TREK DIT FRAME OMHOOG |
Officiële classificatie van additieven
met uitzondering van kleur- en zoetstoffen
volgens
richtlijn 95/2/EG [Deze richtlijn is van later datum dan de eerste
opzet van deze website] |
Antiklontermiddelen: |
stoffen die de neiging van afzonderlijke
levensmiddelendeeltjes
om aan elkaar te kleven, verkleinen |
Antischuimmiddelen: |
stoffen die schuimvorming verhinderen of verminderen |
Bevochtigingsmiddelen: |
stoffen die uitdroging van levensmiddelen beletten door de
gevolgen
van een lage luchtvochtigheid tegen te gaan, of de oplossing van een
poeder
in een waterig medium bevorderen |
Complexvormers: |
stoffen die chemische complexen vormen met metaalionen |
Drijfgassen: |
gassen die een levensmiddel uit zijn houder drukken, met
uitzondering
van lucht |
Emulgatoren: |
stoffen die een homogene menging van twee of meer onmengbare
fasen,
zoals olie en water, in een levensmiddel mogelijk maken of in stand
houden |
Geleermiddelen: |
stoffen die een levensmiddel vorm geven door de vorming van
een
gel |
Gemodificeerde zetmelen: |
stoffen die door een of meer chemische behandelingen worden
verkregen
uit eetbare zetmelen, die eventueel een fysische behandeling of een
behandeling
met enzymen hebben ondergaan, en eventueel met zuur of loog verdund of
gebleekt
zijn |
Glansmiddelen (glijmiddelen daaronder begrepen): |
stoffen die, wanneer zij aangebracht worden op het oppervlak
van
een levensmiddel, dit een glanzend uiterlijk geven of een beschermende
deklaag
vormen |
Meelverbeteraars |
met uitzondering van emulgatoren, zijn stoffen die aan meel
of
aan deeg worden toegevoegd om de bakeigenschappen ervan te verbeteren |
Rijsmiddelen: |
stoffen of combinaties van stoffen die gas vrijmaken en
daardoor
het volume van deeg en beslag vergroten |
Smeltzouten: |
stoffen die de kaaseiwitten in gedispergeerde vorm omzetten
en
zodoende een homogene verdeling van vet en andere bestanddelen
bewerkstelligen |
Smaakversterkers: |
stoffen die de bestaande smaak en/of geur van een
levensmiddel
versterken |
Schuimmiddelen: |
stoffen die het mogelijk maken een homogene dispersie van een
gasvormige
fase in een vloeibaar of vast levensmiddel te vormen |
Stabilisatoren: |
stoffen die het mogelijk maken de fysisch-chemische toestand
van
een levensmiddel te handhaven Stabilisatoren omvatten stoffen die het
mogelijk
maken een homogene dispersie van twee of meer onmengbare stoffen in een
levensmiddel
te handhaven en voorts stoffen die een bestaande kleur van een
levensmiddel
stabiliseren, fixeren of intensifiëren |
Verdikkingsmiddelen: |
stoffen die de viscositeit van een levensmiddel vergroten |
Verstevigingsmiddelen: |
stoffen die de vezels van fruit of groenten stevig of
knapperig
maken of houden of een wisselwerking met geleermiddelen aangaan om een
gel
te vormen of te verstevigen |
Verpakkingsgasssen: |
gassen die vóór, tijdens of na het in de
verpakking
brengen van een levensmiddel in die verpakking worden gebracht, met
uitzondering
van lucht |
Voedingszuren: |
stoffen die de zuurtegraad van levensmiddelen verhogen en/of
er
een zure smaak aan geven |
Vulstoffen: |
stoffen die het volume van een levensmiddel vergroten zonder
noemenswaardig
tot de beschikbare energiewaarde ervan bij te dragen |
Zuurteregelaars: |
stoffen die de zuurte of alkaliteit van levensmiddelen
veranderen
of regelen |