DIVERSEN |
NR |
CAT |
NAAM VAN DE STOF |
OPMERKING |
E500 (i) |
QR |
Natriumcarbonaat (soda) |
Natuurlijk zout. Toegepast in bierbrouwerij (verwijderen
van testinezuur uit gerst). Eff. onbekend. |
E500 (ii) |
QR |
Natriumwaterstofcarbonaat |
Bakpoeder (rijsmiddel). Tegen eiwitklontering van het bloed
na elektrische schok. |
E500 (iii) |
QR |
Natriumsesquicarbonaat |
Natuurlijk zout. In ijs. |
E501 |
QR |
Kaliumcarbonaat (i) en kaliumwaterstofcarbonaat (ii) |
Synth. uit kaliumchloride en koolzuurgas. In Cacao. |
E503 (i) |
QFR |
Ammoniumcarbonaat |
Synth. uit ammoniumsulfaat en calciumcarbonaat. Kan darmslijmvlies
irriteren doordat het een slijmoplosser is. In bakpoeder. Vormt in de maag
koolzuurgas. |
E503 (ii) |
FR |
Ammoniumwaterstofcarbonaat |
Synth. uit koolzuurgas en ammoniak. Base. Zie ammoniumcarbonaat.
|
E504 (ii) |
Y |
Magnesiumhydroxidecarbonaat |
Natuurlijk zout. Anti-klontermiddel. Voorkomt vervaging
van kleuren. In keukenzout, suikerglazuur, ijs, boter. In grote hoeveelheden
(medisch) laxerend en om maagzuur te neutraliseren. |
N505 |
Q |
IJzer(II)carbonaat, ferrocarbonaat |
IJzeraanvulling in voeding; in dieetpreparaten. |
E507 |
Q |
Waterstofchloride (Zoutzuur) |
Toegepast in bierbrouwproces. Als additief in geneutraliseerde
vorm. Geen bijwerkingen bekend. |
E508 |
G |
Kaliumchloride |
Vochtafdrijvend. In grote hoeveelheden maag-/darmbloedingen |
E509 |
T |
Calciumchloride |
Metaalionenbinder (synergist - hulpmiddel voor anti-oxydanten). Verstevigingsmiddel. Aanvull. v. calcium
in voedsel. In peulvruchten in blik. Eff.onbek. |
N510 |
T |
Ammoniumchloride (Salmiak) |
Maakt urine zuur. Slijmoplossend. In drop. Niet voor mensen
met slechte lever- of nierwerking. |
E511 |
T |
Magnesiumchloride |
Natuurlijk zout. Reeds in kleine hoeveelh. laxerend. |
E512 |
zie >> |
Tin(II)chloride |
Kleurstabilisator. Kleurloze of witte kristallen met soms een zoutzuurgeur. |
E513 |
Q |
Zwavelzuur |
Bij bierbrouwen. Als additief in geneutraliseerde vorm.
Geen schadelijke effecten bekend. |
E514 |
Q |
Natriumsulfaat (i) en Natriumwaterstofsulfaat (ii) |
Natuurlijk zout. Bij bierbrouwen. Reeds in kleine hoeveelh.
laxerend. |
E515 |
Q |
Kaliumsulfaat (i) en Kaliumwaterstofsulfaat (ii) |
Keukenzout vervanger. Reeds in kleine hoeveelh. laxerend.
Mogelijk irriterend voor het darmslijmvlies |
E516 |
Q |
Calciumsulfaat |
Voedingsmiddel voor gist. Metaalionenbinding. Maakt brouwgist
minder gevoelig voor wisselende waterkwaliteit. In bier, schimmelkaas. Eff.
onbek. |
E517 |
Q |
Ammoniumsulfaat |
Poeder, glimmende plaatjes of kristallijne fragmenten; wit
|
N518 |
Q |
Magnesiumsulfaat, bitterzout, epsomzout |
Natuurlijk zout. Reeds in kleine hoeveelh. laxerend. Niet
voor mensen met slechte nierwerking. |
E520 |
T |
Aluminiumsulfaat |
Remt opname fosfaat in het lichaam. Remt fosforyleringsenzymen.
