ANTI-OXIDANTEN |
NR |
CAT |
NAAM VAN DE STOF |
OPMERKING |
E300 |
O |
L-ascorbinezuur |
[Gen] Vitamine C: goed voor de weerstand, maar in te grote hoeveelheden
slecht voor de nieren. Overmaat verhindert opname van koper. |
E301 |
O |
Natrium-L-ascorbaat |
Zie E300. Deze vorm versterkt mogelijk kankerverw. stoffen |
E302 |
O |
Calcium-L-ascorbaat |
Zie E300. Deze vorm kan mogelijk leiden tot niersteenvorming |
E304 (i) |
O |
6-Palmitoyl-L-ascorbinezuur / Ascorbylpalmitaat |
Tegen ranzig worden van (vooral plantaardig) vet. Zuurstofverwijderaar. Zie E300. Goed vetoplosbaar
en bestand tegen verhitting. Een synthetische vorm van vit. C. Tevens gebruikt als drager voor de kleurstoffen E160 en E161. |
E304 (ii) |
? |
L-Ascorbylstearaat |
Witte of geelwitte vaste stof met een citrusachtige geur
|
E306 |
O |
Tocoferol-extracten |
[Gen] Natuurlijke vitamine E. Beschermt meervoudig onverzadigde
vetzuren in het lichaam tegen oxydatie. Beschermer van rode bloedlichaampjes.
Overgevoeligheid kan leiden tot eczeem. Sterke invloed op de smaak van een product. |
E307 |
O |
Synthetisch alfa-tocoferol |
[Gen] Zie E306. In worst. Mogelijk in olijfolie en soep. |
E308 |
O |
Synthetisch gamma-tocoferol |
[Gen] Synthetische vit. E |
E309 |
O |
Synthetisch delta-tocoferol |
[Gen] Synthetische vit. E. Sterkste vorm. Tegen veroudering. |
E310 |
O |
Propylgallaat |
Anti-ox. in olien en vetten, maar gaat bij verhitting verloren |
E311 |
O |
Octylgallaat |
Overgevoeligheid. Slecht voor astmalijders. Niet toegestaan
in voedsel voor kinderen <1 jaar. |
E312 |
O |
Dodecylgallaat |
Zie E311 |
E314 |
O |
Guaiac gum |
Hars uit Guaiacum officinale. Onoplosbaar in water. Oplosbaar in vet. Gedeeltelijk oplosbaar in ethanol. Bruin. Wordt groen naarmate het ouder wordt. |
E315 |
O |
Erythorbinezuur |
Witte tot lichtgele kristallijne vaste stof die bij blootstelling
aan licht geleidelijk donker wordt |
E316 |
O |
Natriumerythorbaat |
Witte tot kristallijne vaste stof. Goed oplosbaar in water
en zeer slecht oplosbaar in ethanol. Niet oplosbaar in vet. |
E319 |
O |
Tertiair Butylhydrochinon |
Anti-oxydant voor dierlijke vetten (vlees en vis) |
E320 |
O |
Butylhydroxyanisol |
Tegen ranzig worden van olie. Verstoring vetstofwisseling.
Kan mogelijk erfelijk materiaal beschadigen. |
E321 |
O |
Butylhydroxytolueen |
Zie E320 |
E322 |
OE |
Lecithinen |
[Gen] Tegen neerslaan vetten in aderen. Emulgator
in chocolade. Kan van dierlijke oorsprong zijn. Kan uit genetisch gemanipuleerde soja zijn gewonnen. |
E325 |
O |
Natriumlactaat |
Darmstoringen bij jonge kinderen (nog niet verwerkbaar
op jonge leeftijd, door het nog niet aanwezig zijn van het enzym lactase). |
E326 |
OF |
Kaliumlactaat |
Zie E325 |
E327 |
F |
Calciumlactaat |
Zie E325. In room |
E330 |
OF |
Citroenzuur |
[Gen] Smaakstof. Hulpstof tegen wijntroebeling. Anti-kristallisatiemiddel
in snoep. Geen bijwerkingen bij normaal gebruik (is een normaal tussenproduct
van de stofwisseling). Bij grote hoeveelheden kan het tandglazuur aantasten
en irritatie van de mond veroorzaken. |
E331 (i) |
F |
Mononatriumcitraat |
[Gen] Kan werking van geneesmiddelen veranderen door versnelde
uitscheiding via de nieren. |
E331 (ii) |
F |
Dinatriumcitraat |
Effect onbek. In wijn en koolzuurh. limonades., in kaas. |
E331 (iii) |
F |
Trinatriumcitraat |
Smeltzout voor kaas; in kookworst. |
E332 (i) |
EF |
Monokaliumcitraat |
[Gen] Voedingsmiddel voor gist |
E332 (ii) |
EFO |
Trikaliumcitraat |
Metaalionenbinder. In suikergoed, limonade, wijn, smeerkaas. |
E333 (i) |
EFT |
Monocalciumcitraat |
[Gen] Zweren in mondholte bij overgevoeligheid |
E333 (ii) |
EF |
Dicalciumcitraat |
Zweren in mondholte bij overgevoeligheid. In wijn, koolzuurh.
