylcitraat |
|
N1510 |
P |
Ethanol |
consumeerbare alcohol |
N1516 |
P |
Glycerol mono-acetaat |
Lost aroma's op |
E1517 |
P |
Glycerol di-acetaat |
Effect onbekend |
E1518 |
P |
Glycerol tri-acetaat |
Effect onbekend |
E1519 |
Draagstof |
Benzylalcohol |
In aroma's voor alcoholische dranken. Max. 100 ml/l in het eindproduct. |
E1520 |
P |
Propyleen glycol |
Water vasthoudende stabilisator en synthetisch oplosmiddel voor anti-oxydanten. Zwak allergeen. Bij overgevoeligheid voor deze stof ook e-nummers E430-E436 vermijden. |
E1521 |
P |
Polyethyleenglycol 6000 (PEG 6000) |
Wordt gebruikt om HDL-cholesterol gehalte te
testen [uiteraard niet toegelaten in voedsel]. |
N1525 |
D |
Ethyl-hydroxycellulose |
Laxerend bij gebruik van grote hoeveelheden |
E100 |E200 |E300 |E400 |E500
|E600
E700 |E900 |E1100 |1200 |E1400
|E1500 |Bovenkant pagina |Menu E-nummers | Hoofdmenu
site
|