In bier. |
E521 |
T |
Aluminiumnatriumsulfaat |
Bloedstelpend. Remt fosforyleringsenzymen. In schimmelkaas. |
E522 |
Q |
Aluminiumkaliumsulfaat / Kalialuin |
Grote transparante kristallen of wit kristallijn poeder
|
E523 |
R |
Aluminiumammoniumsulfaat |
Bloedstelpend. Remt fosforyleringsenzymen. Bakpoeder. |
E524 |
Q |
Natriumhydroxide, natronloog |
Synthetisch. Base bij bereiding van vetzuren. Geeft bakprod.
glimmende bruine laag. Zwart maken van groene olijven. Als additief in geneutraliseerde
vorm. Op internet rapporteert een aantal mensen maag- en darmklachten na gebruik van met E524 bewerkte produkten, zoals olijven, olijfolie en cacao. |
E525 |
Q |
Kaliumhydroxide, kaliloog |
Synthetisch. Maakt groene olijven zwart. In cacao. Als additief
in geneutraliseerde vorm. Zie verder E524. |
E526 |
T |
Calciumhydroxyde |
Synthetisch. Bij het brouwen van bier. Bloedstelpende werking. |
E527 |
Q |
Ammoniumhydroxyde, Ammonia |
Synthetisch. Als add. in
geneutraliseerde vorm gebruikt. Bijw. onbek. In gedroogd ei, jam, zwarte olijven. |
E528 |
Q |
Magnesiumhydroxyde, Marinco H, Hydromagma |
Natuurlijk zout (in mineraal periklaas). In Cacao. Bijw.
onbek. |
E529 |
I |
Calciumoxyde |
Stabilisator voor deeg. In Cacaoprod., deegwaren, worst.
Bijw. onbek. |
E530 |
Y |
Magnesiumoxyde |
Laxerend. Mogelijk nierbeschading. |
E535 |
Y |
Natriumferrocyanide |
Zie E249. Kleine hoeveelheden blauwzuur kunnen vrijkomen. |
E536 |
Y |
Kaliumferrocyanide |
Zie E249: kan zuurstofopname in bloed verminderen |
N537 |
Y |
Ferrohexacyanomanganaat |
Zie E249: kan zuurstofopname in bloed verminderen. Onder
invloed van licht kan (een geringe hoeveelheid) vrij blauwzuur ontstaan.
In drop, salmiakzout, keukenzout. |
E538 |
Y |
Calciumferrocyanide |
Kristallen of kristallijn poeder; geel |
N539 |
O |
Natriumthiosulfaat |
"Fixeer". Anti-oxydant. |
N540 |
FR |
Dicalciumdifosfaat |
Voedingsmiddel voor gist. Kalkaanvuller in voedsel. Deegstabilisator.
Draagstof. In kaas en zoutjes. Niet-ontkalkend fosfaat. |
E541 |
R |
Zuur of basisch natriumaluminiumfosfaat |
Kan afwijkingen aan skelet veroorzaken. In cakemix (zuur).
In smeerkaas (basisch). Zie E173 (aluminium) en E338 (fosforzuur). |
N542 |
Y |
Beendermeel |
Uit dierlijke botten. NIET KOSHER. In rietsuikerstroop |
N543 |
EI |
Natriumcalciumpolyfosfaat |
Synthetisch. Zie E338. Polyfosfaten kunnen de spijsvertering
belemmeren. |
N544 |
ET |
Calciumpolyfosfaat |
Aanvulling van kalk in voedsel. Polyfosfaten kunnen de spijsvertering
belemmeren. |
N545 |
E |
Ammoniumpolyfosfaten |
Voedingsmiddel voor gist. Smeltzout voor kaas. OOk in vleesconserven.
