ANTI-OXIDANTEN
NR CAT NAAM VAN DE STOF OPMERKING
E300 O L-ascorbinezuur [Gen] Vitamine C: goed voor de weerstand, maar in te grote hoeveelheden slecht voor de nieren. Overmaat verhindert opname van koper.
E301 O Natrium-L-ascorbaat Zie E300. Deze vorm versterkt mogelijk kankerverw. stoffen
E302 O Calcium-L-ascorbaat Zie E300. Deze vorm kan mogelijk leiden tot niersteenvorming
E304 (i) O 6-Palmitoyl-L-ascorbinezuur / Ascorbylpalmitaat Tegen ranzig worden van (vooral plantaardig) vet. Zuurstofverwijderaar. Zie E300. Goed vetoplosbaar en bestand tegen verhitting. Een synthetische vorm van vit. C. Tevens gebruikt als drager voor de kleurstoffen E160 en E161.
E304 (ii) ? L-Ascorbylstearaat Witte of geelwitte vaste stof met een citrusachtige geur
E306 O Tocoferol-extracten [Gen] Natuurlijke vitamine E. Beschermt meervoudig onverzadigde vetzuren in het lichaam tegen oxydatie. Beschermer van rode bloedlichaampjes. Overgevoeligheid kan leiden tot eczeem. Sterke invloed op de smaak van een product.
E307 O Synthetisch alfa-tocoferol [Gen] Zie E306. In worst. Mogelijk in olijfolie en soep.
E308 O Synthetisch gamma-tocoferol [Gen] Synthetische vit. E
E309 O Synthetisch delta-tocoferol [Gen] Synthetische vit. E. Sterkste vorm. Tegen veroudering.
E310 O Propylgallaat Anti-ox. in olien en vetten, maar gaat bij verhitting verloren
E311 O Octylgallaat Overgevoeligheid. Slecht voor astmalijders. Niet toegestaan in voedsel voor kinderen <1 jaar.
E312 O Dodecylgallaat Zie E311
E314 O Guaiac gum Hars uit Guaiacum officinale. Onoplosbaar in water. Oplosbaar in vet. Gedeeltelijk oplosbaar in ethanol. Bruin. Wordt groen naarmate het ouder wordt.
E315 O Erythorbinezuur Witte tot lichtgele kristallijne vaste stof die bij blootstelling aan licht geleidelijk donker wordt
E316 O Natriumerythorbaat Witte tot kristallijne vaste stof. Goed oplosbaar in water en zeer slecht oplosbaar in ethanol. Niet oplosbaar in vet.
E319 O Tertiair Butylhydrochinon Anti-oxydant voor dierlijke vetten (vlees en vis)
E320 O Butylhydroxyanisol Tegen ranzig worden van olie. Verstoring vetstofwisseling. Kan mogelijk erfelijk materiaal beschadigen.
E321 O Butylhydroxytolueen Zie E320
E322 OE Lecithinen [Gen] Tegen neerslaan vetten in aderen. Emulgator in chocolade. Kan van dierlijke oorsprong zijn. Kan uit genetisch gemanipuleerde soja zijn gewonnen.
E325 O Natriumlactaat Darmstoringen bij jonge kinderen (nog niet verwerkbaar op jonge leeftijd, door het nog niet aanwezig zijn van het enzym lactase).
E326 OF Kaliumlactaat Zie E325
E327 F Calciumlactaat Zie E325. In room
E330 OF Citroenzuur [Gen] Smaakstof. Hulpstof tegen wijntroebeling. Anti-kristallisatiemiddel in snoep. Geen bijwerkingen bij normaal gebruik (is een normaal tussenproduct van de stofwisseling). Bij grote hoeveelheden kan het tandglazuur aantasten en irritatie van de mond veroorzaken.
E331 (i) F Mononatriumcitraat [Gen] Kan werking van geneesmiddelen veranderen door versnelde uitscheiding via de nieren.
E331 (ii) F Dinatriumcitraat Effect onbek. In wijn en koolzuurh. limonades., in kaas.
E331 (iii) F Trinatriumcitraat Smeltzout voor kaas; in kookworst.
E332 (i) EF Monokaliumcitraat [Gen] Voedingsmiddel voor gist
E332 (ii) EFO Trikaliumcitraat Metaalionenbinder. In suikergoed, limonade, wijn, smeerkaas.
E333 (i) EFT Monocalciumcitraat [Gen] Zweren in mondholte bij overgevoeligheid
E333 (ii) EF Dicalciumcitraat Zweren in mondholte bij overgevoeligheid. In wijn, koolzuurh. dranken.
E333 (iii) EFT Tricalciumcitraat Meelverbeteraar. Zweren in mondholte bij overgevoeligheid.
E334 OV Wijnsteenzuur Natuurlijk zuur. Voor 80% afgebroken in darmkanaal. 20% onveranderd uitgescheiden in urine. In suikergoed, jam, limonade. Hulpstof om de werking van anti-oxydanten te optimaliseren.
E335 (i) EOF Mononatriumtartraat In suikergoed, jam, limonade.
E335 (ii) FO Dinatriumtartraat In snoep.
E336 (i) FIR Monokaliumtartraat Bij wijnbereiding. In taartmix. Rijsmiddel voor deeg. Omzett. van saccahrose in invertsuiker. Licht laxerend.
E336 (ii) EOF Dikaliumtartraat In taartmix.
E337 EIFO Natriumkaliumtartraat / rochellezout /. seignettezout In suikergoed en vruchtenconserven. In vlees- en kaasprod. Bekend als "wijnsteen" (neerslag in wijn).
