EMULGATOREN |
NR |
CAT |
NAAM VAN DE STOF |
OPMERKING |
E400 |
EG |
Alginezuur |
Belemmert opname mineralen/sporen bij grote hoeveelheden. Voert echter ook zware metalen af uit het lichaam (lood/cadmium) en zou radioactieve elementen afvoeren. |
E401 |
EG |
Natriumalginaat |
Bij bierbrouwen om eiwitten en tanine te laten neerslaan.
Zie E400. |
E402 |
EG |
Kaliumalginaat |
Zie E400. In natriumarme voedingsprodukten. Als coating voor vleesproducten. |
E403 |
E |
Ammoniumalginaat |
Zie E400. In frisdranken, taartglazuur. |
E404 |
EG |
Calciumalginaat |
Zie E400. O.a. in IJs. |
E405 |
E |
Propyleenglycolalginaat |
Bier (schuim), ijs, slasaus, snoep. Overgevoeligheid. Zie
verder E400. Niet toegestaan in FR |
E406 |
EG |
Agar-Agar |
Uit rode zeewieren. Laxerend. Kan winderigheid veroorzaken. Verdikkingsm. in
ijs enz. |
E407 |
EG |
Carrageen |
Uit rode zeewieren. Mogelijk schadelijk samen met kankerverwekkers. |
E407a |
EG |
Bewerkt zeewier Eucheuma (PES: Processed Euchema Seaweed) |
Uit zeewier. [toegelaten: 1996] |
E408 |
G |
Furcelleran |
Uit roodwieren. De laag-moleculaire vorm kan darmontstekingen
veroorzaken. Onderdeel van E407. |
E410 |
EG |
Johannesbroodpitmeel |
"Carob". Mogelijk overgevoeligheid. Cholesterolverlagend |
E412 |
E |
Guarpitmeel |
Verdikkingsmiddel, emulgator en stabilisator. Vulmiddel
voor zuivelprod. Stabilisatie bloedsuikergehalte bij diabetici. In barbecuesaus, slasaus, soep (poedervorm), piccalilly,
milkshakes, suikerglazuur, vruchtendrank. Kan bij overgev.
netelroos veroorzaken. Kan in comb. met voedingsvezel opname van mineralen
en sporen belemmeren. Kan in grote hoeveelheden winderigheid veroorzaken en diarrhee. |
E413 |
E |
Tragacanth |
Gomsoort. Voorkomt uitkristalliseren v. suiker. Hoog viskeus. Bij overgev.
huidonsteking, diarrhee. |
E414 |
E |
Arabische gom |
Bij overgev. astma, netelroos. Cholesterolverlagend. In
snoep, kauwgum. Gaat suiker uitkristalliseren tegen. Maakt verwerken van oliën
(b.v. uit citrusvruchten) in zoetwaren gemakkelijker. In bierbereiding gebruikt
om eiwitten en tanninen te laten neerslaan. |
E415 |
E |
Xanthaangom |
[Gen] Weinig bekend over effecten. Daarom toegest. 10 mg/kg lichaamsgewicht. |
E416 |
E |
Karayagom |
In blikvruchten, piccalilly. Bevordert levensduur product. Kan laxerend werken, huidontsteking, asthma, loopneus en netelroos veroorzaken. |
E417 |
D |
Taragom |
Polysachariden met een hoog molecuulgewicht, hoofdzakelijk
opgebouwd uit galactomannanen. |
E418 |
D |
Gellangom |
Polysacharidegom met hoog molecuulgewicht . |
E420 |
E |
Sorbitol (i) en Sorbitolstroop (ii) |
[Gen] Bij grote hoev. winderigheid. Wordt omgezet in suiker,
niet in glucose. In prod. voor diabetici. |
E421 |
E |
Mannitol |
[Gen] Mogel. nierziekten. Overgeven. Diarrhee. Suikervervanger.
Niet in voedingsmidd. voor kinderen jonger dan 1 jaar. |
E422 |
E |
Glycerol, glycerine |
[Gen] Vaak uit genetisch gemodificeerd raapzaad (uit Canada). Bij grote hoeveelh. misselijkheid, dorst en hoofdpijn.