Zie E338.Polyfosfaten kunnen de spijsvertering belemmeren. |
N546 |
EI |
Dimagnesiumdifosfaat |
Zie E338. In kaasprodukten. Polyfosfaten kunnen de spijsvertering
belemmeren. |
N550 |
Y |
Natriumsilicaat en natriummmetasilicaat, Waterglas |
Synth. uit siliciumdioxyde en natriumcarbonaat. Drager.
In vanillepoeder. Bijw. onbek. |
E551 |
Y |
Siliciumdioxyde |
Bij wijn- en bierbereiding. Eff. onbek. |
E552 |
Y |
Calciumsilicaat |
Glansmiddel. Antiklontermiddel. In knoflook- en uienzout.
In kauwgum, rijst, snoep. In keukenzout, melkpoeder. Effect onbekend |
E553a |
Y |
Synthetisch magnesiumsilicaat, Magnesiumtrisilicaat |
Kan in zeer grote hoeveelheden probleemloos genuttigd worden |
E553b |
Y |
Talk |
Verdacht i.v.m. maagkanker |
E554 |
Y |
Natriumaluminiumsilicaat |
Zie aluminium E173. In zout en in melkpoeder |
E555 |
Y |
Kaliumaluminiumsilicaat |
Natuurlijk mineraal. In zeoliet. Zie E173. In kaasprod.,
vleesconserven. |
X556 |
Y |
Aluminiumcalciumsilicaat |
toestemming ingetrokken 1FEB2014 |
N557 |
Y |
Zinksilicaat |
Eff. onbek. |
X558 |
Y |
Bentoniet |
Kleisoort. toestemming ingetrokken 1JUN2013 |
X559 |
Y |
Aluminiumsilicaat / Kaolien |
Kleisoort. Om wijn te klaren. ingetrokken 1FEB2014 |
E570 |
Y |
Stearinezuur |
[Gen] Zeer vaak uit genetisch gemodificeerde grondstoffen. Natuurlijk vetzuur. |
N571 |
Y |
Ammoniumstearaat |
|
N572 |
EY |
Magnesiumstearaat |
In snoepjes, harde pepermunt (Fortuin Wilhelmina). Eff.onbekend |
N573 |
EY |
ALuminiumstearaat |
Synthetisch, uit E570. In oploskoffie. |
E574 |
zie >> |
Gluconzuur |
[Gen] Metaalionenbinder (synergist - hulpmiddel voor anti-oxydanten). In limonades, en vruchtensappen. |
E575 |
zie >> |
Glucono-delta-lacton |
[Gen] Synth. bereid (ox. van glucose met broom). Metaalionenbinder (synergist - hulpmiddel voor anti-oxydanten).
Zuur. Tegen neerslag in melkverwerking en bierfabricage. |
E576 |
zie >> |
Natriumgluconaat |
Synth. uit E574 en natriumcarbonaat. Metaalionenbinder (synergist - hulpmiddel voor anti-oxydanten).
In puddingpoeder. |
E577 |
zie >> |
Kaliumgluconaat |
Synth. uit E574 en kaliumcarbonaat. Metaalionenbinder (synergist - hulpmiddel voor anti-oxydanten). In
puddingpoeder. |
E578 |
FT |
Calciumgluconaat |
Synth. uit E574. Metaalionenbinder (synergist - hulpmiddel voor anti-oxydanten). In puddingpoeder. |
E579 |
K |
Ferrogluconaat |
Synth. uit bariumgluconaat en ijzersulfaat. Aanv. van ijzer
in dieetvoeding. Gele kleurstof. |
E585 |
Drager |
IJzer(II)lactaat |
Groenwitte kristallen of lichtgroen poeder. Kenmerkende
geur. |
E586 |
C |
4-hexylresorcinol |
[Toev.: oct2004] Vervangmiddel voor sulfiet. Gaat het zwart kleuren tegen van b.v. garnalen, geschilde aardappelen. |