E338 OX Fosforzuur Heldere, kleurloze, viskeuze vloeistof. Gebruikt in cola, vleesproducten, kaas. Smaakstof voor jam, limonade. Gebruikt bij bierbrouwen. Synthetisch bereid uit ertsen. De ervan afgeleide fosfaten zijn onmisbaar in het lichaam. Een overmaat verstoort de kalkhuishouding en kan mogelijk botontkalking veroorzaken. Kan het tandglazuur aantasten.
E339(i) INY Mononatriumfosfaat Poeder, kristallen of korrels. Goed oplosbaar in water. Onoplosbaar in ethanol en ether.
E339(ii) INY Dinatriumfosfaat Watervrij: wit, hygroscopisch poeder. Waterhoudend: kristallen. Goed oplosbaar in water. Onoplosbaar in ethanol.
E339(iii) INY Trinatriumfosfaat Kristallen, korrels of kristallijn poeder. Reukloos. Goed oplosbaar in water. Onoplosbaar in ethanol.
E340(i) IN Y Monokaliumfosfaat Kleurloze kristallen, of wit korrelig of kristallijn poeder. Reukloos. Hygroscopisch.
E340(ii) INY Dikaliumfosfaat Korrelig poeder, kristallen of amorfe massa, kleurloos of wit en vervloeiend.
E340(iii) INY Trikaliumfosfaat Kleurloze of witte reukloze, hygroscopische kristallen of korrels. Goed oplosbaar in water. Onoplosbaar in ethanol.
E341(i) INY Monocalciumfosfaat Korrelig poeder of witte, vervloeiende kristallen of korrels.
E341(ii) INY Dicalciumfosfaat Kristallen, korrels of poeder. Slecht oplosbaar in water. Oplosbaar in ethanol.
E341(iii) INY Tricalciumdifosfaat In suikerstroop. Voedingsmiddel voor gist, in soep en groente-extract. Wit, reukloos poeder dat in lucht stabiel is.
E343 (i) EINY Monomagnesiumfosfaat Emulgator. In cakemix. Eff. onbek.
E343 (ii) INY Dimagnesiumfosfaat ?
E350 FX Natriummalaat en Natriumwaterstofmalaat Synthetisch bereid uit appelzuur (N296). Mono- en dinatriumzout [N350(i) en N350(ii)]In snoep, frisdrank. Niet in voeding bestemd voor kinderen jonger dan 1 jaar. Deze kunnen appelzuur (N296) nog niet verteren en krijgen er darmstoring van.
E351 FX Kaliummalaat en Kaliumwaterstofmalaat Synthetisch bereid uit appelzuur (N296). Mono- en dikaliumzout [N351(i) en N351(ii)] Zie N350.
E352 FTX Calciummalaat en Calciumwaterstofmalaat Synthetisch bereid uit appelzuur (N296). Mono- en dicalciumzout [N352(i) en N352(ii)] Zie N350.
E353 N Metawijnsteenzuur Metaalionenbinder. Gebruikt bij wijnbereiding om calcium neer te laten slaan. Wordt omgezet in wijnsteenzuur (E334, zie aldaar).
E354 F Calciumtartraat Buffer en smaakverbeteraar voor voedsel op basis van zeewier. Ook conserveermiddel. Wordt omgezet in wijnsteenzuur (E334, zie aldaar).
E355 F Adipinezuur (1,4-butaandicarbonzuur) Zuur, buffer, smaak- en geurversterker. Komt van nature voor in bietensap. Synthetisch bereid uit cyclohexanol en salpeterzuur. Niet-hygroscopisch rijsmiddel in bakpoeder.
E356 N Natriumadipaat Kristallen of kristallijn poeder; wit en reukloos
E357 N Kaliumadipaat Kristallen of kristallijn poeder; wit en reukloos
E363 V Barnsteenzuur Natuurlijk zuur, komt voor in groenten, vlees, paddestoelen. Tussenproduct van de stofwisseling. Synth. bereid uit azijnzuur en kaliumcyanide of ethyleenbromide en kaliumcyanide. Geen nadelige gevolgen vastgesteld.
N365 V Natriumfumaraat Voedingszuur. Bufferstof.
N370 X 1,4-heptonolacton Zuur. Metaalionenbinder. Smaakstof. In essences. Bijwerk. onbekend.
N375 X Nicotinezuur Vitamine B3. Natuurlijk zuur. Komt voor in gist, lever, groenten, vlees, het vlies van rijst. Synth. bereid door ox. van nicotine met salpeterzuur. Overdosis kan leiden tot bloedvatverwijding/hoofdpijn.
E380 EF Triammoniumcitraat Synth. bereid uit citroenzuur (E330). Buffer. Emulgator. In smeerkaas. Mogelijk lever- en alvleesklierproblemen. Zie ook E330.
N381 Y Ammoniumijzercitraat Varianten bruin [N381(i)] en groen [N381(ii)]. Aanvulling v. ijzer in voeding. Gebruikt bij bloedarmoede. Verwerkt in meel.
E385 IO Calcium EDTA, Calciumdinatrium ethyleendiamine tetra-acetaat Zuur. Metaalionenbinder. Oplosbaar in water, niet in olie en vet. Een overmaat kan armoede aan metalen veroorzaken. In mayonaise, peulvr., alc. dranken. Med. gebr. bij vergiftiging met zware metalen.
N386 IMt Natrium EDTA Zuur. Metaalionenbinder. Zie E385 voor eigenschappen.
N387 IMt Oxystearine Metaalionenbinder. Zie E385 voor eigenschappen.
N388 OMt Thiodipropionzuur Zuur. Anti-oxydant
E392 ? Rozemarijn-extract In melkpoeder voor automaten, en in melkpoeder voor ijsbereiding. [Nieuw E-nummer per nov. 2011, op verpakkingen te verwachten vanaf 2013]