Oplosmidd. voor olieachtige smaakstoffen. Licht laxerend. |
E423 |
E |
Octenylbarnsteenzuurgemodificeerde Arabische gom |
-- |
E425 |
D |
Konjac (gom en glucomannaan) |
[toegelaten: 1998] Risico van verslikking (kinderen/ouderen). Daarom niet meer toegestaan in minicups met gelei-achtige producten [2003]. |
E426 |
D |
Sojaboon-hemicellulose |
[toegelaten: oct2004]Mogelijk risico van allergie |
E427 |
E |
Cassiagom |
-- |
E430 |
E |
Polyoxyethyleen(8)stearaat |
Mogelijk huiduitslag |
E431 |
E |
Polyoxyethyleen(40)stearaat |
Mogelijk huiduitslag bij overgevoeligheid (uitwendig contact). |
E432 |
E |
Polyoxyethyleen(20)sorbintaan-laurylester |
Verbetert vetopname. Mogelijk huiduitslag. Medisch gebruikt
bij pers. met slechte vetopname. |
E433 |
E |
Polyoxyethyleen(20)sorbintaan-oleylester |
Zie E432. Mogelijk eczeem. |
E434 |
E |
Polyoxyethyleen(20)sorbintaan-palmitylester |
Zie E432. In cake, suikerglazuur, ijs, koffiemelkpoeder |
E435 |
E |
Polyoxyethyleen(20)sorbintaan-stearylester |
Zie E432. In chocolade, snoep, nagerechten, cakemix |
E436 |
E |
Polyoxyethyleen(20)sorbintaan-tri(stearylester) |
Zie E432. In donuts, cake, ijs. |
E440 (i) |
EG |
Pectine, Ammoniumpectaat, Kaliumpectaat, Natriumpectaat |
Geleermiddel voor jams e.d. Bij grote hoev. winderigheid.
Cholesterolverlagend |
E440 (ii) |
EG |
Geamideerde pectine |
Zie E440(i). Synthetische variant |
N441 |
EG |
Gelatine (tegenwoordig zonder nummer vermeld, "basisingrediënt") |
Verdikkingsmiddel. Uit slachtafval. Uit varkens, runderen, combinaties. E-nummer 485 was voorgesteld voor dit product. Later gewijzigd in "basisingrediënt" zonder E-nummer. |
E442 |
E |
Ammoniumfosfatiden |
Eff. onbek. Emulgator voor cacaoproducten. |
E444 |
EIM |
Sucroseacetaatisobutyraat |
? |
E445 |
EDI |
Glycerolesters van houthars |
? |
E450 (i) |
EIF |
Dinatriumdifosfaat |
Zie E338 |
E450 (ii) |
EIF |
Trinatriumdifosfaat |
Zie E338 |
E450 (iii) |
EIF |
Tetranatriumdifosfaat |
Zie E338 Fosforzuur |
E450 (v) |
EIF |
Tetrakaliumdifosfaat |
Zie E338 Fosforzuur |
E450 (vi) |
EIF |
Dicalciumdifosfaat |
Zie E338 Fosforzuur |
E450 (vii) |
EIF |
Calciumdiwaterstofdifosfaat |
Zie E338 Fosforzuur |
E451(i) |
EIF |
Pentanatriumtrifosfaat |
Goed wateroplosbaar. Onoplosbaar in ethanol. |
E451(ii) |
EIF |
Pentakaliumtrifosfaat |
Korrels of poeder. Wit. Zeer hygroscopisch. |
E452(i) |
EINR |
Natriumpolyfosfaat |
Plaatjes, korrels of poeder. Wit of transparant. Zeer goed
wateroplosbaar. Er is ook een onoplosbare variant. (polyfosfaten hebben geen
vaste samenstelling). |
E452(ii) |
EINR |
Kaliumpolyfosfaat |
Plaatjes, korrels of poeder. Wit of transparant. Oplosbaar
in een 4%-oplossing van natriumacetaat 1g/100ml) |
E452(iv) |
EINR |
Calciumpolyfosfaat |
Reukloos, kleurloos. Kristallen of wit poeder. Meestal
slecht wateroplosbaar. (polyfosfaten hebben geen vaste samenstelling). Oplosbaar
in zuur milieu. |
E456 |
U |
Kaliumpolyaspartaat |
-- |
E459 |
|
Beta-cyclodextrine |
[toegelaten: okt.'98] Verkregen uit Bacillus
macerans, Bacillus circulans en verwanten |
E460 |
AE |
Mikrokrist. cellulose, cellulosepoeder. Uit katoenvezels. |
[Gen] Mag niet in babybvoeding gebruikt worden. |
E461 |
E |
Methylcellulose |
[Gen] Niet voor mensen met darmverstopping. In glutenvrij dieet
toegepast |
E462 |
E |
Ethylcellulose |
[Toeg. 2004: COM/2004/0650 final - COD 2004/0237] |
E463 |
E |
Hydroxypropylcellulose |
[Gen] Eff. onbek. In synthetische slagroom |
E463a |
E |
Laag gesubstitueerd Hydroxypropylcellulose (L-HPC) |
