EMULGATOREN
NR CAT NAAM VAN DE STOF OPMERKING
E400  EG Alginezuur Belemmert opname mineralen/sporen bij grote hoeveelheden. Voert echter ook zware metalen af uit het lichaam (lood/cadmium) en zou radioactieve elementen afvoeren.
E401  EG Natriumalginaat Bij bierbrouwen om eiwitten en tanine te laten neerslaan. Zie E400.
E402  EG Kaliumalginaat Zie E400. In natriumarme voedingsprodukten. Als coating voor vleesproducten.
E403  E Ammoniumalginaat Zie E400. In frisdranken, taartglazuur.
E404  EG Calciumalginaat Zie E400. O.a. in IJs.
E405  E Propyleenglycolalginaat Bier (schuim), ijs, slasaus, snoep. Overgevoeligheid. Zie verder E400. Niet toegestaan in FR
E406  EG Agar-Agar Uit rode zeewieren. Laxerend. Kan winderigheid veroorzaken. Verdikkingsm. in ijs enz.
E407  EG Carrageen Uit rode zeewieren. Mogelijk schadelijk samen met kankerverwekkers.
E407a  EG Bewerkt zeewier Eucheuma (PES: Processed Euchema Seaweed) Uit zeewier. [toegelaten: 1996]
E408  G Furcelleran Uit roodwieren. De laag-moleculaire vorm kan darmontstekingen veroorzaken. Onderdeel van E407.
E410  EG Johannesbroodpitmeel "Carob". Mogelijk overgevoeligheid. Cholesterolverlagend
E412  E Guarpitmeel Verdikkingsmiddel, emulgator en stabilisator. Vulmiddel voor zuivelprod. Stabilisatie bloedsuikergehalte bij diabetici. In barbecuesaus, slasaus, soep (poedervorm), piccalilly, milkshakes, suikerglazuur, vruchtendrank. Kan bij overgev. netelroos veroorzaken. Kan in comb. met voedingsvezel opname van mineralen en sporen belemmeren. Kan in grote hoeveelheden winderigheid veroorzaken en diarrhee.
E413  E Tragacanth Gomsoort. Voorkomt uitkristalliseren v. suiker. Hoog viskeus. Bij overgev. huidonsteking, diarrhee.
E414  E Arabische gom Bij overgev. astma, netelroos. Cholesterolverlagend. In snoep, kauwgum. Gaat suiker uitkristalliseren tegen. Maakt verwerken van oliën (b.v. uit citrusvruchten) in zoetwaren gemakkelijker. In bierbereiding gebruikt om eiwitten en tanninen te laten neerslaan.
E415  E Xanthaangom [Gen] Weinig bekend over effecten. Daarom toegest. 10 mg/kg lichaamsgewicht.
E416  E Karayagom In blikvruchten, piccalilly. Bevordert levensduur product. Kan laxerend werken, huidontsteking, asthma, loopneus en netelroos veroorzaken.
E417  D Taragom Polysachariden met een hoog molecuulgewicht, hoofdzakelijk opgebouwd uit galactomannanen.
E418  D Gellangom Polysacharidegom met hoog molecuulgewicht .
E420  E Sorbitol (i) en Sorbitolstroop (ii) [Gen] Bij grote hoev. winderigheid. Wordt omgezet in suiker, niet in glucose. In prod. voor diabetici.
E421  E Mannitol [Gen] Mogel. nierziekten. Overgeven. Diarrhee. Suikervervanger. Niet in voedingsmidd. voor kinderen jonger dan 1 jaar.
E422  E Glycerol, glycerine [Gen] Vaak uit genetisch gemodificeerd raapzaad (uit Canada). Bij grote hoeveelh. misselijkheid, dorst en hoofdpijn. Oplosmidd. voor olieachtige smaakstoffen. Licht laxerend.
E423  E Octenylbarnsteenzuurgemodificeerde Arabische gom --
E425  D Konjac (gom en glucomannaan) [toegelaten: 1998] Risico van verslikking (kinderen/ouderen). Daarom niet meer toegestaan in minicups met gelei-achtige producten [2003].