dranken. |
E333 (iii) |
EFT |
Tricalciumcitraat |
Meelverbeteraar. Zweren in mondholte bij overgevoeligheid. |
E334 |
OV |
Wijnsteenzuur |
Natuurlijk zuur. Voor 80% afgebroken in darmkanaal. 20%
onveranderd uitgescheiden in urine. In suikergoed, jam, limonade. Hulpstof om de werking van anti-oxydanten te optimaliseren. |
E335 (i) |
EOF |
Mononatriumtartraat |
In suikergoed, jam, limonade. |
E335 (ii) |
FO |
Dinatriumtartraat |
In snoep. |
E336 (i) |
FIR |
Monokaliumtartraat |
Bij wijnbereiding. In taartmix. Rijsmiddel voor deeg. Omzett.
van saccahrose in invertsuiker. Licht laxerend. |
E336 (ii) |
EOF |
Dikaliumtartraat |
In taartmix. |
E337 |
EIFO |
Natriumkaliumtartraat / rochellezout /. seignettezout |
In suikergoed en vruchtenconserven. In vlees- en kaasprod. Bekend als "wijnsteen" (neerslag in wijn). |
E338 |
OX |
Fosforzuur |
Heldere, kleurloze, viskeuze vloeistof. Gebruikt in cola,
vleesproducten, kaas. Smaakstof voor jam, limonade. Gebruikt bij bierbrouwen.
Synthetisch bereid uit ertsen. De ervan afgeleide fosfaten zijn onmisbaar
in het lichaam. Een overmaat verstoort de kalkhuishouding en kan mogelijk
botontkalking veroorzaken. Kan het tandglazuur aantasten. |
E339(i) |
INY |
Mononatriumfosfaat |
Poeder, kristallen of korrels. Goed oplosbaar in water.
Onoplosbaar in ethanol en ether. |
E339(ii) |
INY |
Dinatriumfosfaat |
Watervrij: wit, hygroscopisch poeder. Waterhoudend: kristallen.
Goed oplosbaar in water. Onoplosbaar in ethanol. |
E339(iii) |
INY |
Trinatriumfosfaat |
Kristallen, korrels of kristallijn poeder. Reukloos. Goed
oplosbaar in water. Onoplosbaar in ethanol. |
E340(i) |
IN
Y
|
Monokaliumfosfaat |
Kleurloze kristallen, of wit korrelig of kristallijn poeder.
Reukloos. Hygroscopisch. |
E340(ii) |
INY |
Dikaliumfosfaat |
Korrelig poeder, kristallen of amorfe massa, kleurloos
of wit en vervloeiend. |
E340(iii) |
INY |
Trikaliumfosfaat |
Kleurloze of witte reukloze, hygroscopische kristallen
of korrels. Goed oplosbaar in water. Onoplosbaar in ethanol. |
E341(i) |
INY |
Monocalciumfosfaat |
Korrelig poeder of witte, vervloeiende kristallen of korrels. |
E341(ii) |
INY |
Dicalciumfosfaat |
Kristallen, korrels of poeder. Slecht oplosbaar in water.
Oplosbaar in ethanol. |
E341(iii) |
INY |
Tricalciumdifosfaat |
In suikerstroop. Voedingsmiddel voor gist, in soep en groente-extract.