[Gen] Als desintegratiemiddel in tabletten. Zorgt ervoor dat farmaceutische tabletten goed uit elkaar vallen ter bevordering van opname van een geneesmiddel. |
E464 |
E |
Hydroxypropylmethylcellulose |
[Gen] Geleermiddel. In kant-en-klaar puddingpoeders |
E465 |
E |
Methylethylcellulose |
[Gen] Eff. onbek. In vruchtenvulling voor taart(bodems). Sterk schuimende werking. Reversibele thermische gelering. |
E466 |
EG |
Natriumcarboxymethylcellulose |
[Gen] Vermindert opname van vetten |
E467 |
|
Ethyl hydroxyethyl cellulose |
[toegelaten: 1999] |
E468 |
|
Crosslinked natrium carboxymethyl cellulose |
[Gen] [toegelaten: 1998] |
E469 |
|
Carboxymethyl cellulose, enzym. gehydroliseerd |
[Gen] [toegelaten: 1998] |
E470 |
E |
Vetzuurzouten |
Effect onbekend |
E470a |
E |
Natrium-, Calcium- en Kaliumzouten van vetzuren |
[Gen] Effect onbekend |
E470b |
E |
Magnesiumzouten van vetzuren |
[Gen] Effect onbekend |
E471 |
E |
[Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren |
Kan van dierlijke oorsprong zijn, ook uit varkensvlees. |
E472a |
E |
[Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijnzuur |
Kan van dierlijke oorsprong zijn, ook uit varkensvlees. |
E472b |
E |
[Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met melkzuur |
Kan van dierlijke oorsprong zijn, ook uit varkensvlees. |
E472c |
E |
[Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met citroenzuur |
Kan van dierlijke oorsprong zijn, ook uit varkensvlees. |
E472d |
E |
[Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met wijnsteenzuur |
Kan van dierlijke oorsprong zijn, ook uit varkensvlees. |
E472e |
E |
[Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met mono- en diacetylazijnzuur |
Kan van dierlijke oorsprong zijn, ook uit varkensvlees. |
E472f |
E |
[Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met mengsel v. azijn-
en wijnsteenzuur |
Kan van dierlijke oorsprong zijn, ook uit varkensvlees. |
E473 |
E |
Suiker-esters |
[Gen] Effect onbekend |
E474 |
E |
Suikerglyceriden |
[Gen] Effect onbekend |
E475 |
E |
Polyglycerol-vetzuuresters |
[Gen] Effect onbekend |
E476 |
E |
Polyglycerol-polyricinolzuuresters |
Effect onbekend |
E477 |
E |
Propyleenglycol, veresterd met vetzuren |
[Gen] Bij overgevoeligheid huiduitslag |
N478 |
E |
Vetzuuresters van glycerol en propyleen, veresterd met melkzuur |
Bij overgevoeligheid huiduitslag |
N479 |
E |
Thermisch geoxydeerde sojaolie. Voor het invetten van bakplaten. In
bakspray. |
Bijw. onbek. |
E479b |
E |
[Gen] Thermisch geoxydeerde sojaolie met mono- en diglyceriden van voedingsvetten. |
Bijw. onbek. |
E480 |
E |
Dioctylnatriumsulfosuccinaat |
Emulgator. Stabilisator. Geleermiddel en anti-uitdroogmiddel.
Reeds in kleine hoev. laxerend. In cacaopoeder en bouillonblokjes. |
E481 |
E |
Natriumstearoyllactylaat |
Effect onbekend |
E482 |
E |
Calciumstearoyllactylaat |
Deegverbeteraar. In stokbrood en bouillonblokjes. Wordt
normaal afgebroken in het lichaam. |
E483 |
BE |
Stearyltartraat |
Effect onbekend |
N484 |
BE |
Stearylcitraat |
Effect onbekend |
X485 |
EG |
Was een voorgesteld nieuw nummer voor het voormalige N441 (zie aldaar). |
|
N490 |
E |
Propyleenglycol |
Bij overgevoeligheid huiduitslag |
E491 |
E |
Sorbitaan monostearaat |
Versnelt vetopname |
E492 |
E |
Sorbitaan tristearaat |
Versnelt vetopname |
E493 |
E |
Sorbitaan monolauraat |
Versnelt vetopname |
E494 |
E |
Sorbitaan mono-oleaat |
Versnelt vetopname |
E495 |
E |
Sorbitaan monopalmitaat |
Versnelt vetopname |
E499 |
E |
Stigmasterol-rijke plantensterolen |
Emulgator in zeer koud te serveren alcoholische dranken en mixdranken. |