E426  D Sojaboon-hemicellulose [toegelaten: oct2004]Mogelijk risico van allergie
E427  E Cassiagom --
E430  E Polyoxyethyleen(8)stearaat Mogelijk huiduitslag
E431  E Polyoxyethyleen(40)stearaat Mogelijk huiduitslag bij overgevoeligheid (uitwendig contact).
E432  E Polyoxyethyleen(20)sorbintaan-laurylester Verbetert vetopname. Mogelijk huiduitslag. Medisch gebruikt bij pers. met slechte vetopname.
E433  E Polyoxyethyleen(20)sorbintaan-oleylester Zie E432. Mogelijk eczeem.
E434  E Polyoxyethyleen(20)sorbintaan-palmitylester Zie E432. In cake, suikerglazuur, ijs, koffiemelkpoeder
E435  E Polyoxyethyleen(20)sorbintaan-stearylester Zie E432. In chocolade, snoep, nagerechten, cakemix
E436  E Polyoxyethyleen(20)sorbintaan-tri(stearylester) Zie E432. In donuts, cake, ijs.
E440 (i)  EG Pectine, Ammoniumpectaat, Kaliumpectaat, Natriumpectaat Geleermiddel voor jams e.d. Bij grote hoev. winderigheid. Cholesterolverlagend
E440 (ii)  EG Geamideerde pectine Zie E440(i). Synthetische variant
N441  EG Gelatine (tegenwoordig zonder nummer vermeld, "basisingrediënt") Verdikkingsmiddel. Uit slachtafval. Uit varkens, runderen, combinaties. E-nummer 485 was voorgesteld voor dit product. Later gewijzigd in "basisingrediënt" zonder E-nummer.
E442  E Ammoniumfosfatiden Eff. onbek. Emulgator voor cacaoproducten.
E444  EIM Sucroseacetaatisobutyraat ?
E445  EDI Glycerolesters van houthars ?
E450 (i)  EIF Dinatriumdifosfaat Zie E338
E450 (ii)  EIF Trinatriumdifosfaat Zie E338
E450 (iii)  EIF Tetranatriumdifosfaat Zie E338 Fosforzuur
E450 (v)  EIF Tetrakaliumdifosfaat Zie E338 Fosforzuur
E450 (vi)  EIF Dicalciumdifosfaat Zie E338 Fosforzuur
E450 (vii)  EIF Calciumdiwaterstofdifosfaat Zie E338 Fosforzuur
E451(i)  EIF Pentanatriumtrifosfaat Goed wateroplosbaar. Onoplosbaar in ethanol.
E451(ii)  EIF Pentakaliumtrifosfaat Korrels of poeder. Wit. Zeer hygroscopisch.
E452(i)  EINR Natriumpolyfosfaat Plaatjes, korrels of poeder. Wit of transparant. Zeer goed wateroplosbaar. Er is ook een onoplosbare variant. (polyfosfaten hebben geen vaste samenstelling).
E452(ii)  EINR Kaliumpolyfosfaat Plaatjes, korrels of poeder. Wit of transparant. Oplosbaar in een 4%-oplossing van natriumacetaat 1g/100ml)
E452(iv)  EINR Calciumpolyfosfaat Reukloos, kleurloos. Kristallen of wit poeder. Meestal slecht wateroplosbaar. (polyfosfaten hebben geen vaste samenstelling). Oplosbaar in zuur milieu.
E456  U Kaliumpolyaspartaat --
E459    Beta-cyclodextrine [toegelaten: okt.'98] Verkregen uit Bacillus macerans, Bacillus circulans en verwanten
E460  AE Mikrokrist. cellulose, cellulosepoeder. Uit katoenvezels. [Gen] Mag niet in babybvoeding gebruikt worden.