Wit, reukloos poeder dat in lucht stabiel is. |
E343 (i) |
EINY |
Monomagnesiumfosfaat |
Emulgator. In cakemix. Eff. onbek. |
E343 (ii) |
INY |
Dimagnesiumfosfaat |
? |
E350 |
FX |
Natriummalaat en Natriumwaterstofmalaat |
Synthetisch bereid uit appelzuur (N296). Mono- en dinatriumzout
[N350(i) en N350(ii)]In snoep, frisdrank. Niet in voeding bestemd voor kinderen
jonger dan 1 jaar. Deze kunnen appelzuur (N296) nog niet verteren en krijgen
er darmstoring van. |
E351 |
FX |
Kaliummalaat en Kaliumwaterstofmalaat |
Synthetisch bereid uit appelzuur (N296). Mono- en dikaliumzout
[N351(i) en N351(ii)] Zie N350. |
E352 |
FTX |
Calciummalaat en Calciumwaterstofmalaat |
Synthetisch bereid uit appelzuur (N296). Mono- en dicalciumzout
[N352(i) en N352(ii)] Zie N350. |
E353 |
N |
Metawijnsteenzuur |
Metaalionenbinder. Gebruikt bij wijnbereiding om calcium
neer te laten slaan. Wordt omgezet in wijnsteenzuur (E334, zie aldaar). |
E354 |
F |
Calciumtartraat |
Buffer en smaakverbeteraar voor voedsel op basis van zeewier.
Ook conserveermiddel. Wordt omgezet in wijnsteenzuur (E334, zie aldaar). |
E355 |
F |
Adipinezuur (1,4-butaandicarbonzuur) |
Zuur, buffer, smaak- en geurversterker. Komt van nature
voor in bietensap. Synthetisch bereid uit cyclohexanol en salpeterzuur. Niet-hygroscopisch
rijsmiddel in bakpoeder. |
E356 |
N |
Natriumadipaat |
Kristallen of kristallijn poeder; wit en reukloos |
E357 |
N |
Kaliumadipaat |
Kristallen of kristallijn poeder; wit en reukloos |
E363 |
V |
Barnsteenzuur |
Natuurlijk zuur, komt voor in groenten, vlees, paddestoelen.
Tussenproduct van de stofwisseling. Synth. bereid uit azijnzuur en kaliumcyanide
of ethyleenbromide en kaliumcyanide. Geen nadelige gevolgen vastgesteld.
|
N365 |
V |
Natriumfumaraat |
Voedingszuur. Bufferstof. |
N370 |
X |
1,4-heptonolacton |
Zuur. Metaalionenbinder. Smaakstof. In essences. Bijwerk.
onbekend. |
N375 |
X |
Nicotinezuur |
Vitamine B3. Natuurlijk zuur. Komt voor in gist, lever,
groenten, vlees, het vlies van rijst. Synth. bereid door ox. van nicotine
met salpeterzuur. Overdosis kan leiden tot bloedvatverwijding/hoofdpijn.
|
E380 |
EF |
Triammoniumcitraat |
Synth. bereid uit citroenzuur (E330). Buffer. Emulgator.
In smeerkaas. Mogelijk lever- en alvleesklierproblemen. Zie ook E330. |
N381 |
Y |
Ammoniumijzercitraat |
Varianten bruin [N381(i)] en groen [N381(ii)]. Aanvulling
v. ijzer in voeding. Gebruikt bij bloedarmoede. Verwerkt in meel. |
E385 |
IO |
Calcium EDTA, Calciumdinatrium ethyleendiamine tetra-acetaat |
Zuur. Metaalionenbinder. Oplosbaar in water, niet in olie
en vet. Een overmaat kan armoede aan metalen veroorzaken. In mayonaise, peulvr.,
alc. dranken. Med. gebr. bij vergiftiging met zware metalen. |
N386 |
IMt
|
Natrium EDTA |
Zuur. Metaalionenbinder. Zie E385 voor eigenschappen. |
N387 |
IMt
|
Oxystearine |
Metaalionenbinder. Zie E385 voor eigenschappen. |
N388 |
OMt
|
Thiodipropionzuur |
Zuur. Anti-oxydant |
E392 |
? |
Rozemarijn-extract |
In melkpoeder voor automaten, en in melkpoeder voor ijsbereiding. [Nieuw E-nummer per nov. 2011, op verpakkingen te verwachten vanaf 2013] |