E461  E Methylcellulose [Gen] Niet voor mensen met darmverstopping. In glutenvrij dieet toegepast
E462  E Ethylcellulose [Toeg. 2004: COM/2004/0650 final - COD 2004/0237]
E463  E Hydroxypropylcellulose [Gen] Eff. onbek. In synthetische slagroom
E463a  E Laag gesubstitueerd Hydroxypropylcellulose (L-HPC) [Gen] Als desintegratiemiddel in tabletten. Zorgt ervoor dat farmaceutische tabletten goed uit elkaar vallen ter bevordering van opname van een geneesmiddel.
E464  E Hydroxypropylmethylcellulose [Gen] Geleermiddel. In kant-en-klaar puddingpoeders
E465  E Methylethylcellulose [Gen] Eff. onbek. In vruchtenvulling voor taart(bodems). Sterk schuimende werking. Reversibele thermische gelering.
E466  EG Natriumcarboxymethylcellulose [Gen] Vermindert opname van vetten
E467    Ethyl hydroxyethyl cellulose [toegelaten: 1999] 
E468    Crosslinked natrium carboxymethyl cellulose [Gen] [toegelaten: 1998] 
E469    Carboxymethyl cellulose, enzym. gehydroliseerd [Gen] [toegelaten: 1998] 
E470  E Vetzuurzouten Effect onbekend
E470a  E Natrium-, Calcium- en Kaliumzouten van vetzuren [Gen] Effect onbekend
E470b  E Magnesiumzouten van vetzuren [Gen] Effect onbekend
E471  E [Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren Kan van dierlijke oorsprong zijn, ook uit varkensvlees.
E472a  E [Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijnzuur Kan van dierlijke oorsprong zijn, ook uit varkensvlees.
E472b  E [Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met melkzuur Kan van dierlijke oorsprong zijn, ook uit varkensvlees.
E472c  E [Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met citroenzuur Kan van dierlijke oorsprong zijn, ook uit varkensvlees.
E472d  E [Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met wijnsteenzuur Kan van dierlijke oorsprong zijn, ook uit varkensvlees.
E472e  E [Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met mono- en diacetylazijnzuur Kan van dierlijke oorsprong zijn, ook uit varkensvlees.
E472f  E [Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met mengsel v. azijn- en wijnsteenzuur Kan van dierlijke oorsprong zijn, ook uit varkensvlees.
E473  E Suiker-esters [Gen] Effect onbekend
E474  E Suikerglyceriden [Gen] Effect onbekend
E475  E Polyglycerol-vetzuuresters [Gen] Effect onbekend
E476  E Polyglycerol-polyricinolzuuresters Effect onbekend
E477  E Propyleenglycol, veresterd met vetzuren [Gen] Bij overgevoeligheid huiduitslag
N478  E Vetzuuresters van glycerol en propyleen, veresterd met melkzuur Bij overgevoeligheid huiduitslag
N479  E Thermisch geoxydeerde sojaolie. Voor het invetten van bakplaten. In bakspray. Bijw. onbek.
E479b  E [Gen] Thermisch geoxydeerde sojaolie met mono- en diglyceriden van voedingsvetten. Bijw. onbek.
E480  E Dioctylnatriumsulfosuccinaat Emulgator. Stabilisator. Geleermiddel en anti-uitdroogmiddel. Reeds in kleine hoev. laxerend. In cacaopoeder en bouillonblokjes.
E481  E Natriumstearoyllactylaat Effect onbekend
E482  E Calciumstearoyllactylaat Deegverbeteraar. In stokbrood en bouillonblokjes. Wordt normaal afgebroken in het lichaam.
E483  BE Stearyltartraat Effect onbekend
N484  BE Stearylcitraat Effect onbekend
X485  EG Was een voorgesteld nieuw nummer voor het voormalige N441 (zie aldaar).  
N490  E Propyleenglycol Bij overgevoeligheid huiduitslag
E491  E Sorbitaan monostearaat Versnelt vetopname
E492  E Sorbitaan tristearaat Versnelt vetopname
E493  E Sorbitaan monolauraat Versnelt vetopname
E494  E Sorbitaan mono-oleaat Versnelt vetopname
E495  E Sorbitaan monopalmitaat Versnelt vetopname
E499 E Stigmasterol-rijke plantensterolen Emulgator in zeer koud te serveren alcoholische dranken en mixdranken.